Уважаеми клиенти, поради извънредната ситуация имаме забавяне на поръчките. Молим да бъдем извинени и благодарим за разбирането.

  • Вход
  • Регистрация

Лектини, фитати и оксалати – опасни ли са за здравето

От всички хранителни препоръки, които се дават онлайн и офлайн, хапването на повече плодове и зеленчуци изглежда присъства винаги. Действително зеленчуците и плодовете съдържат много ценни витамини и минерали, но както всяка хранителна препоръка, и при тази има някои важни моменти. По-конкретно става въпрос за наличието на лектини, фитати и оксалати в хранителните продукти, които изброихме.

Много растителни храни съдържат съединения, които дразнят храносмилателната ни, имунната система и дори нервната система. Тези съединения могат да причинят на някои растителни храни повече вреда, отколкото полза. И това може да е въздействието върху човешкия организъм.

Какво представляват лектините, фитатите и оксалатите

Нека започнем с любопитен и важен факт: Хората не могат да усвояват лектини, но дори и неразградени, те не могат просто да преминат през червата. Те всъщност могат да се озоват в кръвообращението и да причинят продължаващо възпаление в различни части на тялото.

Лектини, а не леПтини

Лектините са естествени протеини, които се намират в повечето растения. Те са защитни механизми за растенията срещу насекоми и болести и не са смилаеми за нас. 

Има много видове лектини, някои се считат за по-лоши от други, но като цяло се смята, че водят до различни неприятни симптоми - от метеоризъм (газове) и храносмилателни проблеми до пропускливи черва, понижаване на имунитета и възпалителни процеси. Храни, които съдържат в някаква степен лектини и които трябва да се избягват при безлектиново хранене включват: 

  • Боб и бобови растения;
  • Зърнени храни;
  • Ядки и семена; 

Някои плодове и зеленчуци като домати, картофи, чушки и патладжан;

Ако трябва да навлезем в по-голяма дълбочина, лектините са в изобилие в сурови бобови растения и зърна и най-често се намират в частта от семето, която се превръща в листата, когато растението покълне. Те също се намират в млечните продукти и някои зеленчуци. Докато съдържанието на лектин в храната е доста постоянно, генетичната промяна на растенията създава известни колебания. 

Лектините в растенията са защита срещу микроорганизми, вредители и насекоми. Те може също да са се развили като начин семената да останат непокътнати, докато преминават през храносмилателната система на животните, за по-късно разпръскване. Лектините са устойчиви на храносмилането на човека и те влизат в кръвта непроменени.

Тъй като не усвояваме лектините често произвеждаме антитела срещу тях. 

Почти всеки има антитела към някои диетични (набавени чрез храненето) лектини в тялото си. Това означава, че нашите имунни отговори са различни. Някои храни могат дори да станат непоносими за някого след промяна на имунната система или червата да се възпалят от друг източник. Наличието на конкретни лектини може да стимулира отговор на имунната система.

Има някои лектини, които въобще не са подходящи за консумация от хората. Някога виждали ли сте например покълнал червен боб?

Това се дължи на фитохемагутинин - лектин, който може да причини отравяне. Отравянето обикновено се причинява от поглъщането на суров накиснат боб. Само четири или пет сурови зърна могат да предизвикат симптомите на отравяне.

От друга страна, лектините могат да нарушат целостта на чревната лигавица, която  има за задача да улови опасните вещества и да пропусне полезните. Нашите клетки не могат да се регенерират толкова бързо, колкото е необходимо, за да запазят чревната лигавица. По този начин, естествените ни защитни функции на червата са компрометирани след настъпване на увреждането и червата могат да станат „пропускливи“, позволявайки на различни молекули (включително вредни) да преминават през стената на червата. Възможно е също да не усвояваме правилно други важни витамини и минерали.

Приемът на определено количество лектини може да задейства тялото да се освободи от съдържанието на храносмилателния тракт. Това означава повръщане, спазми или диария. Подобно е на консумацията на големи количества алкохол, което може да повреди чревната лигавица.

Когато лектините повлияят на червата стена, това също може да предизвика по-широк отговор на имунната система, тъй като защитните сили на организма се насочват към атака на нашествениците. 

Как да предотвратите тези реакции

Покълването е един от начините да намалите съдържанието на лектини в храните, които консумирате. Във връзка с това има едно правило” колкото по-дълго време покълват семената или бобовите, толкова повече лектини се деактивират. 

Втората възможност, за която най-вероятно вече знаете, е накисването на бобовите храни за една нощ. Водата трябва да се сменя често и задължително преди готвене също се изплаква.

Какво е общото между заквасения хляб и бирата? И двете са продукт на ферментация, която е третата възможност. 

За зърнени храни, бобови растения, ядки и семена, накисването, покълването и ферментирането са изключително полезни.

Фитати (Фитинова киселина)

Фитатите (фитиновата киселина) са естествени антиоксидантни съединения, които се срещат в много растителни храни, които ботанично се считат за семена. По този начин те присъстват в зърнени храни, бобови растения / боб, ядки и семена. 

Растенията използват фитати като източник на енергия за покълналите семена; когато семената покълнат, ензимите фитаза разграждат съхранените фитати. 

Фитатите обикновено се наричат ​​"анти-хранителни вещества" или анти нутриенти, тъй като те могат да се свързват с определени хранителни минерали, включително желязо, цинк, манган и калций, и забавят или възпрепятстват усвояването им. Това от своя страна може да доведе до липса на съответния минерал в организма.

Зърнените храни са с високо съдържание на фитати. Накисването и доброто готвене на зърнените храни е стратегия за неутрализиране на фитатите и увеличаване наличността на богатите минерали, намиращи се в тях.

Оксалати (Оксалова киселина)

Оксалат или оксалова киселина е естествено срещаща се киселина, намираща се в много растителни храни и може да бъде произведена от нашето човешко тяло. Може да се натрупва в растенията и телата ни като разтворими кристали на оксалат или неразтворим калциев оксалат. 

Подобно на фитатите, оксаловата киселина често се смята за анти-хранително вещество поради потенциала си да се свързва с определени минерали, по-конкретно с калций и може да представлява риск за хора с камъни в бъбреците и бъбречни заболявания. Калцият се свързва с оксалат в червата и намалява количеството, което тялото ви абсорбира.

Оксаловата киселина се съдържа в храни като спанак, швейцарско сирене и други листни зелени, ревен, много ядки и семена, какао (шоколад), чай и кафе, соя и някои плодове и зърнени храни.

При чувствителни хора диетите с високо съдържание на оксалат са свързани с повишен риск от образуване на камъни в бъбреците и други здравословни проблеми.

Някои бактерии в червата, като Oxalobacter formigenes, използват оксалата като източник на енергия, което значително намалява количеството, което тялото ви абсорбира. Антибиотиците намаляват броя на тези бактерии.

Сваряването на зеленчуците може да намали съдържанието на оксалат около 30% до 90% в зависимост от зеленчука.

След всичко казано дотук може да изглежда, че растенията са готови да ви атакуват, но те също имат свои механизми за оцеляване, с които ние можем да се справим. С правилното приготвяне на тези храни намалявате количествата им, а за доброто детоксикиране и храносмилане може да включите хранителни добавки като:

Търсене


Получавай актуални оферти:
Абонирай се за нашия бюлетин!

Свързани продукти

ПепЕнзим / PepEnzyme
КорЕнзим / CorEnzyme
Lifestore
18/03/2020 18:13
В Lifestore работят доказани професионалисти в областта на алтернативната медицина, нутриционистиката, диетологията и здравословната кухня. Рецептите, които пишем, са изпробвани, диетите - безопасни, а статиите на тема здраве и храни са базирани на научно обосновани факти. За всичко, което ви интересува, можете да ни питате в коментар под статиите или в чата - ние сме насреща!

ЕКСПРЕСНА И ЛЕСНА ДОСТАВКА

100% СИГУРНОСТ ПРИ ПЛАЩАНЕ

БЪРЗА ПОРЪЧКА БЕЗ РЕГИСТРАЦИЯ

ГАРАНТИРАНО ТОП КАЧЕСТВО

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА


Получавай актуални оферти, промоции и новини. Абонирай се сега и вземи 10% отстъпка от първата ти поръчка!