Как се приготвя киноа и защо е полезна?

0
3619
Как се приготвя киноа

Как се приготвя киноа? Не е толкова трудно, колкото изглежда. Не първо обаче ви запознаем с качествата на тази суперхрана.

Киноа (Chenopodum quinoa) е едногодишно растение с широки листа, което принадлежи към семейство Лободови (заедно със спанака, лободата и цвеклото). Родината му е районът на Андите – Еквадор, Боливия, Колумбия и Перу. Прадедите на инките са използвали киноа преди 4000 години за храна, лекарство, производство на алкохол. Киноата е истински дар от природата, на който се консумират не само семената, но и листата.

Как се приготвя киноа и какво съдържа?

Семенцата на растението са с богат хранителен състав и лек орехов привкус. Киноата е много подходяща за здравословно и балансирано хранене, предпочитана е от вегани, вегетарианци и суровоядци.

  1. Голямо количество качествени протеини – 14–20%, а в някои сортове – над 20%. (За сравнение: оризът съдържа около 7,5% протеини, просото – 9,5%, пшеницата – 14%.) Това я прави подходяща храна не само за веганите и вегетарианците, но и за всички редовно спортуващи.
  2. Всичките 8 незаменими аминокиселини, необходими на тялото ни – киноата е единственият природен продукт, в който са налици и 8-те. (Пшеницата и оризът например не съдържат лизин.)
  3. Важни фибри. Те се грижат за правилното функциониране на червата, осигуряват ситост по-дълго време.
  4. Много фосфор, желязо, магнезий, калций – жизненоважните елементи, които са отговорни за правилното функциониране на клетките. В по-малки количества киноата съдържа също цинк и манган.
  5. Въглехидрати, мазнини и голямо количество витамини В и Е.
  6. Не съдържа глутен – поради което я хапват и хората с непоносимост към глутен. Киноата често заменя други зърнени култури в хлябове, брашна, салати и т.н.

Как се приготвя и консумира киноа?

Много важно: преди да разберете как се приготвя киноа като ястие, трябва да направите нещо много важно. Семенцата трябва да бъдат обработени, за да се премахне обвивкатка им. Тя съдържа горчивите на вкус и леко токстични сапонини и инхибитори.

Зърната на киноа се варят по принцип по същия начин както ориза и могат да бъдат използвани в широка гама от ястия:

  • сварени и гарнирани с обезмаслено сирене;
  • вместо ориз във всяка гозба;
  • в хляб и хлебни изделия;
  • в различни салати, десерти и дори супи;
  • в производството на слабоалкохолна напитка с вкус, силно напомнящ този на бирата;

Най-полезна е покълналата киноа – по време на покълването се активизират нейните ензими, увеличава се многократно съдържанието ѝ на витамини и минерали, зрънцата стават по-меки. Чаша суха киноа съдържа 318 калории.

Ако все още не сте сигурни как се приготвя киноа, тук ви даваме една бонус рецепта.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име