Месец на безглутеновото хранене: Лодчици с кюфтенца от сладки картофи и нахут със салца от манго и авокадо

0
436

Всички сме наясно, че по празниците ще попрекалим с хапването на вкусотии. Затова рецептата, която ще ви предложим днес е за едно леко, разтоварващо и много приятно безглутеново веган ястие. То се състои от печени сладки картофи и нахут, комбинирани с чудесна сурова салца от манго и авокадо. Съчетанието на всички тези продукти е вълшебно. Сладките картофи са богати на фибри и други полезни хранителни вещества. Нахутът е в челните позиции в класацията на здравословните храни. Овкусени са с чипотле (пушени и сушени люти чушлета) и червен пипер. Гарнирани са, както вече споменахме, с изключително вкусна салца от манго и авокадо. А завършекът е листо от маруля като деликатна обвивка на тези кюфтенца. Насладете им се!

За 14-18 кюфтенца (слагат се по три в лодчица)

За кюфтенцата:

  • 1 голям сладък картоф – печен
  • 2 чаши варен нахут
  • 1 глава сладък лук, нарязан на ситно
  • 1 голяма шепа пресен магданоз
  • Половин чаша овесено брашно (можете да си го направите и сами, като поставите в блендер и пасирате овесени ядки, докато получат консистенцията на брашно)
  • 1 чаена лъжица (пушен) червен пипер
  • 1 чаена лъжица чипотле (пушени и сушени люти чушлета) на прах
  • Щипка хималайска сол
  • Малко прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте предварително фурната на 350°
  2. Задушете леко лука на средно загрят котлон, докато стане полупрозрачен. Можете да го направите без мазнина, като сложите в тигана само малко вода.
  3. Сложете картофите и нахута в кухненски робот и пасирайте, докато се получи гладка каша.
  4. Добавете задушения лук, магданоза и всички подправки. Пасирайте, докато всичко се смеси добре.
  5. Оформете топчета с големината на топка за голф и ги сплескайте леко така, че да се получат кюфтенца с дебелина 1-1.5 см. Сложете ги върху хартия за печене.
  6. Печете на 350° в продължение на 20 мин.

За салцата от авокадо и манго:

  • 1 голямо манго, нарязано на кубчета
  • 1 авокадо, също нарязано на кубчета
  • 1/2 глава червен лук, нарязан наситно
  • 1/2 червена чушка, нарязана наситно
  • 1-2 супени лъжици нарязан кориандър
  • Сокът на 2 лайма
  • Щипка хималайска сол

Начин на приготвяне:

1.      Смесете всички съставки заедно.

За завършек:

  • 1-2 марули

Начин на приготвяне:

  1. Поставете кюфтенцата върху листата от маруля и залейте със салцата.

 

БИО нахут
БИО нахут
Хималайска сол розова фина
Хималайска сол розова фина
БИО Черен пипер (смлян)
БИО Черен пипер (смлян)

 

[fb_button]

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име