• Вход
  • Регистрация

При всяка поръчка над 100 лв. избери безплатен продукт.

Масло от кайсиеви ядки - каква е тайната за неговата полезност

Маслото от кайсиеви ядки е леко, нежно и богато на различни хранителни вещества - витамини, минерали и полиненаситени омега мастни киселини. То отдавна се смята за една от най-добрите съставки за грижа за здравето в индийските домакинства, но интересните факти за него не се изчерпват до тук. Това чудодейно масло е тайната на племето Хунза, което обитава долината на едноименната река. Това е и племето, което не познава характерните за 21 век болести – рак, сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване, и което съхранява здравето си отлично във времето. Това е възможно благодарение на постоянни периоди на гладуване, консумация само на местно отгледани продукти, много сурови храни, минимално количество белтъчини и, разбира се, кайсии и масло от кайсиеви ядки.

Изумителното кайсиево масло – малко предистория

Кайсиевото масло, което се нарича още и масло от кайсиеви ядки, е естествено масло, добито чрез студено пресоване на кайсиеви ядки. Маслото е доста леко и има отличителен ядков вкус и аромат, което го прави подходящо допълнение към много кулинарни ястия в определени географски ширини. 

Маслото от кайсиеви ядки има отличителни лечебни, антисептични, антибактериални, антиоксидантни и анти-ейдж свойства най-вече заради състава си. Маслото има високо съдържание на витамин Е, витамин К и редица мощни антиоксиданти, като кофеинова киселина и различни катехини, които са част от богатия му хранителен профил. В него влизат още и омега 9 мастни киселини, които имат противовъзпалително действие, и витамин В17 (амигдалин), който е световно известен с противораковото си действие.

Славата на кайсиевите ядки по света всъщност се дължи на племе, наречено „хунзи“. Тези хора живеят в Северен Пакистан и не са били известни на западния свят до 30-те години на миналия век, когато британският изследовател - майор сър Робърт Маккарисън - се натъкнал на тях. 

Робърт Маккарисън отбелязва, че здравето на хунзите е близо до перфектно и че те са живели много дълъг живот. Никой от тях не е страдал от диабет, рак, затлъстяване или инфаркт.

До голяма степен това се дължи на редовната консумация масло от кайсиеви ядки и сушени на слънчева светлина кайсии. Останалата част от менюто им също играе ключова роля за доброто здравословно състояние на племето.

Диетата на членовете на племето Хунза е много различна от западната диета още по онова време. Те оцеляват с помощта на сурово мляко, костен бульон, пресни зърнени храни, плодове и зеленчуци. Консумира се много малко захар и като номадско племе на пастири ежедневното продължително движение е съществена част от живота им. 

Робърт Маккарисън също така забелязал, че диетата им включва голямо количество кайсиеви ядки. Наблюденията му го накарали да заключи, че кайсиевите ядки са щит срещу много здравословни проблеми, които за съжаление съпътстват съвременните общества в силно урбанизираните населени места.

Хранителен профил на кайсиевото масло

Основните съставки на маслото от кайсиеви ядки са: витамин В17 (амигдалин), олеинови киселини, линолова киселина, алфа-линоленова киселина, палмитинова киселина, стеаринова киселина, витамин А и витамин Е.

Кайсиите съдържат каротин - форма на витамин А

Витамин А е от съществено значение за поддържане на структурата и функцията на кожата и лигавиците. Той се среща в две форми. Ретинолът се намира в храни от животински произход, а каротеноидите се срещат главно при растителните видове.

Именно бета каротинът в кайсиите ги прави още по-полезни, тъй като тези съединения помагат за защита на очите и други тъкани на тялото от невродегенеративни увреждания, свързани с възрастта. Но това е плод, който съдържа и катехини, които от своя страна са помогнали за положителната репутация на зеления чай.

Кайсиите помагат на тялото да абсорбира витамин С

Витамин С не може да се съхранява в тялото и затова трябва да си го набавяме абсолютно всеки ден. Той помага за защита на клетките от окислително увреждане и участва в създаването на колаген - жизненоважен за съединителните тъкани и поддържането на кожата, хрущялите и костите. Витамин С също е изключително важен антиоксидант и също така помага за усвояването на желязото в тялото. 

В кайсиите има много важни и полезни минерали

Оптималните нива на калий в кайсиите помагат за снабдяването с този минерал, който е от решаващо значение за човешкото здраве. Калият не само контролира баланса на течности в организма, но и правилното функциониране на сърдечно-съдовата система и мозъка (може също да помогне за контролиране на кръвното налягане).

Кайсиите са чудесен източник на фибри

Кайсиите са чудесен източник на фибри - важен елемент в нашата диета, който повечето от нас пренебрегват. Фибрите доказано могат да помогнат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, диабет, наддаване на тегло и метаболитен синдром. Освен всичко останало, фибрите подкрепят естественото разнообразие на чревната микрофлора и нормалните храносмилателни процеси.

Източник на омега мазнини

Олеиновата киселина (вид Омега-9) се намира в изобилие в маслото от кайсиеви ядки. Има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, намалява риска от увреждане на дебелото черво, простатата, панкреаса и ендометриума.

Омега 3, 6 и 9 мазнините са ценни в диетата в подходящо съотношение и от оптимално чисти източници. Маслото от кайсиеви ядки съдържа също здравословни омега-6 незаменими мастни линоленови киселини. Те са много важни за развитието и функционирането на мозъка. 

Масло от кайсиеви ядки като козметично средство

Маслото е отлично средство против признаците на остаряване и за предотвратяване появата на фини линии и бръчки. Кайсиевото масло също така притежава лечебни свойства, което го прави добър избор за лечение на суха, раздразнена или чувствителна кожа.

Омекотява кожата

Кайсиевото масло е леко и се абсорбира много лесно от кожата, защото прилича на естествено произвеждания от кожата мастен себум. Кайсиевото масло помага за подобряване на тонуса на кожата, поддържане на мекота и сияние. То също така подхранва кожата и намалява появата на бръчки, фини линии и петна. Затова допринасят и витамин С и Е, работещи в чудесен синхрон.

Насърчава естествения блясък на кожата

Кайсиевото масло също е с високо съдържание на витамин Е, което повишава способността на кожата да запазва еластичността и блясъка си. Антиоксидантните витамини помагат за защита на клетките от увреждането на свободните радикали и опазване на кожата от дегенеративни увреждания.

Осигурява дълбоко подхранване

Кайсиевото масло е леко като консистенция и бързо прави кожата мека и гладка (това се дължи на съдържанието на витамин А). То прониква дълбоко в кожата и осигурява дълготрайна хидратация. Съдържащите се в него мастни киселини действат като естествени омекотители за подхранване и възстановяване на сухата кожа.

Основни предимства на маслото от кайсиеви ядки

В обобщение, маслото от кайсиеви ядки има следните чудесни ползи за различни аспекти на здравето и красотата:

  • Придава блясък на кожата и косата
  • Прекрасно е за употреба като масажно масло
  • Укрепва здравето на сърдечно-съдовата система и подобрява кръвообращението
  • Подпомага мозъчната функция
  • Съдържа изобилие от хранителни вещества, които помагат на организма да се предпази от свободните радикали
  • Има силно противовъзпалително и антиканцерогенно действие
  • Помага за поддържане и балансиране на имунната система
  • Има множество кулинарни приложения – в салати, като мазнина за готвене и други

От гледна точка на медицински приложения, маслото от кайсиеви ядки действа за успокояване на проблеми, свързани със скованост и болки в ставите, при артрит, гъбични инфекции и белодробни нарушения. Ако решите да консумирате кайсиево масло под формата на добавка, препоръчваме да търсите продукт, който съдържа екстракт от ръчно изцедени кайсиеви ядки. Така се запазват всички важни хранителни вещества в активната им форма. Също е изключително важно да се доверите на доказан производител и вносител, за да не закупите продукт с фалшив произход. Все пак това масло идва от много специално място и е задължително да бъде автентично.

Може би не сте опитвали такова масло все още. Е, сега е моментът да го направите и да се уверите сами в безбройните му ползи за кожата, косата, имунитета и цялостното здраве.

Използвани ресурси

  1. Stryjecka M, Kiełtyka-Dadasiewicz A, Michalak M, Rachoń L, Głowacka A. Chemical Composition and Antioxidant Properties of Oils from the Seeds of Five Apricot (Prunus armeniaca L.) Cultivars. J Oleo Sci. 2019 Aug 1;68(8):729-738. doi: 10.5650/jos.ess19121. Epub 2019 Jul 10. PMID: 31292346.
  2. Karaboğa I, Ovalı MA, Yılmaz A, Alpaslan M. Gastroprotective effect of apricot kernel oil in ethanol-induced gastric mucosal injury in rats. Biotech Histochem. 2018;93(8):601-607. doi: 10.1080/10520295.2018.1511064. Epub 2018 Sep 20. PMID: 30234391.
  3. Minaiyan M, Ghannadi A, Asadi M, Etemad M, Mahzouni P. Anti-inflammatory effect of Prunus armeniaca L. (Apricot) extracts ameliorates TNBS-induced ulcerative colitis in rats. Res Pharm Sci. 2014;9(4):225-231.

Търсене


Получавай актуални оферти:
Абонирай се за нашия бюлетин!

Рейтинг на продукта
напиши отзив
Все още няма отзиви за този продукт...
Lifestore
04/10/2021 13:30
В Lifestore работят доказани професионалисти в областта на алтернативната медицина, нутриционистиката, диетологията и здравословната кухня. Рецептите, които пишем, са изпробвани, диетите - безопасни, а статиите на тема здраве и храни са базирани на научно обосновани факти. За всичко, което ви интересува, можете да ни питате в коментар под статиите или в чата - ние сме насреща!

ЕКСПРЕСНА И ЛЕСНА ДОСТАВКА

100% СИГУРНОСТ ПРИ ПЛАЩАНЕ

БЪРЗА ПОРЪЧКА БЕЗ РЕГИСТРАЦИЯ

ГАРАНТИРАНО ТОП КАЧЕСТВО

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА


Получавай актуални оферти, промоции и новини, като се абонираш за седмичния ни бюлетин!