Идват празници. Готови ли сте да ги прекарате без глутен? Дали е вашата първа безглутенова, Коледа или Нова година, или сте имали толкова много такива, че сте им загубили бройката, ще ви помогнем да се справите с най-трудните моменти, свързани с безглутеновото хранене.
Първо трябва да кажем, че напоследък празниците стават по-лесни в това отношение. Отминаха дните на сложните рецепти и безбройните пакети с безглутеново брашно. Можете да спестите много време и усилия, като използвате някои готови продукти от магазина или миксове, с които да създадете ястия като домашноприготвените.
Нарастващата информираност изкара безглутеновото хранене от непознатата територия.
Вече можете да парирате коментарите на леля Мария, че да се храниш с безглутенови храни е просто прищявка или пренебрежителното отношение на чичо Иван към диетите като към каприз на придирчиви хора.
Празниците са подходящо време да разсеете митовете, които битуват в публичното пространство. Считайте го за вашия подарък към цялата безглутенова общност, особено към хората с глутенова непоносимост.
Предлагаме ви 25 съвета, които ще ви помогнат в празничните събирания с близките ви – нещо, от което често „безглутеновите хора” се притесняват.
- Обикновеното пиле не съдържа глутен. Наслаждавайте й се докато можете, стига да не е подправена или маринована с неща, които съдържат глутен. Избягвайте я, ако пилето е пълнено или гарнирано с глутенов хляб или сос, направен с пшенично брашно.
- Повечето видове шунка са безглутенови, но трябва да сте сигурни, че сте намерили точно такава, която не е глазирана с пшенично нишесте.
- При месото, което традиционно се приготвя за някои религиозни празници, например Ханука, често се използва брашно за сгъстяване на соса към месото. Спокойно може да замените пшеничното брашно с царевично или картофено нишесте.
- Пликовете за готвене са чудесен начин месото да се запази сочно, но и там бива използвано брашно, за да се предпази пликчето от експлодиране. Тук отново бихте могли да използвате царевично нишесте като заместител.
- Плънката може да бъде проблем. Но това би могло и да се превърне в добър повод да кажете на близките си, че в случая не само глутенът е притеснителен. Едно пиле, което се готви прекалено дълго, за да се сготви и плънката, води до това, че месото става твърде сухо. Добър вариант за всички е плънката да бъде сготвена отделно в друга тавичка.
- Традиционните рецепти с картофи са безглутенови, но все пак трябва да проверите. Някои готвачи добавят пшенично брашно към пюрето от картофи например, затова вие не го правете, ако готвите или попитайте готвача, ако сте на вечеря навън дома си.
- Бъдете предпазливи по отношение на всякакви кремообразни гарнитури, тъй като в тях може да е използвана крем супа, съдържаща глутен. Такава например има в традиционното ястие със зелен грах на фурна, което съдържа огромна концентрация на глутен, намиращ се в гъбената крем супа и в панираните лучени кръгчета. Ако искате да направите безглутенова версия на това блюдо, можете да използвате безглутеновите сухи гъбени супи, които вече се предлагат по магазините и да пропуснете панираните лучени кръгчета. А най-отгоре можете да добавите безглутенов чипс, корнфлейкс или крекери.
- Може да прозвучи изненадващо, но не всеки царевичен хляб е безглутенов. В повечето популярни смеси има царевично и пшенично брашно.
- Пшеничното брашно намира място и в картофените кюфтета, които традиционно присъстват на трапезата по време на Ханука. Ако решите да сготвите тази любима семейна рецепта, е лесно да замените пшеничното брашно с безглутеновото царевично такова.
- Плодовете и зеленчуците са чудесни естествени безглутенови леки и разтоварващи храни. Свежо и здравословно плато, което ни дава „почивка” от по-тежките и питателни сезонни храни.
- Ако търсите подарък за домакиня, изпратете кошница с плодове предварително и бъдете сигурни, че тя ще намери място на празничната трапеза, давайки ви вкусна и сигурна алтернатива.
- Ако не обичате да печете или сте твърде заети по време на празниците, поръчайте безглутенова кошница с дарове и тя ще бъде вашия принос към празничната вечеря. Ще имате осигурен безглутенов десерт, без да влизате в спорове и пререкания с останалите относно безглутеновото хранене.
- Ако имате загрижен домакин, който е предложил да направи и безглутеново меню, насочете го към натуралнобезглутеновите храни. Много по-лесно е да се приготви храна с познати съставки, отколкото хората да търсят из стелажите на супермаркетите не толкова обичайните продукти, които изискват понякога безглутеновите рецепти. И може би домакинът ви би бил доволен да не слага в пилето плънка.
- С риск да изглеждате като неблагодарен гост, трябва да информирате всеки домакин, който не е запознат с безглутеновото хранене, по въпроса за „кръстосаното замърсяване”. Т.е. не е добра идея снаха ви например да направи безглутенов кейк, ако го е охладила в същия съд, в който е направила това и с бисквитките от бяло брашно.
- Ако вечерята е сервирана в стил бюфет, не се притеснявайте първи да си вземете порция. Така ще сте сигурни, че лъжиците за сервиране все още няма да са минали през различните плата с различни ястия.
- Ако храните детето си безглутеново и особено ако това е първата му празнична вечеря откакто е на тази диета, направете някои допълнителни стъпки, за да сте сигурни, че ще има варианти с безглутенови ястия за него, когато сте на гости. За децата е трудно да устоят на хляба и десертите, затова се убедете, че те са покрити и не се виждат.
- Ако детето ви е достатъчно голямо, за да си сервира само, е изключително важно да бъдат взети същите мерки, както когато сте на ресторант и детето да бъде запознато с безглутеновия статус на храните, които смята да консумира. Вие можете да помогнете за това.
- Със сигурност сте чували това и преди, но си струва да бъде повторено – носете нещо безглутеново със себе си винаги, когато ходите на вечеря извън дома ви. Така ще сте спокойни, че ще имате нещо за ядене съгласно вашата диета в случай, че всичките ви други варианти и планове не проработят.
- Дайте на домакините ви да разберат, че оценявате техните усилия да ви включат в празненството им.
- Ако сте истински въодушевени относно великолепните безглутенови ястия, които могат да бъдат приготвени за празниците, бъдете домакини на вечерята. Може да не е много лесно, но в същото време би могло да бъде забавно и носещо удовлетворение.
- Ако се уморявате от цялото това мислене дали ще има нещо за ядене, подходящо за вашия начин на хранене, просто вие бъдете домакин на събирането. Така ще имате контрол над менюто.
- Ако вие сте домакин, не изхвърляйте всички традиции през прозореца така да се каже. Гостите ще бъдат доволни и благодарни, ако им се сервират традиционните гозби, които очакват цяла година, дори и в безглутеновия им вариант.
- Въпреки че безглутеновото съдържание на храната е най-важно за вас, не натрапвайте прекалено тази тема на своите гости. Сервирайте вкусните ястия, които сте приготвили, с внимание и грижа към всички, които споделят вечерята ви, без тя да се превръща в референдум на тема „безглутеново хранене”.
- Ако гостите ви предложат да донесат нещо, помолете ги това да е нещо безглутеново по природа – бутилка вино, кошница с плодове, плато със зеленчуци или просто цветя. Така те ще се чувстват част от събитията, а вие няма да се притеснявате за състава на храната.
- Сладките са неизменна част от празничното меню, така че не пестете време и усилия в приготвянето на безглутеновите им версии. За да улесните процеса на направата им, използвайте като основа на рецептите за тях безглутенови бисквитки, шоколадов чипс и смеси за браунита.
Но преди всичко се насладете пълноценно на сезона, като приготвите възможно най-много неща предварително, така че да ви остане време да споделите с близките ви хора най-значимите празнични традиции, които нямат нищо общо с храната.
Източник: glutenfreeliving.com