Индийски пай със сладки картофи и спанак [веган]

0
312

[fb_button]

Започваме годината с нещо вкусно и много ароматно. Букет от подправки срещат сладка основа и освежаващ спанак в една традиционна индийска комбинация. Вкусно, по-вкусно, най-вкусно. Паят идва с вълшебно допълнение за класически аюрведичен дип във веган вариант. Бон апети.

Необходими съставки:

За пая
  • 5 ½ ч.ч. сладки картофи
  • 200 гр спанак
  • 1 голяма глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • 1 ч.л. синапено семе
  • 1 ч.л. млян кориандър
  • 1 ч.л. млян кимион
  • 2 ч.л. гарам масала (микс от индийски подправки)
  • 1 ч.л. куркума
  • 1 см свеж корен от джинджифил
  • Сокът на лимон и половина
  • Няколко стръка свеж кориандър
  • 6 листа бутер тесто
  • Зехтин
  • Черен кимион
За дипа:
  • ½ краставица
  • 2 с.л. свежи листа от мента, нарязани на ситно
  • 2 с.л. свежи листа от кориандър, нарязани на ситно
  • Чили на вкус
  • 1 опаковка оризов крем
  • 1 скилидка чесън
  • ½ ч.л. млян кимион
  • Сокът на лимон и половина
  • Сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

В голяма тенджера кипнете подсолена вода.

Обелете сладките картофи и ги нарежете на филийки. Сложете ги във водата и ги варете за 6-8 минути. Изцедете и оставете да изстинат.

Загрейте фурната до 190 градуса.

Загрейте малко зехтин в голям тиган. Когато мазнината е готова, добавете ситно нарязания лук, смачканите скилидки чесън, кимиона, кориандъра, гарам масалата, синапеното семе, настъргания джинджифил и куркумата. Гответе на бавен огън, докато подправките заухаят приятно.

Добавете в тигана спанака и го сотирайте за няколко минути.

Намажете подходящ съд за печене с малко зехтин. На дъното сложете един лист от бутер тестото. Намажете го със зехтин и поставете още един лист върху първия. Повторете процеса още веднъж, като поставите листа под ъгъл от 45 градуса спрямо долните два. Поставете четвърти лист, като също го поставите под ъгъл от 45 градуса спрямо първите листи. Намажете със зехтин.

Намачкайте сладките картофи на големи парчета с вилица. Добавете към тях спанака с подправките. Залейте сместа с лимонов сок и разбъркайте добре. При нужда, овкусете със сол и черен пипер.

Изсипете сместа върху листите тесто и я разпределете равномерно.

Покрийте с оставащите два листа бутер тесто, като добавите малко количество мазнина между тях.

Внимателно завийте висящите части на долните листи и леко ги намачкайте. Намажете пая със зехтин и поръсете с черен кимион.

Гответе в загрятата фурна за 30-35 минути до получаването на златиста коричка.

Докато паят се готви, пригответе дипа, като смесите оризовия крем с подправките и обелената на ситно краставица.

Когато паят е готов, оставете го да изстине за 10 минути, нарежете в желана от вас форма и сервирайте заедно с дипа.

Желаем ви здрав апетит.

Nasheto_predlojenie

product_3922pfeffer_schwar2

СПОДЕЛИ
Предишна статияЗимна салата с цвекло и песто [веган, без глутен]
Следваща статияФакти за храната. Спанак
LifeStore
Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име