Кълнове – полезна жива храна от природата

0
283
Kulonove_polezna_hrana

Забелязали ли сте, че все повече заведения обогатяват менюто си с ястия, които съдържат кълнове? Зеленчуци по китайски с кълнове, салати със сурови покълнали семена, пролетни ролца със зеленчуци и кълнове, салати с брускети, карфиол и кълнове – това са само малка част от предложенията.

А вие използвате ли ги за приготвяне на любимите си ястия? Ако отговорът е да – чудесно, поздравления! Имате една много пълноценна храна в менюто си, богата на желязо, лишена от пестициди и изкуствено добавени химични елементи.

Ако ли не – то несъмнено трябва да прочетете статията, за да откриете невероятните свойства на кълновете!

Защо кълновете са толкова полезни

За чудото на покълването знаем безспорно, че представлява уникален биохимичен процес, при който семената се превръщат в богата на ензими, хлорофил и витамини храна.

Неслучайно за кълновете казваме, че те са жива храна, защото не преминават никаква термична обработка, но въпреки това са напълно чист и завършен продукт. Необходимо е само да намерите точния вид семена и да го приготвите по характерния за него метод, за да получите вкусни и здравословни кълнове.

Кълновете  могат да са особено полезни за хора с храносмилателни проблеми и по-чувствителна храносмилателна система. Те са способни да облекчат натоварването при обработка на храната благодарение на своя ензимен състав. Кълновете спомагат за по-лесна обмяна на веществата, притежават големи количества чиста енергия и полезни хранителни вещества директно от природата.

Добавяйки кълнове към ястията, които приготвяте, ще усвоите:

  • Повече аминокиселини в лесно усвоима форма
  • По-голямо количество витамини от група В, витамин А и С и фибри
  • Магнезий, цинк, мед, калций и други микроелементи, освободени при разграждането на фитинова киселина
  • Антиоксидантни ензими
  • Само чиста храна, без пестициди и токсини, използвани за по-бързо узряване или дълготрайност

Пресните плодове и зеленчуци, които са имали възможност да пораснат директно под слънчева светлина и без да бъдат отглеждани в парници или транспортирани от неизвестни места, са най-доброто, което можете да сложите на трапезата си. Същото се отнася и за кълновете, които лесно може да си отгледате сами у дома.

Как да си приготвим кълнове

Процесът е изключително опростен и лесен и абсолютно всеки може да се справи. Обикновено повечето семена покълват по сходен начин с изключение на слузообразуващите синап, ленено семе, крес, рукола, някои видове синапено семе. Ако си приготвяте закуски с ленено семе и сте го накисвали във вода би трябвало да сте забелязали консистенцията на желе. Затова методите на покълване при тях са по-различни.

В общия случай, трите лесни стъпки за получаване на кълнове в домашни условия са:

  1. Подготовка на необходимите инструменти – семена, уред за покълване или при липсата на такъв – буркан с марля и вода
  2. Измиване на семената, покриване с вода и оставяне на стайна температура на тъмно място за едно денонощие
  3. Отцеждане на водата и промиване на семената
  4. Всяка следваща сутрин и вечер кълновете трябва да се промиват и да се маха излишната вода

Когато станат повече от 1,5 мм на височина вече мое да ги поставите на светло, за да се заредят с хлорофил. Избягвайте директната слънчева светлина.

Ако ви се струва сложно опитайте веднъж и ще придобиете навика и грижата за отглеждане на кълновете. Може би на дамите, които обичат да отглеждат в дома си растения би се понравило още повече.

Без значение дали имате саксии или не и от къде са закупени, при избора на семена трябва да бъдете по-внимателни. Обикновените семена в аграрните магазини е по-вероятно да са обработвани с пестициди и други препарати. За това ви съветваме да намерите био семена за покълване, за да сте сигурни, че ще имате чиста храна. Ето още две предложения – цветен микс био семена и био семена от зелена леща, боб мунг и репички.

Методи за покълване

Най-разпространените кълнове са от:

  • Ленени зрънца
  • Леща и боб
  • Соеви кълнове
  • Слънчогледови кълнове, тиквени семки
  • Люцерна, рукола, синап
  • Жито, ръж, ечемик, елда

Методът буркан с марля е удобен, защото е по-лесно да промивате и отцеждате семената. Прикрепяте марлята с ластик за гърлото на буркана. Ако накисвате по-малки семена сложете няколко пласта марля, а за по-едрите като соя и нахут може и без марлята. Този леснодостъпен метод за получаване на кълнове е подходящ за неслузообразуващи семена.

Методът с уред за покълване има своите предимства – по-чист, удобен и с тавички и система за овлажняване. Подходящ за синап, люцерна и други, които образуват листенца.

С марля или почва е методът за слузообразуващи кълнове, като на дъното на тарелка поставяте марлята или пласт почва, посипвате семената и заливате с вода – около 0,5 см. Трябва да ги поддържате леко влажни, а това може да стане с напръскване с пулверизатор, но без да плуват във вода.

Ще забележите малките неразтворени листенца и тогава е време да преместите тарелката си на непряка слънчева светлина, за да пораснат.

Когато това стане, изрязвате ги близо до основата и имате готови кълнове за консумация! Те са чудесни и както виждате, не преминават термична обработка, не съдържат никакви химически вещества, захари и консерванти.

Бонус: Наръчник за кълнове

 

Кълнове

Предимства

Условия за покълване

Алфаалфа (люцерна)За хора с диабет или анемия

Диуретично средство

При нарушено храносмилане

За понижаване на холестерола

С уред, изплакване 1-2 пъти дневно

4-6 дни

2,5-5 см. височина

Боб мунгБогат на фибри

За балансиране на инсулиновите нива

Хрупкави и засищащи

Накисване, 8-12 часа

3-5 пъти смяна на вода

Докато покълнат изцяло

БроколиИзточник на калий, фибри, витамин А и С

Вкус – остър и леко лют

Накисване, 8-12 часа

Изплакване 2-3 пъти дневно

Докато покълнат напълно

ЕлдаБогати на В-комплекс, фосфор, калций, лецитин

Подпомагат храносмилателните функции

Накисване, 8-12 часа

Изплакване 2-3 пъти дневно

Височина: 5-12 см.

Леща и нахутОтличен източник на протеин, желязо, фибри, калий, фосфор, вит. С

Расте бързо и в големи количества

Накисване, 8-12 часа

Изплакване 2-3 пъти дневно

Покълване: 2-4 дни

Височина: 2,5-5 см.

СлънчогледВитамини и минерали

Приятен вкус

Сочни

Белен – накисване във вода за 4-5 часа

Небелен – когато се покаже малък бял кълн са готови

ЛюцернаПодходяща за салати

Свежа и хрупкава

Могат да се приготвят по всеки метод

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име