Какво е ГМО продукт? Как можем да го разпознаем?

0
4058

 

Всички знаем колко са вредни, но много малко от нас намират начин да ги елиминират от менюто си. Да, говорим за ГМО продуктите.

Какво представляват те? ГМО е съкращение на генетично модифициран организъм. Това е организъм, чиито гени са умишлено променени от човека.
Модификациите могат да бъдат различни – промяна на активността на естествените гени, допълнително въвеждане в организма на копия на негови гени, привнасяне на гени от друг вид.

Всъщност модифицирани растения има от векове благодарение на градинари и фермери. Те са кръстосвали различни видове, за да създадат нови – по-плодородни, по-вкусни, по-красиви. Съвременните ГМ продукти обаче са доста по-опасни, тъй като в тях има повече химия и вредни вещества, отколкото полезност. Консумацията на ГМ храни може да доведе до репродуктивни проблеми, увреждане на органи, имунна недостатъчност и рак.

Затова хората в цял свят настояват генетично модифицираните храни да се премахнат. Това обаче не се случва, а напротив, тези храни стават все по-масови в хранителните магазини – около 70% от продуктите в супермаркетите съдържат ГМО.

Макар че някои учени са доказали опасното действие върху човешкото здраве на ГМ продуктите, много от големите световни корпорации заглушават мнението им.

Някои от ГМ продуктите на българския пазар са:

  • Соевото масло в сосовете, пастите, бисквитите и пържените храни.
  • Соевото брашно в каймата, хамбургерите и др.
  • Необезмасленото соево брашно, което се използва като набухвател за тесто в хлебопекарната промишленост.
  • Растителните масла (растителни мазнини) в бисквитите и чипсовете.
  • Малтодекстрин (вид нишесте) в детските храни, готовите супи и десерти.
  • Ксантан (евтин мастен елемент, извлечено от зърнени култури нишесте) в нискокачествените супи и в бульоните.
  • Глюкозата или глюкозният сироп в ролята на подсладител в напитките, десертите.
  • Декстроза (подобна на глюкозата) в бисквитите и чипсовете за постигане на кафяв цвят, за подсладител в енергийните спортни напитки.
  • Сироп с повишено съдържание на фруктоза – по-сладък от декстрозата, използва се в същия тип продукти.
  • Евтините салами и кренвирши.

За съжаление на обикновения човек, който иска да се храни с качествена храна, генетично модифицираните храни не са маркирани като такива. На етикетите на хранителните продукти, които съдържат ГМО, би трябвало това да е посочено, но по-често не е. Така се затруднява избягването им.

Как тогава да действате? Купувайте органични, пресни продукти или такива, които се отглеждат на местно ниво. В тях почти сигурно няма ГМО. Промишлено получените мляко, месо и риба често произхождат от животни, хранени с ГМО соя и царевица.

Някои от плодовете и зеленчуците рядко са генетично модифицирани – са чесън, ананас, грах, манго, аспержи, патладжани, киви, зеле и гъби.

Други обаче, които е по-вероятно да са ГМ, са: ябълки, целина, чушки, праскови, ягоди, грозде, спанак, краставици, боровинки, картофи, зелен фасул, зеле, портокали, царевица, домати, тиквички, череши и люти чушки.

Истината е, че от ГМО не можем да избягаме въпреки протеста на почти всеки жител на планетата. Можем обаче да ограничим приема на генетично модифицирани храни.

СПОДЕЛИ
Предишна статияПарфе тирамису с бисквити Амарети
Следваща статияНатурални подсладители – видове и описание
LifeStore
Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име