Какво трябва да знаете за гъбите трюфел – предизвикателство за всеки вкус

0
322

Трюфелите са вид изключително вкусни гъби с подземни грудки, които се отглеждат при много специфични условия. Има стотици сортове, но най-скъпите са черни от Périgord във Франция и бели от Umbria и Piedmont в Италия.

Според сезона, гъбите трюфел се делят на зимни и летни, като например:

  • Летния Tuber Aestivum разпространен на много места в България
  • Tuber Brumale с находища в Родопите, Стара планина и на други места
  • Tuber Uncinatum, който е зимен черен трюфел и също може да се намери у нас
  • Tuber Melanosporum – много рядък вид в България и невероятно ароматен

Гъбите трюфел са кръгли или с неправилна форма и големината им варира от орех до юмрук. Сезонът за повечето трюфели продължава от септември до май месец.

Какво знаем за гъбите трюфел

Черният тип трюфел се отличава със силен, устойчив и много различен аромат и леко орехов вкус. Така че, ако решите да си купите черни трюфели, бъдете сигурни, че вашето ястие ще придобие впечатляващ вкус.

Белият трюфел е доста по-рядък вид. Ето защо това е най-ценният вид трюфел. Външно наподобява йерусалимския артишок, има кафява кора и леки червени окраски. Белите трюфели имат още по-изразен аромат, отколкото тъмните. Високата цена на тези гъби се дължи на специфичните условия за техния растеж, метода на тяхното събиране, съхранение и, разбира се, изискания вкус и аромат. Най-популярен и скъп е видът Tuber Magnatum Pico, а това всъщност е латинското наименование на белите трюфели, както са известни в Италия. Цената на един килограм от тази гъба може да достигне 100 хиляди евро.

От времето на гърците и римляните тези гъби се използват в Европа като деликатеси, като афродизиак и дори като лекарствено средство. Те са сред най-скъпите натурални храни в света, което се обуславя от рядкостта им и специфичните условия за отглеждане.

Гъбите трюфел обикновено растат в условия на симбиоза с други дървета – върба, дъб, липа, череша. У нас се срещат в проветриви гористи местности с чакълести почви.

С какво са известни трюфел гъбите

Тези деликатесни и изключително интересни гъби са символ на лукса и доброто благосъстояние. Може да се каже, че те са отчасти привилегия за по-заможните хора, тъй като цените им не са от най-достъпните. В техния състав обикновено попадат витамини от В група – В2, В6, В12, както и магнезий, калий, фосфор и други елементи.

Съдържанието на стероиди пък обуславя леко стероидното им действие, което обяснява защо са се славили като афродизиак. Гъбите трюфел освен уникалните си качества са известни с различни по сила аромат и трайност, като при подходящи условия свежите трюфели могат да се съхранят около месец.

За да се насладите на това чудо на природата трябва да пробвате свежи, сурови трюфели (без термична обработка) малко след като са били събрани. Силата на вкуса на трюфела намалява с течение на времето и голяма част от него се губи, докато гъбите стигнат до пазара.

Ако нямате тази възможност обаче, то винаги може да изберете висококачествени продукти, които съдържат някой вид трюфел. Ето няколко предложения:

Гарантираме ви, че ще останете очаровани от всеки един продукт. Целия асортимент от продукти с гъби трюфел ще откриете на страницата на производителя „Агролес Продукт“.

Кулинарни приложения на трюфелите

C тpюфeлитe ce пpигoтвят paзлични гypмe яcтия, пacтa и apoмaтни пacтeти, мaйoнeзa и мacлa, ĸoитo ca изĸлючитeлнo бoгaти нa витaмини и минepaли.

Coc “Poял” c бял тpюфeл e изĸлючитeлнo пoдxoдящ зa ĸoнcyмaция c бeли мeca, бpycĸeти, яйцa, пacтa, pизoтo и дpуги.

Маслиново масло с черен трюфел Thracian Truffles е шедьовър в семейството на продуктите с трюфели. Екстра върджин маслото с черен трюфел е подходяща добавка към морски дарове и сосове, салати и препечен хляб. Единствената особеност при него е, че е препоръчително да се добавя при вече сготвено ястие, за да не се изгуби характерният аромат при термична обработка.

За почитателите на сладките неща в живота няма как да не предложим Шоколадови бонбони Трюфели Thracian Truffles. Това чудно шоколадово изкушение е вашият начин да очаровате гостите си за имен ден, рожден ден или друг повод. Не оставайте с погрешно впечатление – гъбите трюфел не са само за месо и салати, а парченца от тях се използват за направата на изкусителни шоколадови бонбони. Надяваме се тази кутия с изискани бонбони да ви бъде достатъчна…

За да усетите кой вид трюфел е подходящ за различните ястия се изисква много добър кулинарен усет и познаване на гурме кухнята. Дали към сосове на сметанова основа или в дресинг за салата, ароматът на трюфели ще ви отведе в едни нови неподозирани хоризонти на кулинарното удоволствие. Бъдете смели и се насладете на усещането!

Всички продукти с гъби трюфел: Агролес Продукт

Рецепти за салати, към които да добавите масло или оцет с трюфели
Веган рецепти и 10 причини, поради които си заслужава да бъдете веган
Рецепти без глутен за хората с глутенова непоносимост

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име