Макар да се говори, че
камутът е древна египетска пшеница отпреди 3000 години, открита в египетските пирамиди, това всъщност не е точно така. Истината е, че името на тази култура е корасан, а Камут е името на компанията, която го поставя на американската трапеза през 1980 г. (Kamut International Ltd.). В България обаче тези зрънца тепърва набират популярност, при това точно като камут, и вече могат да се намерят в доста магазини за здравословни храни. Не вярвайте и на това, че зърна отпреди 3000 години могат да бъдат „съживени“ в наши дни след продължителен престой при някоя мумия. Днес ние се радваме на камута, тъй като той е бил отглеждан оттогава до наши дни. Няма никаква мистерия.
Какво е камут?
Камут (корасан) е египетско жито. Зърната му са подобни на тези на нашата пшеница – но по-издължени и 2-3 пъти по-големи. Тази зърнена култура не е генно модифицирана и първоначалните ѝ свойства са запазени през годините. Отглежда се най-вече в биоферми.
Хранителен състав на камута
Камутът е изключително полезна храна, богата на минерали, 16 аминокиселини, липиди и фибри. В 100 г суров камут се съдържат:
- 337 калории,
- 70 г въглехидрати,
- 2 г мазнини,
- 9 г баластни вещества,
- 15 г протеини – 40% повече, отколкото в обикновената пшеница,
- 6 мг натрий,
- елементи – магнезий, калий, цинк, желязо, фосфор, селен, манган,
- витамини В1 и В6, витамин Е.
Като повечето зърнени култури, камутът съдържа глутен, затова е добре хората с целиакия да са по-предпазливи с употребата му.
Камут - Лечебни свойства
Камутът е с ниска степен на окисляване, което му позволява да запазва голяма част от хранителните си качества дори след смилане и термична обработка.
Ето и по-конкретно кои са медицинските плюсове на камута:
- намалява риска от развитие на диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания и дори рак (според някои нови изследвания);
- подобрява дейността на храносмилателната система, подходящ е за хора, които искат да намалят и да контролират своето тегло;
- стимулира обмяната на веществата и осигурява на организма доста енергия;
- има отлични антиоксидантни свойства, тъй като съдържа голямо количество селен;
Нашият съвет е да опитате ястия и храни, направени с камут. Започнете с хляб, приготвен от брашно от камут.