• Вход
  • Регистрация

При всяка поръчка над 100 лв. избери безплатен продукт.

Как здравословните мазнини подкрепят функциите на човешкия мозък

Мозъкът е енергоемък орган, който се нуждае от близо 20 процента от калориите, които си осигурявате чрез храна или други източници. Тази невероятна машина се нуждае от много добро гориво, за да поддържа концентрация и оптимална функция през цялото денонощие. А едно от най-важните неща, от които се нуждае мозъкът, са мазнините.

Омега-3 мастните киселини например помагат за изграждането и възстановяването на мозъчните клетки, а антиоксидантите намаляват клетъчния стрес и възпалителните процеси. Последните са свързани със стареенето на мозъка и невродегенеративните разстройства, като болестта на Алцхаймер и други заболявания.

Множество изследвания показват, че здравословната диета подобрява работата на мозъка и запазва мозъчната функция в продължение на времето. Има смисъл в това - знаем, че изборът на диета влияе върху кръвната захар, кръвното налягане и холестерола, които са пряко зависими и обвързани с мозъка. Когато някое от тези нива е извън норма, това може да е лошо за мозъка и да увеличи риска от инсулт, деменция и намалена когнитивна функция.

В настоящия материал ще изясним какво е значението на здравословните мазнини за мозъка и как те могат да ви помогнат да бъдете здрави, независимо от възрастта, пола или други фактори.

Най-обща информация за мазнините

Знаете ли, че до 70 процента от мозъка се състои от мазнини? Мазнините са много важни за правилната работа на мозъка, но трябва да са подходящият вид мазнини. 

Трябва да си осигуряваме достатъчно омега 3-мастни киселини, защото това са основните градивни елементи на мозъка ни и са важни за ученето и паметта. 

Това е една от причините, поради които пренаталните витамини на жените съдържат DHA (докозахексаенова киселина). Това е вид омега-3, който също се намира в големи количества в мазни риби, като сьомга и сардини. 

Друг вид омега-3 се предлага от растения като смлени ленени семена, чиа и орехи.

Мазнините, които е силно препоръчително да избягвате в големи количества, са наситени мазнини като тези от тлъсто месо, пълномаслени млечни продукти и други маслени продукти. Най-лошите мазнини са частично хидрогенирани мазнини като трансмазнините, които се срещат в твърде много храни. 

Също така се опитайте да избягвате моно- и ди-глицеридите. Тези мазнини са заменили трансмазнините в търговски смеси за сладкиши, замразени продукти и други храни. Препоръчваме да избягвате всякаква храна, която се пържи дълбоко, защото тези мазнини с времето се окисляват и могат да увредят клетките, причинявайки оксидативен стрес. А той е предпоставка за боледуване и състаряване на органите и тъканите ви.

Кои са здравословните мазнини

За съжаление ние смятаме, че мазнините са лоши - колкото по-малко от тях ядем и колкото по-малко от тях носим в тялото си, толкова по-добре, но това не е правилният начин да ги възприемаме. Мазнините не са само за изолиране и съхранение на енергия, но и за усвояване на хранителни вещества, клетъчна сигнализация, имунна функция и много други критични процеси. И има различни видове мазнини – полиненаситени, мононенаситени и наситени.

Много хора смятат, че основната разлика между растителните и животинските мазнини е, че храните с животински произход съдържат повече наситени мазнини, но ето няколко забавни факта, които със сигурност ще ви изненадат:

  • Всички цели растителни и животински храни естествено съдържат смес от наситени и ненаситени мазнини;
  • Някои растителни храни са с по-високо съдържание на наситени мазнини, отколкото животински, като кокосовото масло оглавява класациите на 90 процента наситени мазнини. Това е повече от два пъти наситените мазнини, намерени в телешката мазнина (лой);
  • Основният тип мазнини, намиращи се в свинското месо, е мононенаситена мастна киселина (MUFA), наречена олеинова киселина - същата мазнина, открита в зехтина.

От десетилетия ни казват да избягваме наситените мазнини - особено тези от животински храни - и да консумираме „здравословни за сърцето“, без холестерол мазнини от растителни храни като семена, ядки и маслини. Много здравни специалист казват, че тези растителни мазнини са важни, тъй като съдържат две основни PUFA (полиненаситени мастни киселини), които човешкото тяло не може да произведе. Това са основната диетична омега-3 PUFA или алфа-линоленова киселина (ALA) и основната диетична омега-6 PUFA - линолова киселина (LA).

Това, което често остава неясно е, че и двете мазнини се намират в голямо разнообразие както от растителни, така и от животински храни. От тук следва и изводът, че е лесно да се осигурят и тези диетични мазнини, независимо от диетичните ви предпочитания, стига да включите достатъчно мазнини в храненето си.

Време е за втората уловка, която не трябва да ни убягва. Човешкият организъм не посочва, че са му нужни точно тези 2 мазнини, защото те са по-точно суровини за други две – EPA и ARA. EPA (ейкозапентаенова киселина) е омега-3 PUFA, която има предимно противовъзпалителни и лечебни функции. ARA (арахидонова киселина) е омега-6, за която често се говори като за „лоша“ мастна киселина, тъй като стимулира възпалението и се намира само в животински храни. Въпреки този нейн аспект, тя може да насърчава лечебния процес.

Здравословните мазнини са от съществено значение за вашето здраве поради много причини, включително способността им да помагат на тялото ви да усвоява по-добре мастноразтворимите витамини като A, Д, E и K. Тези витамини са най-необходими на мозъка, за да бъде в най-добрата си форма. 

Мазнините ви осигуряват и постоянен източник на енергия, за който е известно, че увеличава производителността. Докато захарта създава кратък инсулинов скок, последван от катастрофален спад, здравословните мазнини осигуряват този вид дълготрайна енергия, необходима за избягване на следобедните енергийни спадове.

Полиненаситените мазнини съдържат незаменими мастни киселини омега-3 и омега-6. Нашият мозък се нуждае от тези мазнини, за да функционира правилно. Проучванията показват, че приемането на оптимални количества омега-3 мастни киселини може да бъде свързано с намален процент на тежка депресия и тревожност. 

Проблемът тук е, че тялото ни не е в състояние да произвежда тези мазнини по естествен път. За щастие има много здравословни и вкусни източници, които да включим в диетата си, за да си ги набавим – сьомга, авокадо, рибено масло, цели яйца, ядки и здравословни масла като зехтин.

Освен специфични хранителни вещества и фитохимикали, които са полезни за здравето на мозъка, всякакви храни, които увеличават притока на кръв, намаляват възпалението и осигуряват големи количества антиоксиданти, ще бъдат чудесни за мозъка ви. Антиоксидантите са от съществено значение за борбата със свободните радикали и окисляването, което те предизвикват. Свободните радикали са нестабилни атоми и причината да са нестабилни е, че им липсва електрон. Този липсващ електрон ги изпраща да си намерят такъв - те атакуват здрави молекули в опит да откраднат техните електрони. Именно този процес наричаме „окисление“.

Въпреки че това може да звучи странно, всъщност е нормална биологична функция. Когато обаче окисляването излезе извън контрол, тази верижна реакция става твърде мащабна и допринася за масивна клетъчна смърт и разрушаване, което прави мозъка ви особено уязвим. 

Антиоксидантите са това, което поддържа разрушителните процеси под контрол.

Възпалението също е нормален процес, тъй като представлява биологичен отговор на стрес и може да ни помогне да се излекуваме, когато сме болни. Ако се порежете, тялото ви произвежда възпалителни цитокини, за да помогне за възстановяването на това увреждане. Това, което не е нормално, е хроничен стрес и хронично възпаление. А от своя страна, тези две явления въздействат на когнитивните способности, като паметта, ученето и концентрацията. Ако например често страдате от мозъчна мъгла, това вероятно е признак на хронично възпаление.

Яжте повече протеини и кажете "Да" на аминокиселините

Протеинът е друг важен нутриент, когато става въпрос за добра мозъчна храна. Докато мозъкът и неговите неврони са предимно съставени от мазнини, те комуникират чрез протеини. Тази комуникация е жизненоважна, тъй като неправилното общуване по същество намалява мозъчната функция и може да причини проблеми навсякъде в тялото.

Мозъкът ви комуникира чрез химически пратеници, известни като невротрансмитери, които са изградени от аминокиселини. А аминокиселините са градивните елементи на протеина.

След като получите протеини чрез храна или добавка и те се разградят, аминокиселините в тях изпълняват предназначението си. Тези аминокиселини изпълняват основни функции в организма, включително изграждането на повече протеини. Комплексен или пълен протеинов източник е този, който включва всичките осем незаменими аминокиселини:

  • Валин
  • Лизин
  • Треонин
  • Левцин
  • Изолевцин
  • Триптофан
  • Фенилаланин

Е, сега, след като вече знаете кои са най-важните елементи за мозъчно здраве, може по-добре да организирате хранителните си навици и покупките. Грижата за мозъка ви днес е грижа за здравето и живота ви след десет години. Не го забравяйте!

Използвани ресурси

Chianese R, Coccurello R, Viggiano A, et al. Impact of Dietary Fats on Brain Functions. Curr Neuropharmacol. 2018;16(7):1059-1085. doi:10.2174/1570159X15666171017102547

Banas SM, Rouch C, Kassis N, Markaki EM, Gerozissis K. A dietary fat excess alters metabolic and neuroendocrine responses before the onset of metabolic diseases. Cell Mol Neurobiol. 2009 Mar;29(2):157-68. doi: 10.1007/s10571-008-9307-9. Epub 2008 Sep 5. PMID: 18773289.

Soulis G, Kitraki E, Gerozissis K. Early neuroendocrine alterations in female rats following a diet moderately enriched in fat. Cell Mol Neurobiol. 2005 Aug;25(5):869-80. doi: 10.1007/s10571-005-4943-9. PMID: 16133939.

Michel C, Levin BE, Dunn-Meynell AA. Stress facilitates body weight gain in genetically predisposed rats on medium-fat diet. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2003 Oct;285(4):R791-9. doi: 10.1152/ajpregu.00072.2003. Epub 2003 Jun 19. PMID: 12816743.

 Rees A-M, Austin M-P, Parker G. Role of Omega-3 Fatty Acids as a Treatment for Depression in the Perinatal Period. Australian & New Zealand Journal of Psychiatry. 2005;39(4):274-280. doi:10.1080/j.1440-1614.2005.01565.x

Търсене


Получавай актуални оферти:
Абонирай се за нашия бюлетин!
Lifestore
15/10/2020 14:27
В Lifestore работят доказани професионалисти в областта на алтернативната медицина, нутриционистиката, диетологията и здравословната кухня. Рецептите, които пишем, са изпробвани, диетите - безопасни, а статиите на тема здраве и храни са базирани на научно обосновани факти. За всичко, което ви интересува, можете да ни питате в коментар под статиите или в чата - ние сме насреща!

ЕКСПРЕСНА И ЛЕСНА ДОСТАВКА

100% СИГУРНОСТ ПРИ ПЛАЩАНЕ

БЪРЗА ПОРЪЧКА БЕЗ РЕГИСТРАЦИЯ

ГАРАНТИРАНО ТОП КАЧЕСТВО

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА


Получавай актуални оферти, промоции и новини, като се абонираш за седмичния ни бюлетин!