Камутът – описание и лечебни свойства

0
836

Макар да се говори, че камутът е древна египетска пшеница отпреди 3000 години, открита в египетските пирамиди, това всъщност не е точно така. Истината е, че името на тази култура е корасан, а Камут е името на компанията, която го поставя на американската трапеза през 1980 г. (Kamut International Ltd.). В България обаче тези зрънца тепърва набират популярност, при това точно като камут, и вече могат да се намерят в доста магазини за здравословни храни. Не вярвайте и на това, че зърна отпреди 3000 години могат да бъдат „съживени“ в наши дни след продължителен престой при някоя мумия. Днес ние се радваме на камута, тъй като той е бил отглеждан оттогава до наши дни. Няма никаква мистерия.

Какво е камутът?

Камут (корасан) е египетско жито. Зърната му са подобни на тези на нашата пшеница – но по-издължени и 2-3 пъти по-големи. Тази зърнена култура не е генно модифицирана и първоначалните ѝ свойства са запазени през годините. Отглежда се най-вече в биоферми.

Хранителен състав на камута

Камутът е изключително полезна храна, богата на минерали, 16 аминокиселини, липиди и фибри. В 100 г суров камут се съдържат:

  • 337 калории,
  • 70 г въглехидрати,
  • 2 г мазнини,
  • 9 г баластни вещества,
  • 15 г протеини – 40% повече, отколкото в обикновената пшеница,
  • 6 мг натрий,
  • елементи – магнезий, калий, цинк, желязо, фосфор, селен, манган,
  • витамини В1 и В6, витамин Е.

Като повечето зърнени култури, камутът съдържа глутен, затова е добре хората с целиакия да са по-предпазливи с употребата му.

Лечебни свойства на камута

Камутът е с ниска степен на окисляване, което му позволява да запазва голяма част от хранителните си качества дори след смилане и термична обработка.

Ето и по-конкретно кои са медицинските плюсове на камута:

  • намалява риска от развитие на диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания и дори рак (според някои нови изследвания);
  • подобрява дейността на храносмилателната система, подходящ е за хора, които искат да намалят и да контролират своето тегло;
  • стимулира обмяната на веществата и осигурява на организма доста енергия;
  • има отлични антиоксидантни свойства, тъй като съдържа голямо количество селен;

Нашият съвет е да опитате ястия и храни, направени с камут. Започнете с хляб, приготвен от брашно от камут.

СПОДЕЛИ
Предишна статияХрани, които ни зареждат с енергия през целия ден
Следваща статияКоледна погача
LifeStore
Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име