Комбуча Лайф – жива напитка за детоксикация

0
665
Комбуча Лайф

В днешно време преживяваме едно завръщане към лечебни практики произхождащи от природата. Това се отнася най-вече за продукти и храни с натурален произход – отхвърлят се индустриално произведените пакетирани продукти. Това би могла да бъде и една от причините за голямата привлекателна сила и обаяние, които носи Комбуча Лайф.

Голям брой лекари и учени са насочвали вниманието си към този древен елексир, като природно лечебно средство и нейните ефекти. Има налични многобройни научни изследвания по отношение на комбуча. Те говорят за нейната терапевтична ефективност. Тя се дължи на глюкуронова киселина, млечна киселина, оцетна и др. киселина, дрожди, ензими, пробиотици, витамини от група В и витамин С. Доказано,  много от нейните компоненти притежават антибиотични и детоксикиращи свойства. Както знаем, те играят ключова роля в биохимичните процеси в организма.

Здравословни ползи от Комбуча Лайф

Здравните ползи на напитката комбуча могат да се обобщят в следните направления:

  • Отслабване
  • Повишаване на енергийната
  • Пречиства и детоксикация
  • Имунна подкрепа
  • Профилактика на рака

В най-новото изследване, публикувано в Journal на Medicinal Food 2014 г., изследователи от Латвийския университет казват следното за здравните ползи от комбуча:

Доказано е, че напитката комбуча може ефективно да действа в опазването и възстановяването на здравето поради четири основни свойства: подобряване на храносмилането, детоксикация, антиоксидантен и енергизиращи потенции и насърчаване на повишаването на имунитета.

Храносмилането и Комбуча Лайф

Най-голямата причина комбуча да подпомага храносмилането е наличните в нея пробиотици (много повече от колкото в киселото мляко), ензими и дрожди. Естествено заслуга има и антиоксидантната мощ на този древен чай, който  неутрализира свободните радикали, които също създават хаос в храносмилателната система. Обширни изследвания са проведени, за да тестват способността на комбуча за предотвратяване и лекуване на спукани чревни и стомашни язви. Сравнявайки го с ефекта от изписвани за подтискане на киселиноста в стомаха лекарства се оказва че комбуча е дори по-ефективна в това отношение.

Комбуча е мощен дижестив. Чаша преди или повреме на хранене подобрява храносмилането,  преработването и усволяването на храната.

Детоксикация с Комбуча Лайф

Детоксикиращия капацитета на комбуча е огромен. Перфектен пример е наблюдаваната й способност да противодейства на токсините върху чернодробните клетки.

В едно проучване, доказват че чернодробните клетки са защитени от оксидативен нараняване и всъщност поддържат нормалното си физиология, въпреки, че са изложени на токсина! Според изследователите, това  „вероятно е поради антиоксидантна активност на напитката и следователно могат да бъдат полезни срещу чернодробни заболявания, при които е известно, че оксидативния стрес играе решаваща роля.“

През 50те години на миналия век немски учени изследват комбуча и нейния детокс ефект. Резултатите са били категорични, което дава основание да впишат напитката в немската фармакопея, като напитка, която подобрява работата на жлезите с вътрешна секреция, а те са основните органи за детоксикация на организма.

Комбуча Лайф за повече енергия

Способността комбуча да енергизира  се открива в естетвено наличното в нея желязо, което се освобождава от чая по време на процеса на ферментация. Тя също съдържа кофеин и Б-витамини.

Чрез процес, известен като хелиране, освободеното желязо води до увеличаване на хемоглобина в кръвта. Също така подобрява достъпа на кислород до тъканите и стимулира процеса на производство на енергия на клетъчно ниво. С други думи, като помага на организма да създаде повече енергия (ATP), древната напитка може да помогне на тези, които редовно пият да са свежи и енергични за продължителни периоди от време.

Имунно здраве и Комбуча Лайф

Причината за въздействие на комбуча върху имунната система се открива в способността й да контролира свободните радикали чрез невероятния си антиоксидативен капацитет. Клинично доказано, напитката намалява оксидативния стрес. Това е така поради наличната имуно-супресия на мощен антиоксидант, известен като D-захарна киселина-1, 4-лактон(DSL). Също така, знаем, че открите в комбуча пробиотици също спомагат за правилното функциониране на имунната система.

Според учените, DSL и витамин C, присъстващи в комбуча, са нейното основно здравословно предимство. „Те защитават срещу увреждане на клетките, възпалителни заболявания, тумори и цялостна подкрепа на имунната система.”

Комбуча Лайф за превенция на рака

Комбуча също е с доказана полза при превенция на рак. Изследване, публикувано в Cancer Letters установява, че чрез консумирането на glucaric acid намерена в комбуча се намалява риска от рак при хората.

Съобщава се че президента Рейгън ежедневно пиещ комбуча, като част от хранителния му режим се пребори успешно с рак на стомаха.

Отслабване с Комбуча Лайф

Данните от проучване през 2005 г., дават доказателства, че комбуча може да подобри метаболизма и да ограничи натрупването на мазнини. Ще трябва да се видят повече изследвания, преди да може да потвърдят категорично тези резултати. Комбуча обаче съдържа оцетна киселина и полифеноли, които в други проучвания доказано повлияват загуба на тегло.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име