• Вход
  • Регистрация

При всяка поръчка над 100 лв. избери безплатен продукт.

Кои видове брашно не съдържат глутен – описание

Протеинът глутен, който се съдържа в житото, ечемика, ръжта и овеса, може да бъде много опасен за хората с непоносимост към глутен. При заболяването, наричано целиакия, се наблюдава увреждане на стените на червата, което води до сериозни здравословни проблеми, понижен имунитет, храносмилателни разстройства, изтощение, болки в ставите и т.н. В тази статия ще разгледаме различните видове брашно. При отсъствие на глутен в режима на хранене болните от целиакия могат да живеят без болка, но... в постоянно търсене на алтернативи на основни храни и хранителни продукти. Включително и на брашното. Сега ще се спрем точно на тези алтернативни видове брашно.

Тежки видове брашно без глутен

Бадемово брашно

Дава хубава структура на печивото. Получава се от сладък бадем посредством смилане с мелничка. Има високо съдържание на протеин – 17%, мазнини – 54%, калций, минерали, витамини от групите Е и В. Бадемовото брашно съдържа естествени масла, които правят тестените изделия меки и влажни. Не бива да се приемат наведнъж количества, по-големи от 230 г.

Сусамово брашно

Получава се от леко изпечени или сварени сусамени семена. Използва се за приготвяне на хляб или кексове. Сусамът съдържа 18% протеини, 40% мазнини, калий, калций, желязо, ниацин.

Соево брашно

За някои хора соята е трудносмилаема и горчива. Около 15% от хората с целиакия не могат да я приемат. Затова – внимавайте! Соевите зърна имат много добра хранителна стойност – 30–35% протеини, 15–30% въглехидрати, 13–24% мазнини, както и калций, желязо, фосфор, натрий, калий, витамини Е, В1, В2, В5.

Кокосово брашно

Абсорбира много бързо течностите в приготвяните ястия. Когато се използва самостоятелно, консистенцията е леко зърнеста, но в комбинация с други видове брашно всичко се изглажда. Тъй като е по-леко от бадемовото, кокосовото брашно е особено подходящо за печене на кифли или кейкове. Има сладък аромат и привкус. (Използвайте го в комбинация с други видове брашно, тъй като абсорбира цялата влага. Друг вариант е да използвате яйца (или други свързващи съставки, ако сте веган), за да се запази рецептата от прекалена сухота.)

Брашно от нахут

Също абсорбира бързо течността. Има високо съдържание на протеин и характерен „бобов“ вкус, което го прави неподходящо за много рецепти. Ако го използвате в комбинация с други видове, брашното от нахут трябва да е не повече от ¼ чаша. Трябва му и доста подслаждане. Идеално е за сгъстяване на сосове.

Брашно от киноа

Отново високопротеиново. Част от него в рецептата може да се замести с кокосово или с бадемово брашно. Брашното от киноа има много силен аромат, затова внимавайте с употребата му.

Брашно от елда

Притежава естествена лепкавост и действа спояващо на продуктите. Вкусът му е лек и неутрален в сравнение с вкуса на киноата. Идеално е за бисквити и палачинки, но все пак не е от най-лесно приеманите от хората.

Средни видове безглутеново брашно

Използват се като примеси на тежките видове брашно за облекчаване на трошливостта им.

Брашно от амарант

Амарантът е светъл на цвят, а брашното, получено от него, е съвсем леко ароматизирано. То е „лепкаво“ и задължително за употреба.

Брашно от просо

Тестото от това брашно е с жълтеникавозлатист цвят. Вкусът му е мек. Брашното от просо добре се комбинира с оризово, картофено и нахутено брашно. Съдържа 10% протеини и най-много желязо от всички видове брашно. Много добър източник е на калий, магнезий, ниацин, както и на малки количества витамини от група В. 

Брашно от кафяв ориз

Има неутрален вкус, малко по-твърд от вкуса на белия ориз. Създава леко зърнесто усещане в устата, затова е добре да се комбинира с други видове брашно и нишесте. Кафявият ориз съдържа почти изцяло въглехидрати, протеини – 7,5%, малки количества желязо, калций, витамини от група В (ниацин и тиамин). Чрез отстраняване на външната му обвивка се добива белият ориз, но това води до загуба на витамин В1.

Леки видове брашно без глутен

Добавят лекота, а понякога и хрупкавост към рецептите. Неутрализират вкуса на по-силните видове брашно.

Кестеново брашно

То е леко и е с високо съдържание на естествено нишесте. Чудесно се комбинира с бадемово и/или кокосово брашно. Прави хляба, сладките, кексовете меки. Съдържа само 2% протеини, но и много захари. Брашното от сладък кестен е добър източник на калий, калций, магнезий, малки количества витамини от група В.

Брашно от тапиока (нишесте)

Малко тежко е като нишесте, но действа добре за слепване на смеси за бисквити. Добре е да се комбинира с картофено нишесте за оптимална лекота.

Картофено нишесте

Идеално е по отношение на лекотата. Използва се също в комбинация с други видове брашно, за да не станат рецептите прекалено картофени на вкус. Има много видове брашно без глутен и повечето от тях се използват трудно – всяко от тях е специфично, „правилната“ комбинация се улучва след известни усилия. Не забравяйте да използвате и безглутенова мая или специални бакпулвери, базирани на калциеви монофосфати, осигуряващи постепенно набухване на тестото.

С безглутеновите брашна могат да се приготвят всякакви печива и десерти. Можете да ги добавяте в ястия и сосове за сгъстяване, а на пазара вече са достъпни и безглутенови кори за баница. Непоносимостта към глутен и целиакията са проблем на нарастващ процент от хората. За щастие, алтернативите вече са много. Освен брашна без глутен, в нашия онлайн магазин ще откриете всякакви заготовки за безглутенови храни, както и печива, готови за консумация. Когато купувате храна винаги следете внимателно етикетите. Глутенът се крие в много продукти, за които дори не подозирате. Сред тях са:

  • Зърнени закуски и корнфлейкс;
  • Соев сос;
  • Сосове и дресинги, които са готови за консумация;
  • Някой енергийни десерти;
  • Бира;
  • Пакетиран картофен чипс;
  • Някои заготовки за супи.


Търсене


Получавай актуални оферти:
Абонирай се за нашия бюлетин!

Рейтинг на продукта
напиши отзив
Все още няма отзиви за този продукт...
Lifestore
13/09/2018 00:00
В Lifestore работят доказани професионалисти в областта на алтернативната медицина, нутриционистиката, диетологията и здравословната кухня. Рецептите, които пишем, са изпробвани, диетите - безопасни, а статиите на тема здраве и храни са базирани на научно обосновани факти. За всичко, което ви интересува, можете да ни питате в коментар под статиите или в чата - ние сме насреща!

ЕКСПРЕСНА И ЛЕСНА ДОСТАВКА

100% СИГУРНОСТ ПРИ ПЛАЩАНЕ

БЪРЗА ПОРЪЧКА БЕЗ РЕГИСТРАЦИЯ

ГАРАНТИРАНО ТОП КАЧЕСТВО

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА


Получавай актуални оферти, промоции и новини, като се абонираш за седмичния ни бюлетин!