Карамелизирани праскови със сметана (без захар и животински продукти)

0
194

Необходими продукти:

  • 2 с.л. кокосово масло
  • 2 ч.ч. праскови, замразени
  • 1 ч.л. канела, на прах
  • Ванилия на прах
  • Няколко лъжици неподсладено кокосово мляко, охладено
  • 1 с.л. орехи, нарязани

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте маслото в тиган на средна температура.
  2. Добавете прасковите и гответе за 5 минути, докато започнат да се размразяват.
  3. Добавете канелата и ванилията. Разбъркайте.
  4. Гответе 3-5 минути или докато се сготвят. Колкото повече ги готвите, толкова по-малко сос ще има.
  5. Разбъркайте студеното мляко с миксер до желаната гъстота.
  6. Сервирайте прасковите с кокосовото мляко, поръсете с орехи и се насладете!

КАКВО ПРАВИ ТАЗИ РЕЦЕПТА ТОЛКОВА ПОЛЕЗНА ЗА ВАС?

Праскови

Прасковите имат ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол. Те са богати на витамини и минерали. Прасковите съдържат 17% от дневната препоръчителна стойност за витамин С на порция.

Подобно на другите витамини, вит. С има голяма полза за здравето, като се бори с инфекциите. Той е антиоксидант, който предпазва клетките от свободните радикали и е необходим за синтеза на съединителната тъкан.

Витамин А е друг компонент в прасковите. Те съдържат Б-каротин, които се преобразува в ретинол. Ретинолът е от съществено значение за доброто зрение, предпазва от белодробни и устни ракови образувания. Колкото е по-тъмна кожата на прасковата, толкова повече са количествата на витамин А в нея.

Високото съдържание на полиненаситени мастни киселини в прасковите, поддържат здрави лигавиците и възвръщат еластичността на кожата.

Прасковите съдържат калий – ензимен компонент, който се използва за смилане на храните. Калият помага за регулирането на сърдечната честота и кръвното налягане. Комбинацията от калий и натрий поддържа водния баланс в организма.

Желязото в прасковите подпомага образуването на червените кръвни телца и пренасянето на кислорода от белите дробове в целия организъм. Друга полезна съставка в прасковите са флавоноидите, като ликопен и лутеин. Заедно те предотвратяват макулната дегенерация, раковите образувания и сърдечно-съдовите заболявания. Други два флавоноида са зеаксантин и криптоксантин. Те допълнително защитават организма от свободните радикали, които причиняват редица заболявания и ускоряват стареенето.

В съдържанието на прасковите има още витамин Е, витамин К, ниацин и мед. Имат малки, но значителни количества магнезий, манган, калций и фосфор.

Канела

Според проучване, дори половин чаена лъжичка канела на ден има невероятни ползи за здравето, затова не бива да се смята само за ароматна кулинарна подправка, а и за природен лек.

Канелата осигурява големи количества калций и фибри. Една чаена лъжичка съдържа невероятните 22% от дневната препоръчителна доза манганМанганът е минерал, който помага за формирането на здрави кости, съединителна тъкан, полови хормони и коагулира кръвта в организма. Помага за метаболизма на мазнините и въглехидратите, регулира кръвната захар, абсорбира калция и е от съществено значение за оптимизиране функциите на мозъка и невроните.

Само ароматът на канела или дъвченето на дъвка с канелен вкус е достатъчно, за да се даде тласък на мозъчната активност. След проучване, резултатите показали увеличаване на визуалната памет и моторно двигателната активност. Това е очевидно при лица, които са мирисали канела, в сравнение с хората, които предпочели аромата на жасмин, мента или други.

Кокосово масло

Кокосовият орех е основна част от менюто на почти една трета от световното население. Експертите го описват не само като плод, но и като ядка и костилка.

Модерната медицина също признава хранителните ползи на кокосовия орех, защото:

  • съдържа натурално стерилни електролити, които подхранват вашето рН и мускулните функции.
  • има високо съдържание на фибри, които засищат за по-дълго време и помагат да се контролира консумацията.
  • богат е на лауринова киселина, която се трансформира в монолаурин. Той е компонент, който се съдържа в кърмата и подсилва имунитета на бебето. Тази средноверижна мастна киселина всъщност разрушава липидните мембрани на атакуващите микроорганизми.
  • съдържа високи нива на манганкалийфосфоромега-6 мастни киселини, фитостероли, електролити и др.

Източник рецепта: http://www.yummly.com/recipe/external/Caramelized-Peaches-_-Cream-_no-sweeteners-or-dairy___-1610247

Вижте още една рецепта с лавандула тук

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име