Киноа – описание и ползи за здравето

0
2773

Елдата не е единствената суперхрана. Като такава светът определя и киноата. Нека видим причините за това.

Киноа (Chenopodum quinoa) е едногодишно растение с широки листа, което принадлежи към семейство Лободови (заедно със спанака, лободата и цвеклото). Родината му е районът на Андите – Еквадор, Боливия, Колумбия и Перу. Прадедите на инките са използвали киноа преди 4000 години за храна, лекарство, производство на алкохол. Киноата е истински дар от природата, на който се консумират не само семената, но и листата.

Семенцата на растението са с богат хранителен състав и лек орехов привкус. Киноата е много подходяща за здравословно и балансирано хранене, предпочитана е от вегани, вегетарианци и суровоядци.

Какво точно съдържа киноата?

  1. Голямо количество качествени протеини – 14–20%, а в някои сортове – над 20%. (За сравнение: оризът съдържа около 7,5% протеини, просото – 9,5%, пшеницата – 14%.) Това я прави подходяща храна не само за веганите и вегетарианците, но и за всички редовно спортуващи.
  2. Всичките 8 незаменими аминокиселини, необходими на тялото ни – киноата е единственият природен продукт, в който са налици и 8-те. (Пшеницата и оризът например не съдържат лизин.)
  3. Важни фибри. Те се грижат за правилното функциониране на червата, осигуряват ситост по-дълго време.
  4. Много фосфор, желязо, магнезий, калций – жизненоважните елементи, които са отговорни за правилното функциониране на клетките. В по-малки количества киноата съдържа също цинк и манган.
  5. Въглехидрати, мазнини и голямо количество витамини В и Е.
  6. Не съдържа глутен – поради което я хапват и хората с непоносимост към глутен. Киноата често заменя други зърнени култури в хлябове, брашна, салати и т.н.

Как се консумира киноа?

Много важно: преди приготвяне на ястие с киноа семенцата трябва да бъдат обработени, за да се премахне обвивкатка им, съдържаща горчивите на вкус и леко токстични сапонини и инхибитори.

Зърната на киноа се варят по принцип по същия начин както ориза и могат да бъдат използвани в широка гама от ястия:

  • сварени и гарнирани с обезмаслено сирене;
  • вместо ориз във всяка гозба;
  • в хляб и хлебни изделия;
  • в различни салати, десерти и дори супи;
  • в производството на слабоалкохолна напитка с вкус, силно напомнящ този на бирата;

Най-полезна е покълналата киноа – по време на покълването се активизират нейните ензими, увеличава се многократно съдържанието ѝ на витамини и минерали, зрънцата стават по-меки. Чаша суха киноа съдържа 318 калории.

СПОДЕЛИ
Предишна статияВиолайф саганаки (паниран веган кашкавал)
Следваща статияВегетарианството като начин на живот
LifeStore
Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име