Всички сме наясно, че по празниците ще попрекалим с хапването на вкусотии. Затова рецептата, която ще ви предложим днес е за едно леко, разтоварващо и много приятно безглутеново веган ястие. То се състои от печени сладки картофи и нахут, комбинирани с чудесна сурова салца от манго и авокадо. Съчетанието на всички тези продукти е вълшебно. Сладките картофи са богати на фибри и други полезни хранителни вещества. Нахутът е в челните позиции в класацията на здравословните храни. Овкусени са с чипотле (пушени и сушени люти чушлета) и червен пипер. Гарнирани са, както вече споменахме, с изключително вкусна салца от манго и авокадо. А завършекът е листо от маруля като деликатна обвивка на тези кюфтенца. Насладете им се!
За 14-18 кюфтенца (слагат се по три в лодчица)
За кюфтенцата:
- 1 голям сладък картоф – печен
- 2 чаши варен нахут
- 1 глава сладък лук, нарязан на ситно
- 1 голяма шепа пресен магданоз
- Половин чаша овесено брашно (можете да си го направите и сами, като поставите в блендер и пасирате овесени ядки, докато получат консистенцията на брашно)
- 1 чаена лъжица (пушен) червен пипер
- 1 чаена лъжица чипотле (пушени и сушени люти чушлета) на прах
- Щипка хималайска сол
- Малко прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
- Загрейте предварително фурната на 350°
- Задушете леко лука на средно загрят котлон, докато стане полупрозрачен. Можете да го направите без мазнина, като сложите в тигана само малко вода.
- Сложете картофите и нахута в кухненски робот и пасирайте, докато се получи гладка каша.
- Добавете задушения лук, магданоза и всички подправки. Пасирайте, докато всичко се смеси добре.
- Оформете топчета с големината на топка за голф и ги сплескайте леко така, че да се получат кюфтенца с дебелина 1-1.5 см. Сложете ги върху хартия за печене.
- Печете на 350° в продължение на 20 мин.
За салцата от авокадо и манго:
- 1 голямо манго, нарязано на кубчета
- 1 авокадо, също нарязано на кубчета
- 1/2 глава червен лук, нарязан наситно
- 1/2 червена чушка, нарязана наситно
- 1-2 супени лъжици нарязан кориандър
- Сокът на 2 лайма
- Щипка хималайска сол
Начин на приготвяне:
1. Смесете всички съставки заедно.
За завършек:
Начин на приготвяне:
- Поставете кюфтенцата върху листата от маруля и залейте със салцата.