• Вход
  • Регистрация

При всяка поръчка над 100 лв. избери безплатен продукт.

Италианска паста без глутен - нови продукти за безглутенова диета и хранене

Хлябът винаги е бил от първостепенна важност за народа ни. Живеем във време, в което съдържащият се в него глутен, се оказва причина за алергии и непоносимост у все повече хора. Глутенът е съставен от глианид и глутенин. Това го прави най-трудно смилаемият протеин от човешкия организъм. Съдържа се в зърнените култури като пшеница, овес, ечемик, ръж, както и в много от полуфабрикатите, в които се добавя с цел да подобри вкуса им. Благодарение на глутена тестото за хляб и други печива става лепкаво при досега с вода, което прави насъщния пухкав и вкусен. 

Защо глутенът влияе зле на хората

Глутенът е протеин, който при попадане в стомашно-чревния тракт би трябвало нормално да се разгради и да не създаде проблем. Но все повече хора проявяват негативна реакция. Това се случва, когато имунната им система не успее да възприеме веществото правилно. И тъй като у всеки човек има два вида имунитет – вроден и придобит, непоносимостта към глутена се дели на цьолиакия и глутенова чувствителност.

Цьолиакията по своята същност е автоимунно заболяване. То е реакция в следствие приема на глутен, при която се възпалява лигавицата на тънките черва. Така се нарушава усвояването на важни за организма хранителни вещества, а вредните токсини, отпадъчни вещества и бактерии спокойно преминават в кръвта, което нанася щети на организма. Обикновено проявата на заболяването остава за цял живот и единственото “лечение” е спазване на строга безглутенова диета.

Една от най-често срещаните алергии, свързани с глутена, е глутеновата чувствителност (нетолерантност). Тук вече не говорим за  автоимунно заболяване и при това състояние не се наблюдава разрушаване на структурата на тънкото черво. Въпреки това и при глутеновата нетолерантност има често възпалителни процеси в организма. Симптоматиката при проява на тази алергия е сходна с тази на цьолиакията и на други заболявания, което я прави трудна за диагностициране. 

Какви са симптомите при алергия към глутена

Оплакванията са предимно свързани с храносмилателната система. Основно се касае за гастроезофагиален рефлукс, газове, подуване, стомашни болки, повръщане. Понякога са на лице и промени в организма извън стомашно-чревния тракт. Такива могат да бъдат промяна в килограмите, главоболие, болки в ставите и мускулите, проблеми, свързани с нервната система, кожни прояви като акне или екземи, а също и хронична умора, дори нарушаване на зъбния емайл.

Как се установява глутеновата чувствителност

Има два начина за установяване на тази алергия. Първият е кръвно изследване (f79- глутен), при което се изследват наличието на антитела, които неправилно взаимодействат с глутена. Вторият начин е биопсия на тънките черва. При нея се изследва дали има атрофия на чревните влакна.

Кои са заболяванията, при които се препоръчва безглутенова диета

Аутизмът при децата е едно от състоянията, при което се препоръчва изключване на глутена от менюто. Факт е, че все още няма категорични медицински доказателства за това как този протеин влияе върху аутизма, но наблюденията са, че при деца аутисти, спазващи безглутенова диета, има много положителни промени във вербалните и социалните умения.

Заболяванията на отделителната система, като различните видове гломерулонефрити, също предполагат безглутенова диета, тъй като те се характеризират с отделянето на белтък в урината. При тези състояния се препоръчва ограничаването на протеините в менюто, оттук идват и препоръките за безглутенова диета. 

Все по-често се среща и т.нар синдром на раздразненото дебело черво (IBS). При него също се препоръчва изключването на глутена от менюто. Доказано е, че при повечето пациенти с това състояние се наблюдава и глутенова непоносимост. Тъй като организмът не може адекватно да усвои протеина, това води до допълнителни раздразнения на дебелото черво и по-чести случаи на диария, болки и подуване.

В какво освен хляба има глутен

Истината е, че глутенът се открива при огромен брой продукти. Дори при направата на лекарства се прибавя често пшеничен глутен. Също в много от хранителните добавки го има като съставка. 

Отделно, ако страдате от глутенова непоносимост, четете етикетите на хранителните стоки, които пазарувате. Много често наличието на глутен е добре завоалирано под съставката малц, който се прави от пшеница. В колбасите се съдържат голямо количество добавки, в които може да има глутен. Бирата също трябва да се изключи при спазване на безглутенова диета, защото се прави от пшеничен малц. 

Добре е да се обръща внимание на етикетите на замразените и консервирани плодове и зеленчуци. Когато посещавате ресторант попитайте и за състава на дресингите и подправките, тъй като те често имат компоненти с глутен. 

Има и голямо количество хранителни продукти, които са разрешени и могат да Ви осигурят разнообразно меню. Това са яйцата, рибата, месото, плодовете и зеленчуците, млечните продукти. 

А можем ли да заместим глутеновите продукти с такива без глутен

Преди години хората с глутенова непоносимост изпитваха големи затруднения в това да намерят или да си направят продукти, с които да заменят глутеновите такива. Може би единственото, до което се свеждаха възможностите им, беше да си закупят оризово брашно и да си направят домашен хляб. Не можеше и дума да става за паста без глутен и други продукти. 

Предвид зачестяването на заболявания, свързани с глутеновата резистентност, безглутеновите заместители на пшеничния хляб, спагетите и други видове безглутенова паста, вече са достъпни в повечето магазини. 

Една от марките, която се наложи като производител на качествени безглутенови продукти, е немската Seitz Glutenfrei. Тя предлага широка гама от алтернативи, с които хората с алергия към глутена могат да направят менюто си вкусно и разнообразно. 

Seitz Glutenfrei са разработили голямо разнообразие от паста без глутен. За любителите на класиката, има Пене от царевица и сладък картоф. Тези, които обичат макароните на фурна или комбинацията от паста и риба, могат да се насладят на Безглутеновите дрели от ориз и кокос. 

С продуктите на тази немска фирма спокойно ще можете да си приготвите и Безглутенова лазаня. Разбира се, спагетите също не са пропуснати. Можете да се насладите както на Спагетите от царевица и теф, така и на Класически безглутенови спагети.

Със специално внимание към децата в продуктовата гама се предлага паста под формата на динозаври, вълнички и букви. Така децата с глутенова алергия ще могат да се насладят на любимите си закуски и ястия, с паста от царевично и нахутено брашно. Ето ги и тях: Био Безглутенова паста Динозаври Seitz.

Заповядайте и в нашата група за безглутеново хранене във Фейсбук: https://www.facebook.com/groups/bezglutenovo.hranene/ 

Търсене


Получавай актуални оферти:
Абонирай се за нашия бюлетин!
Lifestore
18/11/2019 11:53
В Lifestore работят доказани професионалисти в областта на алтернативната медицина, нутриционистиката, диетологията и здравословната кухня. Рецептите, които пишем, са изпробвани, диетите - безопасни, а статиите на тема здраве и храни са базирани на научно обосновани факти. За всичко, което ви интересува, можете да ни питате в коментар под статиите или в чата - ние сме насреща!

ЕКСПРЕСНА И ЛЕСНА ДОСТАВКА

100% СИГУРНОСТ ПРИ ПЛАЩАНЕ

БЪРЗА ПОРЪЧКА БЕЗ РЕГИСТРАЦИЯ

ГАРАНТИРАНО ТОП КАЧЕСТВО

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА


Получавай актуални оферти, промоции и новини, като се абонираш за седмичния ни бюлетин!