Какво е ГМО продукт? Как можем да го разпознаем?

0
5806
Какво е ГМО

Какво е ГМО? Всички знаем колко са вредни, но много малко от нас намират начин да ги елиминират от менюто си. Да, ще си говорим точно за ГМО продуктите.

Какво е ГМО като понятие?

Какво е ГМО всъщност? ГМО е съкращение на генетично модифициран организъм. Това е организъм, чиито гени са умишлено променени от човека.
Модификациите могат да бъдат различни – промяна на активността на естествените гени, допълнително въвеждане в организма на копия на негови гени, привнасяне на гени от друг вид.

Какво е ГМО продукт?

Всъщност модифицирани растения има от векове благодарение на градинари и фермери. Те са кръстосвали различни видове, за да създадат нови – по-плодородни, по-вкусни, по-красиви. Съвременните ГМО продукти обаче са доста по-опасни, тъй като в тях има повече химия и вредни вещества, отколкото полезност. Консумацията на ГМ храни може да доведе до репродуктивни проблеми, увреждане на органи, имунна недостатъчност и рак.

Затова хората в цял свят настояват генетично модифицираните храни да се премахнат. Това обаче не се случва, а напротив, тези храни стават все по-масови в хранителните магазини – около 70% от продуктите в супермаркетите съдържат ГМО.

Макар че някои учени са доказали опасното действие върху човешкото здраве на ГМ продуктите, много от големите световни корпорации заглушават мнението им.

Какво е ГМО на българския пазар?

  • Соевото масло в сосовете, пастите, бисквитите и пържените храни.
  • Соевото брашно в каймата, хамбургерите и др.
  • Необезмасленото соево брашно, което се използва като набухвател за тесто в хлебопекарната промишленост.
  • Растителните масла (растителни мазнини) в бисквитите и чипсовете.
  • Малтодекстрин (вид нишесте) в детските храни, готовите супи и десерти.
  • Ксантан (евтин мастен елемент, извлечено от зърнени култури нишесте) в нискокачествените супи и в бульоните.
  • Глюкозата или глюкозният сироп в ролята на подсладител в напитките, десертите.
  • Декстроза (подобна на глюкозата) в бисквитите и чипсовете за постигане на кафяв цвят, за подсладител в енергийните спортни напитки.
  • Сироп с повишено съдържание на фруктоза – по-сладък от декстрозата, използва се в същия тип продукти.
  • Евтините салами и кренвирши.

За съжаление на обикновения човек, който иска да се храни с качествена храна, генетично модифицираните храни не са маркирани като такива. На етикетите на хранителните продукти, които съдържат ГМО, би трябвало това да е посочено, но по-често не е. Така се затруднява избягването им.

Как тогава да действате? Купувайте органични, пресни продукти или такива, които се отглеждат на местно ниво. В тях почти сигурно няма ГМО. Промишлено получените мляко, месо и риба често произхождат от животни, хранени с ГМО соя и царевица.

Някои от плодовете и зеленчуците рядко са генетично модифицирани – са чесън, ананас, грах, манго, аспержи, патладжани, киви, зеле и гъби.

Други обаче, които е по-вероятно да са ГМ, са: ябълки, целина, чушки, праскови, ягоди, грозде, спанак, краставици, боровинки, картофи, зелен фасул, зеле, портокали, царевица, домати, тиквички, череши и люти чушки.

Истината е, че дори след като знаем какво е ГМО, трудно ще избягаме от него. Можем обаче да ограничим приема на генетично модифицирани храни.

Още полезна информация за състава на храните и съдържанието на етикетите можете да намерите тук.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име