До трийстата си годишнина нямах особени познания и способности в кухнята. Можех да приготвям няколко елементарни неща, колкото да мога да се нахраня. След като се преместих да живея в Китай, бях принудена да подобря и разнообразя рецептите си. Основно защото в ресторантите им сервираха храна, която ядях с мъка. Първоначалните ми опити бяха странни или, както се изразяваха любезно приятели, „интересни”.
Човек обаче, като има голям апетит, е принуден от обстоятелствата да вземе нещата в свои ръце - буквално. И рано или късно, има прогрес. Осъзнах, че ми доставя голямо удоволствие да готвя и помолих приятел, главен готвач в престижен италиански ресторант, да ми даде възможност да работя при него и да се уча. Той прие много присърце моята молба и това се превърна в моя първи досег с професионална кухня. Първото нещо, което се научих да правя, беше песто дженовезе. Беше удивително откритие.
Продължавайки на италианска вълна - ако обичате песто, най-вероятно лазанята с песто доста ще ви хареса.
За корите на лазанята
За целта трябва да се ползват кори, които са за директно приготвяне (тоест: не е нужно да се варят предварително). В тази рецепта специално съм ползвала марката за безглутенови здравословни храни „Orgran”. Корите са направени от ориз и царевица.
Съставки
Веган Бешамел
- 250 гр. кашу (накиснато предварително за поне 2 часа)
- 280 мл. вода
- 1 ½ ч.л. чесън на прах или 2 скилидка
- 1/3 ч.л. индийско орехче на прах
- 1/3 ч.л. карамфил на прах
- ½ ч.л. сол
- пипер на вкус
Песто
- 40 гр. кедрови ядки запечени или конопено семе белено
- 15 гр. (1 с.л.) хранителна мая
- 1 - 2 скилидка чесън
- 60 мл. зехтин
- 1/2 ч.л. сол и пипер
- 2 – 3 с.л. лимонов сок
- 2 ч.ч. (80 - 100 гр.) пресен босилек
- 1 пакет (200 гр.) Лазаня Орган
- 1 малка глава броколи, нарязано фино и бланширано (попарено) за 2 мин.
За Веган Бешамел:
Пасирайте всички съставки заедно до получаване на хомогенна гъста смес.
Може да се съхранява 4 дни в хладилник.
За Песто:
Първо блендирай добре само чесъна, ядките, хранителната мая и зехтина.
Добави останалите съставки и блендирай отново. Можеш да си добавиш още сол, ако желаеш, или повече лимон, според вкуса. По-добре е да е по-гъст.
Може да се съхранява 1 седмица в добре затворен съд в хладилника.
Конструиране на Лазанята:
За съд ~ 20 / 20 см. между 6 – 8 порции
Първо нанесете малък слой песто и бешамел, който добре да покрие дъното, за да не залепнат корите, достатъчно е да е 0,5 см. Не смесвайте напълно двата соса, само ги изравнете. После сложете първия слой кори.
Пак сложете песто и бешамел. Смесете леко и изравнете. После поръсете отгоре с парчета броколи. Пак покрийте с кори.
Това се повтаря около 3 – 4 пъти, в зависимост от дълбочината на съда. Завършете с плътен слой бешамел и по желание отгоре можете да поръсите малко сол, пипер и индийско орехче.
Недейте да пълните съдът догоре, защото фолиото ще се опира в бешамела и също ще е по-трудно за вадене след нарязване.
Покрийте с фолио и печете в предварително загарята фурна за 35 мин. на 180 градуса. После махнете фолиото и печете само отгоре на грил още 10 мин., докато бешамелът хване лека коричка.
След като е готово, оставете 10 мин. извън печката преди да разрежете, за да се запази лесно цялостта след разрязване.