Козуначени страсти – две рецепти за козунак (веган и без глутен)

0
3873

Предпразничното настроение ни е обзело и вече мислено подготвяме менюто за неделя. За да сме сигурни, че и вие няма да останете гладни, независимо от хранителния си режим, сме ви подготвили 2 козуначени рецепти – за веган опция и за безглутенов вариант. Приятно месене и добър апетит.

Веган козунак с квас

Необходими съставки:
Начин на приготвяне:

Смесваме сухите съставки и разбъркваме добре. Добавяме млякото, мазнината и кваса. Разбъркваме с дървена лъжица, докато започне да се получава мокро тесто.

Поставяме сместа на набрашнен плот и месим с последната чаша брашно до получаването на гладко тесто, което не лепне.

Намазняваме ръце и продължаваме да месим поне още 5-10 минути.

Оставяме тестото да втаса за около час.

Разделяме го на две равни част. Всяка от тях се разделя на още 3 равни части. Сплитаме два козунака, като при сплитането можем да добавим в тестото парченца ядки, стафиди или шоколад.

Оставяме козунаците в намазнена тава във фурната за през нощта, за да втасат.

На сутринта печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10 минути. Намаляме температурата на 160 и печем още 20 минути.

Оставяме да изстинат преди да нарежем и хапнем в добра компания.

Безглутенов козунак

Необходими съставки:

За закваската

  • 1 с.л. суха мая се смесва с ½ ч.ч. топло мляко (може и ядково) и малко безглутеново брашно

За тестото

Начин на приготвяне:

В брашното се прави кладенче и вътре се изсипва закваската. Добавяме солта, захарта, двете разбити яйца и маслото.

Разбъркваме добре и прибавяме ванилията и лимоновата кора. По желание можете да включите и други подправки (канела, джинджифил, кардамон).

Замесваме тесто и оставяме да втаса, докато увеличи обема си двойно.

Когато тестото втаса, добавяме ядките или стафидите и отново разбъркваме.

Оформя в желана форма – плитка, топка, руло и печем в предварително загрята на 170 градуса фурна за 45 минути.

Тъй като козунакът няма глутен, на вид няма да е толкова пухкав и мекичък, като класическата версия. Вкусът обаче е същият.

Екипът на Lifestore ви желеае спокойни празници.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име