LOW FODMAP хранене – лек за раздразнени черва и непоносимости

0
800
Low_Fodmap_Snimka_Statiq

Случвало ли ви се е някога да изпитате дискомфорт след консумацията на определен вид храни? Газове, подут стомах и дори диария са някои от симптомите за раздразнено дебело черво, като техният персистиращ характер може да доведе до по-висока чревна пропускливост, поява на алергии, дори автоимунни заболявания. За хора, които страдат от синдром на раздразнено дебело черво, е точно LOW FODMAP методологията.

Звучи много сложно, нали – нека преведем:

FODMAP наименованието представлява „Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides аnd Polyols“ на английски. На български език се превежда като „ферментеруеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли“.

А дали може на български?

Всички тези споменати елементи трябва да отпаднат от режима на хранене. Затова и той се казва LOW FODMAP. Представлява диета бедна на въглехидрати, предназначена за хора, които имат храносмилателни проблеми, автоимунно заболяване и проблеми с чревния микробиом.

Въпросните вещества са късоверижни въглехидрати, които бързо се преобразуват в енергия и често се абсорбират непълно или неправилно в тънките черва. Това причинява дискомфорт, газове, типичното подуване и дори запек с редуваща се диария.

LOW FODMAP диетата е разработена от специалисти в австралийски университет. Действието ѝ по отношение на състояния, съпроводени с диария, цьолиакия, улцерозен колит и други здравословни проблеми, е доказано.

Спазването на такъв режим е на първо място за поддържане на добро здравословно състояние. Хората, които страдат от IBS, следва да извършват и самонаблюдение, защото така могат да различат глутенова непоносимост, фруктозна непоносимост, лактозна непоносимост или алергия към конкретен вид храна, например морски дарове.

За кого е подходящ LOW FODMAP режимът на хранене

Основната му предназначение е да облекчи свързаните със синдрома на раздразнено дебело черво симптоми. LOW FODMAP се очертава и като полезен инструмент за лечение при други състояния:

  • Други форми на функционално стомашно-чревно разстройство (FGID);
  • Тънкочревен бактериален свръхрастеж (SIBO);
  • Някои автоимунни състояния/заболявания като (потенциално) ревматоиден артрит, множествена склероза или автоимунен тиреоидит;
  • Фибромиалгията или други здравословни проблеми, които сте забелязали, че се задействат от определени храни;
  • Повтаряща се мигрена, която се задейства след определени хранения.
  • Възпалителна болест на червата (IBD)

Често срещани FODMAPs и за какво да внимавате на етикета

  • Фруктоза: захар, която се съдържа в повечето плодове и зеленчуци;
  • Лактоза: захар, открита в млечни храни като мляко;
  • Фруктани: много подобна на фруктоза, намерена в много зеленчуци и зърнени храни;
  • Галактани: основно се срещат в бобовите растения;
  • Полиоли: захарни алкохоли като ксилитол, сорбитол, малтитол и манитол. Намират се най-вече в изкуствени подсладители и дъвки.

Ами глутенът?

Докато глутенът също може да предизвика чувствителност към храната в доста хора, той е протеин, а не въглехидрат. Поради това той не може да бъде класифициран като FODMAP вещество. Все пак, прегледайте списъка с храни с глутен, защото някои от тях имат и въглехидрати.

Как се храни човек на LOW FODMAP режим

Може би вече се досещате, че млечните продукти въобще не присъстват в такъв режим на хранене. Всички храни, които съдържат лактоза, са изгонени от играта и LOW FODMAP режимът се настанява.

Можете да замените тези продукти с:

Плодовете, които съдържат големи количества фруктоза (ябълки, круши, диня), също не са подходящи за LOW FODMAP и трябва да се избере алтернативи. Плодове с ниско съдържание на фруктоза са лимони, киви, грозде, банани, пъпеш.

Зеленчуци като броколи, карфиол и кисело зеле, както и други ферментирали храни, могат да причинят допълнително подуване и газообразуване. На тяхно място в менюто влизат спанак, моркови, тиквички, патладжан и тиква.

Говорейки за метеоризъм няма как да не споменем и бобовите храни, които често съдържат ензимни инхибитори, които дразнят стомаха. Обичайно бобът и лещата, както и грахът причиняват повишено газообразуване, а комбинацията с раздразнени черва не е желателна. Затова на тяхно място във LOW FODMAP храненето са ориз, овес, киноа и просо.

Завинаги или за известно време е LOW FODMAP

Много важен въпрос. Отговорът е строго индивидуален според това дали не са налице и други усложняващи здравословното състояние условия.

В повечето случаи се предписва LOW FODMAP режим за 6-9 седмици, след което може да се въведат постепенно някои храни. Трябва да се търси златната среда, при която симптомите на IBS не са налице, храносмилането е нормално, а храненето – балансирано и разнообразно.

Стъпките за усъвършенстване на LOW FODMAP режим изглеждат по следния начин:

  1. Етап 1: Ограничения – този етап включва стриктно избягване на всички храни с високо съдържание на FODMAP. Ако до 8 седмици нямате подобрение, търсете причината другаде;
  2. Етап 2: Повторно въвеждане – този етап включва систематично повторно въвеждане на храни с високо съдържание на FODMAP. Целите са две: да идентифицирате типовете FODMAP, които толерирате и за да установите количеството FODMAP, което можете да понесете. То е известно като “прагово ниво”. Препоръчваме ви да предприемете тази стъпка с опитен диетолог, който може да ви води и наблюдава по време на процеса;
  3. Етап 3: Персонализиране – този етап е известен също като “модифицираната LOW FODMAP диета”. С други думи, все още ограничавате някои FODMAP. Размерът и типът обаче са съобразени с вашата лична толерантност, идентифицирана в Етап 2.

Позволени и забранени храни според Low Foodmap храненето

Какво можете и какво НЕ можете да ядете? Сега може да изтеглите пълния списък напълно БЕЗПЛАТНО!

Свали БЕЗПЛАТНО

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име