Как да си приготвите животворен зеленчуков сок и смути – стъпка по стъпка

200

Консумирането на зеленчуков сок или нещо по-модерно като смути е дългосрочна инвестиция в собственото здраве. Резултатите няма да бъдат незабавно забележими, но изборът в полза на пресни сокове и смути от зеленчуци ще се окаже правилен във времето. Може да срещнете и самата философия под името „джусинг“, като под това понятие се разбира честата консумация на прясно изцедени сокове от здравословни зеленчуци и плодове.

Но какво ги прави толкова привлекателни и какви ползи имат тези сокове и смутита за здравето?

Общи насоки за приготвяне на зеленчуков сок и смути

Както при готвенето на различните ястия, така и при приготвянето на вкусен зеленчуков сок или смути има някои специфики. Хубаво е да ги знаете, за да прецените дали такива напитки са по ваш вкус и да предвидите необходимите продукти и време за направата им.

В най-общи линии, трябва да знаете, че:

  • Пресните сокове и смутита трябва да се консумират веднага;
  • Препоръчително е да не се смесват напитките с храната и особено да не се пият по време на вечеря, ако не искате да получите подуване на корема;
  • Някои сокове имат силен диуретичен ефект или стимулират червата. Такъв ефект могат да окажат соковете от цвекло и моркови;
  • Пийте сок или смути между храненията и не по-рано или по-късно от 40 минути преди или след хранене. Смутито може да замести едно хранене на ден – то е по-хранителен и висококалоричен тип напитка, който ще разгледаме  подробно след малко.

Зеленчуков сок – как, колко и защо

Ако сте привърженик на здравословната храна и искате да разнообразите диетата си с вкусни пресни сокове, трябва да знаете точно как се приготвят.

Знаете ли, че зеленчуковите сокове могат да бъдат изцедени дори от такива „зеленчуци“ като: краставици, тиквички, цвекло, репички, джинджифил, зеле, спанак, сладки пиперки, целина и пресен копър или магданоз?

Може да комбинирате техните вкусове, да правите соковете по-сладки, кисели или по-пикантни. Или да им добавите хималайска сол, пикантни подправки, започвайки с пресни люти чушки или да сложите накрая смлян бахар и индийско орехче… всичко е въпрос на вкус и проба-грешка, за да намерите точната комбинация от съставки.

Организирайте подготовката по следния начин, за да улесните процеса и да съкратите максимално времето за обработка на продуктите и получаване на готовия сок:

1. В прясно изцедения сок е важно да има баланс на кисел, сладък, горчив и солен вкус. Чувствайте се свободни да опитвате сока по време на процеса на центрофугиране и добавете подходящите съставки на вкус;

2. Винаги белете кората на зеленчуците. Не ги слагайте в сокоизстисквачката цели, а на парченца;

3. Всички зеленчуци трябва да бъдат напълно измити под течаща вода. Това се налага, тъй като трябва да се отстранят нечистотиите от кората на зеленчука или плода, както и част от пестицидите и хербицидите;

4. Много зеленчукови сокове стават по-вкусни, ако добавите малко студено пресован зехтин. А някои витамини, като витамин А и други каротеноиди, се абсорбират напълно само в комбинация с мазнини;

5. Пяната в соковете в процеса на приготвяне е нормална и няма нужда да я отстранявате;

6. Сокът от цвекло и сокът от кисели зеленчуци, като репички или ряпа, трябва да се остави в продължение на 30 минути. През това време от сока изчезва особено летливата горчивина. В противен случай може да имате леки киселини в стомаха;

7. Пресните сокове могат да се съхраняват в хладилник до 48 часа, въпреки че с всеки час количеството витамини в тях намалява. Затова на повечето места ще намерите указания за това да ги изпиете веднага след приготвяне.

Рецепти за зеленчуков сок

Сок от моркови

Съдържа много бета-каротин, витамини от група В, калций, калий и кобалт. Полезен сок за укрепване на имунната система, за здравето на кожата и очите. Има само 35 ккал на 100 грама.

Сок от цвекло

Богат е на витамини В1, В2, С, Р, РР, калий, желязо, манган, магнезий. Полезен при запек, безсъние и стрес. Помага за поддържане на кръвното налягане и нервната система. Съдържа 44 ккал на 100 грама.

Сок от броколи

Известен и с наличието на редкия витамин В5 и се ползва за превенция на рак. Също така съдържа магнезий, който е много полезен за нервната система и мозъка. Сокът е тъмнозелен, с горчив вкус. Изисква смесване с по-сладки сокове. С много малко калории е – 28 ккал на 100 грама.

Сок от целина

Нискокалоричен, със свеж остър вкус и приятен аромат, сокът от целина е много добър за поддържане на баланса на телесните течности. Само 8 ккал на 100 грама.

Сок от пащърнак

Този сок се препоръчва за поддържане на здрава кожа, нокти и коса. Витамините от група В, фолиева киселина, магнезий и калций са само плюс. Той е с 49 ккал на 100 гр.

Можете също така да помислите за смесване вместо изцеждане. Смесването на ядливите части на плодовете произвежда напитка, която съдържа повече здравословни фитонутриенти и фибри. И фибрите може да ви помогне да се чувствате сити по-дълго време, а те често не достигат само от храните, които консумираме през деня.

Ако се опитате да изцедите сок, направете само толкова, колкото можете да изпиете наведнъж или си разделете количеството с още някой. Пресният изцеден сок бързо може да развие вредни бактерии. Ако купувате прясно изцеден в търговската мрежа сок, изберете пастьоризиран продукт.

Смути – какво е важно да знаем за неговото приготвяне

Смутито е различно от зеленчуковия сок, защото е гъсто и по-скоро като пюре, в което има и различни семена и ядки. Всъщност то може да е по-рядко или сгъстено според желанието на човека.

Смути – как, колко и защо

Страхотен начин да започнете деня енергизирани и заредени с всички важни витамини и минерали за деня е смутито. В една голяма чаша от тази напитка може да съчетаете зеленчуци и плодове с мляко или вода, за да получите истинско смути.

А какво още ви трябва, за да се насладите на страхотно смути? Ето няколко съвета:

1. Използвайте качествен блендер.  Трябва да инвестирате в по-мощен блендер с добри остриета в случай, че планирате добавянето на ядки към смутитата си и по-твърди плодове;

2. Използвайте неподсладено мляко. Ако сте фен на кокосовото мляко, това е добра опция.  Може да опитате и с бадемово мляко. Използвайте каквото мляко прецените, за да откриете точната комбинация. Това ви дава най-голям контрол върху качеството, гъстотата и крайният вид на смутито;

3. Подсладете смутито, ако смятате, че е необходимо. Добавете мед или кленов сироп на вкус;

4. Хубаво е да слагате замразени парченца зеленчуци в смутито. Така то става чудесно. По отношение на ядките – трябва да са сурови, а не печени.

Например, може да добавите Био сурово кашу Биосвят или качествени сурови бадеми.

Други продукти, подходящи за вашето смути:

Бадемов протеин на прах Dragon Superfoods – 200 гр

Конопен протеин био Dragon Superfoods – 200 гр

Цяла категория с растителни млечни продукти, в която ще откриете над 30 вида млека, като био кокосово мляко, био конопено мляко без захар, оризово мляко, соево мляко и други;

5. Бъдете креативни при смесване на съставките. Някои плодове и зеленчуци се съчетават добре с чиа семена или коноп. Много хора използват за своето смути ленено семе.

То е с нaй-мoщнитe пpиpoдни aнтиoĸcидaнти. В него има витaмин F и Oмeгa-3 мacтни ĸиceлини, които са добри за сърцето и кръвоносните съдове. В онлайн магазин Lifestore.bg се предлагат и други видове ленено семе – ленено семе Био Класа и кафяво ленено семе.

Рецепти за смути

Смути с Банан, мед и лешници

Трябват ви един обелен банан, 250 мл. соево мляко, 1 ч.л. мед, малко настъргано индийско орехче, 2 ч.л. нарязани лешници. Блендирайте банана със соевото мляко, меда и настърганото индийско орехче до гладкост. Изсипете в две големи чаши и нанесете с препечени, нарязани лешници за сервиране.

Смути с авокадо и ягоди

Необходими са ви ½ авокадо, обелено и нарязано на парченца, 150 гр. ягоди, 4 ч.л. нискомаслен йогурт, 200 мл. обезмаслено мляко, лимон/лайм на вкус, мед на вкус. Всички съставки се блендират заедно до хомогенност, а ако стане прекалено гъсто, разредете с малко вода.

Витаминозна бомба

За тази рецепта ще ви трябват един портокал, обелен и нарязан, 1 голям морков, 2 стъбла целина, 50 грама манго нарязан на парчета. Поставете всички продукти в блендера, допълнете с вода, след това блендирайте до гладкост.

Смути с горски плодове и банан

Замразени плодове около 1 шепа, банан на парченца и 150-200 мл. нискомаслено мляко са нужните продукти тук. Всичко се поставя в блендер и смесва до хомогенност. По желание може да добавите лед.

Бъдете здрави!


LifeStore
Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име