Кратки факти за вкусните овесени ядки + идеи за приготвяне

0
817
Oveseni_qdkii
Oveseni_qdkii

Широко използвани в многобройни рецепти за закуска, различните овесени ядки могат да бъдат пълноценна част от всеки ваш ден. Те са вкусни, полезни и достъпни като продукт, който се отличава с хранителните си качества и полезни свойства.

Нискокалорични и богати на влакна, изградени от сложни въглехидрати, с овесени ядки ще се заситите за дълго време. Те се усвояват постепенно и бавно от организма, доставяйки ви палитра от важни съставки, за които ще ви разкажем в тази статия.

Какво всъщност е овес

Житно растение, което харесва хладен сух климат и е доста популярно за култивиране и отглеждане. Това е най-общата характеристика на културата, която не е особено претенциозна към минералния състав на почвата. Обикновено се разделя на зимен и летен, като след събиране на реколтата зърната се изсушават или изпичат.

След това бъдещето им може да поеме в няколко посоки – на овесени ядки, овесено брашно или трици. Вкусните овесени ядки са най-популярният продукт, получен от овесени зърна.

Какви видове овес и овесени ядки познаваме?

Най-разпространени и използвани за здравословни рецепти са разновидностите овесени ядки. Те могат да се открият в следните продукти:

  • Натурални овесени ядки – изпечени и нарязани на две. Те се варят от 2-5 минути и се накисват;
  • Овесени ядки за бързо приготвяне – те се пресоват и овалват в овесено брашно. Трябва да се накисват във вряла вода;
  • Фини овесени ядки – ситно нарязани и прецизно пресовани, както и изпечени. Готови са за консумация – заляти с топла вода, прясно мляко или сок.

Овесеното брашно е друг продукт от семейството, който е много богат на протеини и влакна. Често се използва за обогатяване на многозърнести и пълнозърнести брашна и макаронени изделия.

Овесената каша е по-калоричен продукт, но също е подходяща за закуска, защото ви дава повече енергия и е добър източник на комплексни въглехидрати и протеини.

Богати на влакна са триците, като те се използват за тестени и макаронени изделия, които са пълнозърнести. Триците са градивен елемент на диетата на д-р Пиер Дюкан, който препоръчва да ги включваме в ежедневното си меню. Те съдържат дори повече фибри и протеини от овесените ядки, но могат да бъдат дразнещи или неподходящи за консумация от някои хора.

И да се върнем на не по-малко вкусните овесени ядки, за да споменем няколко от техните здравословни ползи, които въобще не са малко.

Здравословни ползи от консумацията на овесени ядки

Започваме с това, че те са отличен източник на витамини от групите В, А и Е. Също така съдържат калций, желязо и цинк – едни от най-важните елементи за защита от остеопороза, контрол на инсулина и апетита като цяло.

Протеиновото съдържание може да достигне 25-30%, повече отколкото във всяка друга зърнена храна. От консумираните овесени ядки тялото си набавя протеина, за да формира и изгражда мускулите и мускулната маса.

Както вече посочихте, основното им предимство е в това, че всички овесени ядки са сложни въглехидрати, които засищат тялото за дълго време. Не по-маловажен е факта, че те са с нисък гликемичен индекс и няма да предизвикат светкавично повишаване на кръвната захар.

Бета глюканите също влизат в състава на овесени ядки. Той абсорбира холестерол и жлъчни киселини, спомагайки за по-добро функциониране на храносмилателните процеси.

Синтезирани в няколко реда, ползите от консумация на овесени ядки са:

  • Спомагат за регулиране на кръвната захар, холестерола и храносмилателната система;
  • Могат да се консумират от диабетици, защото съдържат фибри, които допринасят за нормализиране на глюкозата в кръвта;
  • Спомагат за регенериране на тъканите;
  • Богато съдържание на калций, желязо и цинк, както и други важни витамини и минерали;
  • Подходящи за почти всички диетични режими;
  • Подпомагат функциите на дебелото черво за изхвърляне на токсини и отпадъчни вещества;
  • Зареждат с енергия и засищат за дълго време, тъй като са сложни бавни въглехидрати.

Ако страдате от вродена или придобита непоносимост към зърнени култури не трябва да консумирате такива ядки. Зърнени култури, които не съдържат глутен, са ориз, царевица, елда, просо и киноа. Повече за глутеновата непоносимост ще намерите тук.

Как се приготвят

Препоръчително е да се накиснат за 12-24 часа, като методите за приготвяне след това се различават в зависимост от целта на храненето ви.

Ако искате да чистите мазнини, пълните купичка с вода, стопляте я в микровълнова например и сипвате овесени ядки. Не е най-прекрасният вкус на света, но е най-здравословният вариант.

План Б – заливате вашите овесени ядки с прясно мляко и става вкусотия. Може да добавите малко мед, сироп от агаве, тръстикова захар или друго по ваше желание.

И върхът на сладоледа е комбинацията от овесени ядки, малко мед и кисело мляко. Ако имате орехи може да добавите, но става и със сурови бадеми или кашу.

Варианти са добавки, които може да придадат изцяло нов вкус на закуската ви са още:

Основната част от рецептата за бомбастична закуска, която ще ви зареди с енергия включва 4 супени лъжици овесени ядки и 125 мл. вода, прясно или кисело мляко.

Добавяйки ядки, семена, пресни или сушени плодове, ще оформите своята собствена уникална рецепта с овесени ядки. Ще очакваме да споделите вашите любими рецепти с овесени ядки.

Закусвайте здравословно и бъдете здрави!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име