• Вход
  • Регистрация

Как да си приготвите животворен зеленчуков сок и смути - стъпка по стъпка

Консумирането на зеленчуков сок или нещо по-модерно като смути е дългосрочна инвестиция в собственото здраве. Резултатите няма да бъдат незабавно забележими, но изборът в полза на пресни сокове и смути от зеленчуци ще се окаже правилен във времето. Може да срещнете и самата философия под името „джусинг“, като под това понятие се разбира честата консумация на прясно изцедени сокове от здравословни зеленчуци и плодове.

Но какво ги прави толкова привлекателни и какви ползи имат тези сокове и смутита за здравето?

Общи насоки за приготвяне на зеленчуков сок и смути

Както при готвенето на различните ястия, така и при приготвянето на вкусен зеленчуков сок или смути има някои специфики. Хубаво е да ги знаете, за да прецените дали такива напитки са по ваш вкус и да предвидите необходимите продукти и време за направата им.

В най-общи линии, трябва да знаете, че:

  • Пресните сокове и смутита трябва да се консумират веднага;
  • Препоръчително е да не се смесват напитките с храната и особено да не се пият по време на вечеря, ако не искате да получите подуване на корема;
  • Някои сокове имат силен диуретичен ефект или стимулират червата. Такъв ефект могат да окажат соковете от цвекло и моркови;
  • Пийте сок или смути между храненията и не по-рано или по-късно от 40 минути преди или след хранене. Смутито може да замести едно хранене на ден – то е по-хранителен и висококалоричен тип напитка, който ще разгледаме  подробно след малко.

Зеленчуков сок – как, колко и защо

Ако сте привърженик на здравословната храна и искате да разнообразите диетата си с вкусни пресни сокове, трябва да знаете точно как се приготвят.

Знаете ли, че зеленчуковите сокове могат да бъдат изцедени дори от такива „зеленчуци“ като: краставици, тиквички, цвекло, репички, джинджифил, зеле, спанак, сладки пиперки, целина и пресен копър или магданоз?

Може да комбинирате техните вкусове, да правите соковете по-сладки, кисели или по-пикантни. Или да им добавите хималайска сол, пикантни подправки, започвайки с пресни люти чушки или да сложите накрая смлян бахар и индийско орехче… всичко е въпрос на вкус и проба-грешка, за да намерите точната комбинация от съставки.

Организирайте подготовката по следния начин, за да улесните процеса и да съкратите максимално времето за обработка на продуктите и получаване на готовия сок:

1. В прясно изцедения сок е важно да има баланс на кисел, сладък, горчив и солен вкус. Чувствайте се свободни да опитвате сока по време на процеса на центрофугиране и добавете подходящите съставки на вкус;

2. Винаги белете кората на зеленчуците. Не ги слагайте в сокоизстисквачката цели, а на парченца;

3. Всички зеленчуци трябва да бъдат напълно измити под течаща вода. Това се налага, тъй като трябва да се отстранят нечистотиите от кората на зеленчука или плода, както и част от пестицидите и хербицидите;

4. Много зеленчукови сокове стават по-вкусни, ако добавите малко студено пресован зехтин. А някои витамини, като витамин А и други каротеноиди, се абсорбират напълно само в комбинация с мазнини;

5. Пяната в соковете в процеса на приготвяне е нормална и няма нужда да я отстранявате;

6. Сокът от цвекло и сокът от кисели зеленчуци, като репички или ряпа, трябва да се остави в продължение на 30 минути. През това време от сока изчезва особено летливата горчивина. В противен случай може да имате леки киселини в стомаха;

7. Пресните сокове могат да се съхраняват в хладилник до 48 часа, въпреки че с всеки час количеството витамини в тях намалява. Затова на повечето места ще намерите указания за това да ги изпиете веднага след приготвяне.

Рецепти за зеленчуков сок

Сок от моркови

Съдържа много бета-каротин, витамини от група В, калций, калий и кобалт. Полезен сок за укрепване на имунната система, за здравето на кожата и очите. Има само 35 ккал на 100 грама.

Сок от цвекло

Богат е на витамини В1, В2, С, Р, РР, калий, желязо, манган, магнезий. Полезен при запек, безсъние и стрес. Помага за поддържане на кръвното налягане и нервната система. Съдържа 44 ккал на 100 грама.

Сок от броколи

Известен и с наличието на редкия витамин В5 и се ползва за превенция на рак. Също така съдържа магнезий, който е много полезен за нервната система и мозъка. Сокът е тъмнозелен, с горчив вкус. Изисква смесване с по-сладки сокове. С много малко калории е - 28 ккал на 100 грама.

Сок от целина

Нискокалоричен, със свеж остър вкус и приятен аромат, сокът от целина е много добър за поддържане на баланса на телесните течности. Само 8 ккал на 100 грама.

Сок от пащърнак

Този сок се препоръчва за поддържане на здрава кожа, нокти и коса. Витамините от група В, фолиева киселина, магнезий и калций са само плюс. Той е с 49 ккал на 100 гр.

Можете също така да помислите за смесване вместо изцеждане. Смесването на ядливите части на плодовете произвежда напитка, която съдържа повече здравословни фитонутриенти и фибри. И фибрите може да ви помогне да се чувствате сити по-дълго време, а те често не достигат само от храните, които консумираме през деня.

Ако се опитате да изцедите сок, направете само толкова, колкото можете да изпиете наведнъж или си разделете количеството с още някой. Пресният изцеден сок бързо може да развие вредни бактерии. Ако купувате прясно изцеден в търговската мрежа сок, изберете пастьоризиран продукт.

Смути – какво е важно да знаем за неговото приготвяне

Смутито е различно от зеленчуковия сок, защото е гъсто и по-скоро като пюре, в което има и различни семена и ядки. Всъщност то може да е по-рядко или сгъстено според желанието на човека.

Смути – как, колко и защо

Страхотен начин да започнете деня енергизирани и заредени с всички важни витамини и минерали за деня е смутито. В една голяма чаша от тази напитка може да съчетаете зеленчуци и плодове с мляко или вода, за да получите истинско смути.

А какво още ви трябва, за да се насладите на страхотно смути? Ето няколко съвета:

1. Използвайте качествен блендер.  Трябва да инвестирате в по-мощен блендер с добри остриета в случай, че планирате добавянето на ядки към смутитата си и по-твърди плодове;

2. Използвайте неподсладено мляко. Ако сте фен на кокосовото мляко, това е добра опция.  Може да опитате и с бадемово мляко. Използвайте каквото мляко прецените, за да откриете точната комбинация. Това ви дава най-голям контрол върху качеството, гъстотата и крайният вид на смутито;

3. Подсладете смутито, ако смятате, че е необходимо. Добавете мед или кленов сироп на вкус;

4. Хубаво е да слагате замразени парченца зеленчуци в смутито. Така то става чудесно. По отношение на ядките - трябва да са сурови, а не печени.

Например, може да добавите Био сурово кашу Биосвят или качествени сурови бадеми.

Други продукти, подходящи за вашето смути:

Бадемов протеин на прах Dragon Superfoods - 200 гр

Конопен протеин био Dragon Superfoods - 200 гр

Цяла категория с растителни млечни продукти, в която ще откриете над 30 вида млека, като био кокосово мляко, био конопено мляко без захар, оризово мляко, соево мляко и други;

5. Бъдете креативни при смесване на съставките. Някои плодове и зеленчуци се съчетават добре с чиа семена или коноп. Много хора използват за своето смути ленено семе.

То е с нaй-мoщнитe пpиpoдни aнтиoĸcидaнти. В него има витaмин F и Oмeгa-3 мacтни ĸиceлини, които са добри за сърцето и кръвоносните съдове. В онлайн магазин Lifestore.bg се предлагат и други видове ленено семе – ленено семе Био Класа и кафяво ленено семе.

Рецепти за смути

Смути с Банан, мед и лешници

Трябват ви един обелен банан, 250 мл. соево мляко, 1 ч.л. мед, малко настъргано индийско орехче, 2 ч.л. нарязани лешници. Блендирайте банана със соевото мляко, меда и настърганото индийско орехче до гладкост. Изсипете в две големи чаши и нанесете с препечени, нарязани лешници за сервиране.

Смути с авокадо и ягоди

Необходими са ви ½ авокадо, обелено и нарязано на парченца, 150 гр. ягоди, 4 ч.л. нискомаслен йогурт, 200 мл. обезмаслено мляко, лимон/лайм на вкус, мед на вкус. Всички съставки се блендират заедно до хомогенност, а ако стане прекалено гъсто, разредете с малко вода.

Витаминозна бомба

За тази рецепта ще ви трябват един портокал, обелен и нарязан, 1 голям морков, 2 стъбла целина, 50 грама манго нарязан на парчета. Поставете всички продукти в блендера, допълнете с вода, след това блендирайте до гладкост.

Смути с горски плодове и банан

Замразени плодове около 1 шепа, банан на парченца и 150-200 мл. нискомаслено мляко са нужните продукти тук. Всичко се поставя в блендер и смесва до хомогенност. По желание може да добавите лед.

Трик за истинските смути ценители

Един от големите трикове на истинските ценители е, че те отделят основата на смутито от другите съставки и ги приготвят по различен начин. Основата (банан и авокадо, например) винаги се блендира. Другите плодове и зеленчуци, които използвате, първо преминават през сокоизстисквачка, за да се отделят само най-ценните вещества от тях. Това е особено подходящо за зелените смутита, в които се влагат магданоз, спанак, кейл и други зеленолистни. И така - първо изцеждате сока от плодовете и зеленчуците, след което го добавяте към основата за вашето смути и включвате избраните добавки (семена, тахан, протеини и други).

Бъдете здрави!


Търсене


Получавай актуални оферти:
Абонирай се за нашия бюлетин!
Lifestore
22/04/2019 00:00
В Lifestore работят доказани професионалисти в областта на алтернативната медицина, нутриционистиката, диетологията и здравословната кухня. Рецептите, които пишем, са изпробвани, диетите - безопасни, а статиите на тема здраве и храни са базирани на научно обосновани факти. За всичко, което ви интересува, можете да ни питате в коментар под статиите или в чата - ние сме насреща!

ЕКСПРЕСНА И ЛЕСНА ДОСТАВКА

100% СИГУРНОСТ ПРИ ПЛАЩАНЕ

БЪРЗА ПОРЪЧКА БЕЗ РЕГИСТРАЦИЯ

ГАРАНТИРАНО ТОП КАЧЕСТВО

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА


Получавай актуални оферти, промоции и новини. Абонирай се сега и вземи 10% отстъпка от първата ти поръчка!