Киноа – описание и ползи за здравето

0
3042

Елдата не е единствената суперхрана. Като такава светът определя и киноата. Нека видим причините за това.

Киноа (Chenopodum quinoa) е едногодишно растение с широки листа, което принадлежи към семейство Лободови (заедно със спанака, лободата и цвеклото). Родината му е районът на Андите – Еквадор, Боливия, Колумбия и Перу. Прадедите на инките са използвали киноа преди 4000 години за храна, лекарство, производство на алкохол. Киноата е истински дар от природата, на който се консумират не само семената, но и листата.

Семенцата на растението са с богат хранителен състав и лек орехов привкус. Киноата е много подходяща за здравословно и балансирано хранене, предпочитана е от вегани, вегетарианци и суровоядци.

Какво точно съдържа киноата?

  1. Голямо количество качествени протеини – 14–20%, а в някои сортове – над 20%. (За сравнение: оризът съдържа около 7,5% протеини, просото – 9,5%, пшеницата – 14%.) Това я прави подходяща храна не само за веганите и вегетарианците, но и за всички редовно спортуващи.
  2. Всичките 8 незаменими аминокиселини, необходими на тялото ни – киноата е единственият природен продукт, в който са налици и 8-те. (Пшеницата и оризът например не съдържат лизин.)
  3. Важни фибри. Те се грижат за правилното функциониране на червата, осигуряват ситост по-дълго време.
  4. Много фосфор, желязо, магнезий, калций – жизненоважните елементи, които са отговорни за правилното функциониране на клетките. В по-малки количества киноата съдържа също цинк и манган.
  5. Въглехидрати, мазнини и голямо количество витамини В и Е.
  6. Не съдържа глутен – поради което я хапват и хората с непоносимост към глутен. Киноата често заменя други зърнени култури в хлябове, брашна, салати и т.н.

Как се консумира киноа?

Много важно: преди приготвяне на ястие с киноа семенцата трябва да бъдат обработени, за да се премахне обвивкатка им, съдържаща горчивите на вкус и леко токстични сапонини и инхибитори.

Зърната на киноа се варят по принцип по същия начин както ориза и могат да бъдат използвани в широка гама от ястия:

  • сварени и гарнирани с обезмаслено сирене;
  • вместо ориз във всяка гозба;
  • в хляб и хлебни изделия;
  • в различни салати, десерти и дори супи;
  • в производството на слабоалкохолна напитка с вкус, силно напомнящ този на бирата;

Най-полезна е покълналата киноа – по време на покълването се активизират нейните ензими, увеличава се многократно съдържанието ѝ на витамини и минерали, зрънцата стават по-меки. Чаша суха киноа съдържа 318 калории.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име