• Вход
  • Регистрация

При всяка поръчка над 100 лв. избери безплатен продукт.

Козунак без глутен и яйца (с орехи и стафиди)

Козунакът е неизменна част от великденската трапеза – пухкав, ароматен и със златиста коричка, той носи уют и празничност. За хората, които избягват яйца и глутен, обаче, намирането на подходяща рецепта може да бъде предизвикателство. Затова тази рецепта идва на помощ – вкусен и пухкав козунак без глутен и яйца, приготвен с помощта на заместител на яйца Orgran. За допълнителен вкус и текстура добавяме орехи и стафиди. Резултатът е ароматен, влажен и леко сладък козунак, който се разкъсва на нишки и е чудесен както топъл, така и охладен.

Необходими продукти:

  • 500 г безглутеново брашно (или универсална смес за тестени изделия)
  • 7 г суха мая (1 пакетче)
  • 120 г захар (кафява или бяла)
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 ванилия (или 1/2 ч.л. ванилов екстракт)
  • 1 с.л. настъргана лимонова или портокалова кора
  • 80 мл растително мляко (напр. бадемово, овесено мляко)
  • 100 мл топла вода
  • 80 мл олио (слънчогледово, кокосово или друго по избор)
  • 2 с.л. заместител на яйца без глутен Orgran, смесени с 4 с.л. вода
  • 50 г стафиди (накиснати в топла вода за 10 минути и подсушени)
  • 50 г нарязани орехи

За глазурата:

  • 1 с.л. кленов сироп или агаве
  • 1 с.л. растително мляко
  • Шепа филирани бадеми или сусам (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Активиране на маята: Смесете сухата мая със 100 мл топла (не гореща) вода и 1 ч.л. от захарта. Оставете настрана за 10 минути – трябва да шупне.
  2. Приготвяне на яйчния заместител: Смесете 2 с.л. заместител на яйца Orgran с 4 с.л. вода. Разбъркайте и оставете да стегне за 1-2 минути.
  3. Приготвяне на тестото: В голяма купа добавете брашното, захарта, солта, лимоновата кора и ванилията. Разбъркайте.
  4. Добавете активираната мая, яйчния заместител, растителното мляко и олиото. Разбивайте с бъркалка (може и с миксер) до получаване на меко, еластично, леко лепкаво тесто.
  5. Добавяне на добавките: Добавете орехите и стафидите, разбъркайте равномерно.
  6. Първо втасване: Покрийте купата с тестото с чиста кърпа или стреч фолио. Оставете на топло място за около 1 – 1.5 часа, докато удвои обема си.
  7. Оформяне: Разделете тестото на 2 или 3 части и оформете плитка или друга желана форма. Поставете върху хартия за печене в тава или форма за хляб.
  8. Второ втасване: Оставете оформения козунак да втаса още около 30–40 минути.
  9. Глазура и печене: Смесете кленов сироп с растително мляко и внимателно намажете повърхността. Поръсете със сусам или бадеми, ако желаете.
  10.  Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 35–40 минути. Ако повърхността започне да потъмнява твърде рано, покрийте с алуминиево фолио.
  11. Охлаждане: Извадете козунака от формата и оставете да се охлади върху решетка поне 30 минути преди разчупване.

Съвети:

Ако искате да постигнете по-интензивен аромат, може да добавите капка ром или есенция от бадем.

Може да накиснете стафидите в портокалов сок или ром за допълнителен вкус.

Съхранявай козунака в платнена кърпа или затворен съд, за да остане мек за дълго.


Търсене


Получавай актуални оферти:
Абонирай се за нашия бюлетин!

Рейтинг на продукта
напиши отзив
Все още няма отзиви за този продукт...

Продукти в рецепта

ЕКСПРЕСНА И ЛЕСНА ДОСТАВКА

100% СИГУРНОСТ ПРИ ПЛАЩАНЕ

БЪРЗА ПОРЪЧКА БЕЗ РЕГИСТРАЦИЯ

ГАРАНТИРАНО ТОП КАЧЕСТВО

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА


Получавай актуални оферти, промоции и новини, като се абонираш за седмичния ни бюлетин!