Истински шоколад – за вкусни моменти с цялото семейство

0
581

Това е един по-различен материал за специалните видове шоколад, които са лишени от вредни съставки, химикали и консерванти. Понеже не познаваме човек, който да не харесва вкуса на шоколад, се постарахме да осигурим голямо разнообразие от това сладкарско изделие в нашия онлайн магазин и всеки да намери своя любим.

Един от продуктите, при които винаги може да се добавят нови вкусове и нюанси, галещи сетивата, е шоколад. Колкото по-тъмен, толкова по-добре, защото точно тъмният шоколад съдържа повече какао и флавоноиди.

Всеки един от тях е уникален със съставките и стила си, като само някои от вкусовете са с портокалови корички, стевия, червена боровинка, бадеми, натурален и още много.

Няколко думи за божеството шоколад

Сладкото изкушение с превъзходен вкус има и лоши страни – като наситено съдържание на захар и вредни мазнини с нулева хранителна стойност. Големите количества захар в много видове шоколад предизвикват увеличаване на глюкозата.

Основната причина за това е надвишаване на максималния дневен прием на захар, който е 37,5 гр. за мъжете и 25 гр. за жените. Следващия път, когато търсите това сладко в магазина, погледнете какво пише в графата захар. Ще останете изненадани.

Как да изберем наистина хубав шоколад, който не е толкова вреден и не съдържа големи количества бяла захар?

Суровото био какао и шоколад имат здравословно съдържание, като натуралният доставя елементи като калий, цинк и магнезий. Тези видове шоколад са източници на антиоксиданти, които спират действието на свободните радикали.

За да направите най-добрият избор при закупуването на шоколад трябва да търсите само приготвен по 100 % естествен път, с минимални преработки и добавки.

Това ще рече да се ориентирате към био шоколад без термична обработка и консерванти. Такива са продуктите на био производството, които се произвеждат според определени стандарти в контролирана среда.

Преди да ви разкажем повече за био продуктите ще ви запознаем с всички по-известни видове, за да направите най-информиран и отговорен избор за здравето си.

Видове шоколад и особености

Представяме обща характеристика, която за различните марки може да варира в стойности и съставки.

Тъмен или наричан още натурален и черен шоколад – съдържа какаова маса, какаово масло, ванилия, лецитин и захар. Има два подвида – сладък и горчиво-сладък, като и двата се отличават със силен и дълбок аромат и наситен вкус. Прието е съдържанието на какао в тъмния шоколад да бъде минимум 35%;

Млечен шоколад – според европейските правила, минималното съдържание на какаова маса в него е 25%. Съдържа шоколадова маса, какаова маса и мляко и е любим на почти всяко дете. Отличава се с по-мек и пухкав послевкус заради наличието на мляко. Именно то прави целия процес вълнуващ и запомнящ се;

Бял шоколадизграден от какаово масло, захар и мляко. Този вид се приготвя по различен начин, като какаовото масло се използва и миксира с другите съставки. Той няма толкова наситен и категоричен вкус като тъмния си събрат,

Кувертюр – характеризира шоколади богати на какаово масло и обикновено съдържат доста мазнини. Може да се използва за кулинарни цели – за заливане на сладкиши или за печене.

И един по-особен и различен вид:

Био шоколад – какво е това чудо

Означението био свидетелства за производство в пълно отсъствие на синтетични торове и пестициди, без технологии за генно модифициране и под определени регулации. Възможно е да са използвани пестициди, но само доказано безвредни и сведени до минимум.

Един шоколад попада в категория био, когато произхожда от такъв тип земеделие и за производството му не са използвани химически примеси, включително консерванти.

Знакът био върху даден продукт свидетелства за това, че е произведен съгласно изискванията на Наредба 2092/91 на ЕК за биологичното земеделие. В основните принципи на био производството влизат:

  • Забрана за употреба на генномодифицирани технологии под каквато и да било форма;
  • Забрана за употреба на химически синтетични и лесно разтворими минерални торове;
  • Редуциран брой позволени добавени вещества;
  • Други, които засягат отглеждането и добиването на продукти от животински произход.

На нито един етап от отглеждането на културите или обработването на суровините не се допуска използването на забранени субстанции. Така се гарантира истински натурален произход и състав както за много видове шоколад, така и за други земеделски продукти.

Ползите за организма от приема могат да бъдат:
  • Подобрява настроението и повишава енергията;
  • Суровият шоколад е основен източник на магнезий;
  • Богато съдържание на флавоноиди;
  • Подпомага мозъчната функция;
  • Желязо, хром и витамин С от сурови какаови зърна;
  • Триптофан и серотонин отново от сурови какаови зърна.

За да сте готови за следващия път, в който искате да изненадате семейството или любим човек с нещо сладичко, изберете си няколко вида шоколад и ги пригответе.

Вече знаете, че има шоколад, който отговаря на вашите изисквания за здравословни и еко храни, обработени и произведени по целесъобразен начин и с мисъл за здравето.

Изобилие от пристрастяващи оферти в Lifestore.bg

Започвайки с предложенията за черен шоколад през млечния с цели бадеми, лешници или натурален, до течен шоколад без мляко или веган течен шоколад – всички тези вкусотии ви очакват.

В асортимента ни ще откриете разнообразие от вкусове, като сме предвидили и такива за хора с глутенова непоносимост или вегански режим. Всички изкушения ви очакват тук.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име