Тофу – полезно или не съвсем

0
444
Тофу

В стремежа си да подобрят своите хранителни навици, много американци, загрижени за своето хранене, са заменили яйцата или месото с тофу. Производителите на соеви продукти ще ви накарат да повярвате, че това е много полезно за здравето на сърцето ви. В действителност преработената соя, включително тази в прословутото тофу, не е здравословна храна.

Какво е тофу и защо да не му се предоверявате

Ще спечелите много повече, ако консумирате органични яйца, месо от животни, които свободно са пасли трева, отколкото ако ядете преработена соя.

„За разлика от Азия, където хората ядат малки количества пълнозърнести соеви продукти, производителите на храни в западния свят разделят соевите зърна на две златни суровини – протеин и масло (олио). В това няма нищо естествено и безопасно,“ казва д-р Даниъл.

„Съвременните високотехнологични методи за преработка не  успяват да премахнат нехранителните вещества и токсините, които естествено се съдържат в соевите зърна. Освен това,  оставят токсични и карциногенни остатъци, образували се вследствие на обработката с висока температура, високо налягане, алкални и киселинни бани и петролни разтворители,“ добавя тя.

Лошите страни на соевите продукти

Най-лошото от всичко обаче, когато става въпрос за соеви продукти, са фракционираните продукти. Такива са соевият протеин изолат и хидролизиран растителен протеин. Оработената соя съдържа фитати, които блокират минералната абсорбция. А също и инхибитори на трипсина, които блокират правилното храносмилане.

Какви са рисковете

Сред множеството здравословни проблеми, свързани с прекомерната консумация на соя, са:

  • Проблеми с щитовидната жлеза, включващи наддаване на тегло, сънливост, неразположение, умора, косопад и загуба на либидото
  • Преждевременен пубертет и други проблеми с развитието при бебета, деца и юноши
  • Рак
  • Мозъчно увреждане
  • Репродуктивни проблеми
  • Алергия към соя

Какво казва науката

Проучванията, прегледани от д-р Даниъл и нейни колеги, разкриват, че соята не е надеждно средство за понижаване на холестерола. Всъщност тя повишава нивата на хомоцистеина при много хора, което доказано увеличава риска от сърдечни заболявания, удар и вродени малформации. Според д-р Даниъл, соята в действителност може да повиши риска да развиете сърдечно заболяване.

В резултат на това, тя и други експерти са изпратили петиция, дълга 65 страници, до Агенцията по храните и лекарствата на САЩ. От нея апелират да бъде оттеглено твърдението, че „соята предотвратява сърдечните заболявания“ – твърдение, одобрено през 1999 година. Има надежда, че Агенцията ще постъпи правилно и ще се съобрази с тяхното искане.

Консумацията на тофу и соеви продукти при децата

Много е важно да се знае, че децата и бебетата, които все още растат и се развиват, са особено уязвими към хормоните, които имитират ефектите на соята. Изследване на британското медицинско списание Lancet са категорични. Според тях бебетата, които консумират соеви бебешки адаптирани млека, са от 6 до 11 пъти повече изложени ежедневно на имитиращи естрогена химикали, отколкото възрастните, които консумират соеви продукти.

Концентрацията на тези хормони в кръвта е била от 13 000 до 22 000 пъти по-висока, отколкото естрогена в кръвта. Бебе, което е хранено изключително със соево адаптирано мляко, всеки ден получава еквивалент на естрогена (на основа на телесното си тегло), колкото се съдържа в до 5 противозачатъчни таблетки. Така че, моля, не хранете своето бебе със соеви адаптирани млека и не давайте на малките си деца соеви храни. Ако не е възможно да кърмите, можете да намерите и други алтернативи за хранене на вашето бебе. Ефектите от консумацията на соеви храни са толкова мощни, че дори и бременните жени трябва да избягват яденето им за безопасността на своите неродени деца.

 

Nasheto_reshenie

ВЕГАН кашкавал слайс с вкус на чедър

violife-cheddar_tray_mock-up

[fb_button]

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име