БРОЙ ПРОДУКТИ | {{cart.qty}} |
ОБЩО | {{cart.subtotal | number: 2 | currency:'лв':false}} |
{{discount.name}} | -{{discount.attributes.price | number: 2 | currency:'лв':false}} |
{{cart.message}}
|
|
{{cart.total | number: 2 | currency:'лв':false}} |
При всяка поръчка над 100 лв. избери безплатен продукт.
Какво е ГМО? Всички знаем колко са вредни, но много малко от нас намират начин да ги елиминират от менюто си. Да, ще си говорим точно за ГМО продуктите.
Модификациите могат да бъдат различни – промяна на активността на естествените гени, допълнително въвеждане в организма на копия на негови гени, привнасяне на гени от друг вид.
Затова хората в цял свят настояват генетично модифицираните храни да се премахнат. Това обаче не се случва, а напротив, тези храни стават все по-масови в хранителните магазини – около 70% от продуктите в супермаркетите съдържат ГМО.
Макар че някои учени са доказали опасното действие върху човешкото здраве на ГМ продуктите, много от големите световни корпорации заглушават мнението им.
Смята се, че глутеновата непоносимост и алергията към този протеин и всички храни, които го съдържат се дължи на ГМО семената, използвани в съвременното земеделие. Много хора се питат как хлябът изведнъж се превърна в световен алерген. Отговорът е, че пшеницата, кяото консумираме днес (а и другите зърнени култури) не са онези, които нашите баби и дядовци са хапвали. Индустрията би казала, че използването на генно модифицирани семена е предизвикана от търсенето. Дали хората, които трябва да следят всеки етикет внимателно и да внимават за всяка храна биха се съгласили с тях?
Как тогава да действате? Купувайте органични, пресни продукти или такива, които се отглеждат на местно ниво. В тях почти сигурно няма ГМО. Промишлено получените мляко, месо и риба често произхождат от животни, хранени с ГМО соя и царевица.
Някои от плодовете и зеленчуците рядко са генетично модифицирани – са чесън, ананас, грах, манго, аспержи, патладжани, киви, зеле и гъби.
Други обаче, които е по-вероятно да са ГМ, са: ябълки, целина, чушки, праскови, ягоди, грозде, спанак, краставици, боровинки, картофи, зелен фасул, зеле, портокали, царевица, домати, тиквички, череши и люти чушки.
Истината е, че дори след като знаем какво е ГМО, трудно ще избягаме от него. Можем обаче да ограничим приема на генетично модифицирани храни.
Още полезна информация за състава на храните и съдържанието на етикетите можете да намерите в нашата Енциклопедия на здравословните храни.
Био, натурални и здравословни храни, добавки, напитки и продукти за живот.
Имейл: office@lifestore.bg
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта на ОРС