• Вход
  • Регистрация

При всяка поръчка над 100 лв. избери безплатен продукт.

ЛактоКонтрол - важни ензими за подкрепа на храносмилането и чревното здраве

Глутенова непоносимост, лактозна нетолерантност, алергия към ядки – това са здравословни състояния, с които много хора трябва да се съобразяват. В зависимост от степента на непоносимост към глутен е възможно да се изгради правилен хранителен режим, който минимизира или напълно изключва (при цьолиакия) глутеновите храни от диетата. При алергия към ядки е най-добре да се избягват, както самите те, така и храните, които ги съдържат. За разлика от това, при лактозната нетолерантност, която е причинена от най-често срещания ензимен дефицит в света, може да се осигурят подходящите ензими, за да се преработи лактозата (млечната захар).

ЛактоКонтрол e всеобхватна ензимна формула, подпомагаща оптималното храносмилане на млечни продукти. Съдържа подбран комплекс от ензими, благодарение на които можете да хапвате млечни продукти без да се притеснявате от подуване, спазми и други неприятни симптоми.

Какво представляват ензимите?

Биологичните молекули, които променят скоростта на химична реакция се наричат катализатори. Ензимите са пример за естествени катализатори на много процеси в човешкото тяло. Те са протеини, изградени от дълги вериги аминокиселини, свързани заедно с пептидни връзки. Ензимите в човешкия организъм са ключов фактор за протичането на множество жизненоважни процеси.

Какво правят ензимите в тялото

Ензимите катализират (задействат) химичните реакции. Това обикновено означава, че те ускоряват скоростта на реакциите, като намаляват енергията, необходима за протичането им.

Тези малки протеини контролират основни химични реакции в телата ни, като изграждане на кости, развитие на червени кръвни клетки, зарастване на рани, поддържане на нормален сърдечен ритъм, мислене, дишане, храносмилане и други. Без ензими животът не би могъл да съществува нито за нас, нито за животните.

Както всички протеини, ензимите се състоят от вериги от аминокиселини. Повечето биохимични реакции при хора, растения и животни се катализират от ензими, чието действие варира в зависимост от аминокиселинната последователност. В човешкото тяло има хиляди ензими, ето няколко примера за най-известните:

  • Липази - група ензими, които помагат за преработването на мазнините в червата.
  • Амилаза - намира се в слюнката и помага за превръщането на нишестето в захар.
  • Малтаза - намира се и в слюнката; разгражда захарната малтоза до глюкоза. Малтозата се съдържа в храни като картофи, тестени изделия и бира.
  • Трипсин - намира се в тънките черва и разгражда протеините до аминокиселини.
  • Лактаза - също се намира в тънките черва, разгражда лактозата (захарта в млякото) до глюкоза и галактоза.
  • Ацетилхолинестераза - разгражда невротрансмитера ацетилхолин в нервите и мускулите.
  • ДНК полимераза - синтезира ДНК от дезоксирибонуклеотиди.

Как могат да се използват ензимите за хранене и подобрено здраве? 

Намаляване на симптомите на непоносимост към лактоза с ензима лактаза

Лактозата е сложна захар, съдържаща се в млечните продукти. Тя може да причини дискомфорт и проблеми като подуване на корема и други стомашно-чревни неразположения при хора с непоносимост към лактоза. Непоносимостта към лактоза засяга значителен брой хора по цял свят. Експертите изчисляват, че около 68% от световното население има малабсорбция на лактоза.

Ензимите могат да помогнат на хората с непоносимост към лактоза да се наслаждават на консумацията на млечни продукти с минимални странични ефекти. Лактозата представлява двукомпонентна млечна захар, изградена от галактоза и глюкоза. Лактазата е ензим, който естествено разгражда лактозата до галактоза и глюкоза. Тези два вида захари не причиняват негативни странични ефекти върху организма и работата на стомашно-чревния тракт.

Облекчаване на храносмилателен дистрес

Всеки от нас някога е страдал от лошо храносмилане и болки в стомаха. За съжаление, голяма част от лесно достъпната храна в днешно време е преработена, трудносмилаема и с потенциал да провокира възпаления или алергични реакции. Основна функция на храносмилателните ензими е да спомагат разграждането на приетата храна и да извличат около 50% от хранителната ѝ стойност. Колкото по-рафинирана и преработена е храната, толкова по-трудно е протичането на тези процеси.

Осигуряването на всички необходими ензими за подпомагане на храносмилането, налагането на някои диетични ограничения (изключване на пържена, мазна, рафинирана храна) и съчетанието им с повече активно движение, са трите ключови стъпки за по-добро здраве на храносмилателната система.

ЛактоКонтрол LactoControl

ЛактоКонтрол е специално разработен ензимен комплекс, който подпомага преработването на млечните продукти от организма. Патентованата мулти-ензимна смес включва лактаза USP, амилаза, протеаза, липаза, алфа-галактозидаза, HemiSEB ® (патентована смес от хемицелулоза, бета-глюконаза, ксиланаза, пектиназа и фитаза) и целулоза. Комбинираното действие на тези съставки правият LactoControl мощна ензимна формула за оптимално храносмилане.

Продуктът се предлага в опаковки с 20 или 60 броя капсули и не съдържа животински и млечни продукти, консерванти и глутен. Без алергени като лактоза, риба, миди, фъстъци и други.

За кои групи хора се препоръчва приема на храносмилателни ензими

Формулата е подходяща за хора с всякакъв тип проблеми с храносмилането, като подуване на корема, газове или спазми след консумация на храна. Храносмилателните ензими могат да помогнат за правилното протичане на храносмилателните процеси като ускоряват разграждането на трудно смилаемите храни.

С напредването на възрастта естественото производство на ензими и стомашна киселина намалява, което води до повишена честота на малабсорбция на протеини.

Ензимите са подходящи и за хората, които се чувстват уморени и изтощени след хранене. Забелязали ли сте, че след като се нахраните енергията ви сякаш изчезва? Обяснението: храносмилането отнема до 80% от нашата енергия. Тялото насочва кръвообращението към стомашната област за оптималното протичане на процесите. 

Допълнителните ензими помагат за ефективното разграждане на хранителните вещества, като спомагат за запазване на енергийните запаси на тялото.

Важно: Ензимите трябва да се приемат с храна

Някои хора неправилно поставят ензимните добавки в същата категория като витамините, мислейки си, че ако вземат една-две таблетки сутрин, това е достатъчно за целия ден. Но храносмилателните ензими се нуждаят от субстрат, за да работят. С други думи - за да усетите полезното действие на ензимите е важно да ги приемате непосредствено преди или по време на хранене. В този контекст, ЛактоКонтрол трябва да се приема непосредствено преди консумацията на млечни продукти.

Използвани ресурси

Cooper GM. The Cell: A Molecular Approach. 2nd edition. Sunderland (MA): Sinauer Associates; 2000. The Central Role of Enzymes as Biological Catalysts. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK9921/


Търсене


Получавай актуални оферти:
Абонирай се за нашия бюлетин!

Рейтинг на продукта
напиши отзив
Все още няма отзиви за този продукт...

Свързани продукти

Lifestore
26/04/2021 12:07
В Lifestore работят доказани професионалисти в областта на алтернативната медицина, нутриционистиката, диетологията и здравословната кухня. Рецептите, които пишем, са изпробвани, диетите - безопасни, а статиите на тема здраве и храни са базирани на научно обосновани факти. За всичко, което ви интересува, можете да ни питате в коментар под статиите или в чата - ние сме насреща!

ЕКСПРЕСНА И ЛЕСНА ДОСТАВКА

100% СИГУРНОСТ ПРИ ПЛАЩАНЕ

БЪРЗА ПОРЪЧКА БЕЗ РЕГИСТРАЦИЯ

ГАРАНТИРАНО ТОП КАЧЕСТВО

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА


Получавай актуални оферти, промоции и новини, като се абонираш за седмичния ни бюлетин!