Лазаня с песто дженовезе и броколи

0
249
Лазаня с песто

До трийстата си годишнина нямах особени познания и способности в кухнята. Можех да приготвям няколко елементарни неща, колкото да мога да се нахраня. След като се преместих да живея в Китай, бях принудена да подобря и разнообразя рецептите си. Основно защото в ресторантите им сервираха храна, която ядях с мъка. Първоначалните ми опити бяха странни или, както се изразяваха любезно приятели, „интересни”.

Човек обаче, като има голям апетит, е принуден от обстоятелствата да вземе нещата в свои ръце – буквално. И рано или късно, има прогрес. Осъзнах, че ми доставя голямо удоволствие да готвя и помолих приятел, главен готвач в престижен италиански ресторант, да ми даде възможност да работя при него и да се уча. Той прие много присърце моята молба и това се превърна в моя първи досег с професионална кухня. Първото нещо, което се научих да правя, беше песто дженовезе. Беше удивително откритие.

Продължавайки на италианска вълна – ако обичате песто, най-вероятно лазанята с песто доста ще ви хареса.

За корите на лазанята

За целта трябва да се ползват кори, които са за директно приготвяне (тоест: не е нужно да се варят предварително). В тази рецепта специално съм ползвала марката за безглутенови здравословни храни „Orgran”. Корите са направени от ориз и царевица.

Съставки

Веган Бешамел

  • 250 гр. кашу (накиснато предварително за поне 2 часа)
  • 280 мл. вода
  • 1 ½  ч.л. чесън на прах или 2 скилидка
  • 1/3 ч.л. индийско орехче на прах
  • 1/3 ч.л. карамфил на прах
  • ½ ч.л. сол
  • пипер на вкус

Песто

  • 40 гр. кедрови ядки запечени или конопено семе белено
  • 15 гр. (1 с.л.) хранителна мая
  • 1 – 2 скилидка чесън
  • 60 мл. зехтин
  • 1/2 ч.л. сол и пипер
  • 2 – 3 с.л. лимонов сок
  • 2 ч.ч. (80 – 100 гр.) пресен босилек
  • 1 пакет (200 гр.) Лазаня Орган
  • 1 малка глава  броколи, нарязано фино и бланширано (попарено) за 2 мин.

За Веган Бешамел:

Пасирайте всички съставки заедно до получаване на хомогенна гъста смес.

Може да се съхранява 4 дни в хладилник.

За Песто:

Първо блендирай добре само чесъна, ядките, хранителната мая и зехтина.

Добави останалите съставки и блендирай отново. Можеш да си добавиш още сол, ако желаеш, или повече лимон, според вкуса. По-добре е да е по-гъст.

Може да се съхранява 1 седмица в добре затворен съд в хладилника.

Конструиране на Лазанята:

За съд ~ 20 / 20 см. между 6 – 8 порции

Първо нанесете малък слой песто и бешамел, който добре да покрие дъното, за да не залепнат корите, достатъчно е да е 0,5 см. Не смесвайте напълно двата соса, само ги изравнете. После сложете първия слой кори.

Пак сложете песто и бешамел. Смесете леко и изравнете. После поръсете отгоре с парчета броколи. Пак покрийте с кори.

Това се повтаря около 3 – 4 пъти, в зависимост от дълбочината на съда. Завършете с плътен слой бешамел и по желание отгоре можете да поръсите малко сол, пипер и индийско орехче.

Недейте да пълните съдът догоре, защото фолиото ще се опира в бешамела и също ще е по-трудно за вадене след нарязване.

Покрийте с фолио и печете в предварително загарята фурна за 35 мин. на 180 градуса. После махнете фолиото и печете само отгоре на грил още 10 мин., докато бешамелът хване лека коричка.

След като е готово, оставете 10 мин. извън печката преди да разрежете, за да се запази лесно цялостта след разрязване.

Предишна статия10 сигурни начина за укрепване на имунната система през есента
Следваща статияВитамин D3 и витамин K2 – перфектното дуо за по-здрави кости
Николета Колева
Аз съм професионален готвач, специализиран в приготвянето на веган и вегетариански ястия. Интерсът ми към здравословното хранене започва още в гимназията. От престоя ми 5 години в Азия ме насочи към кулинарията като кариера. Работила съм в ресторанти в Тайланд, Малайзия, Индонезия, Тайван и Китай. Сертифицирана съм в "Radiantly Alive's Living Food Chef Certification Course" за гурме сурови ястия и продължавам да преоткривам изкуството на приготвянето на храна. Моята страст е да споделя знанията и уменията си с кулинари-любители и да покажа на хората, че вкусните и здравословни ястия могат да бъдат лесни за приготвяне. В блога на Lifestore ще представя различни рецепти, с които бих искала да вдъхновя читателите да се наслаждават не само на хапването, но и на приготвянето на храната.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име