• Вход
  • Регистрация

При всяка поръчка над 100 лв. избери безплатен продукт.

Хуминова киселина за още по-добро усвояване на хранителни вещества и детоксикация

Хуминовите киселини отдавна се използват за стимулиране на клетъчния растеж на растенията, но те имат и редица възможни приложения и за подобряване на човешкото здраве. Днес изследванията на тези киселини продължават, за да разкрият пълния потенциал и ползите им. Особен интерес за учените представлява фулвиновата киселина като компонент на хуминовата киселина.

Тъй като фулвиновата киселина е в състояние да подобри начина, по който клетките използват антиоксиданти и електролити, тя става популярна като анти-ейдж средство, за подкрепа на храносмилателната система и защита на мозъка от увреждане. 

Подобно на фулвиновата киселина, хуминовата киселина съдържа голямо разнообразие от ценни микроелементи и подпомага организма за поддържането на оптимален киселинно-алкален баланс.

Откъде идва хуминовата киселина?

Изключително интересно е да проучим по-задълбочено произхода на хуминовата киселина. Очарователно е, че хуминовата киселина е страничен продукт от 80-годишен геологичен процес. Хумифицирането се случва, когато правилната комбинация от органични вещества се съчетае с определени геоложки условия, като налягане и температура. Хуматите се образуват, тъй като древните морски водорасли и растения се компресират с течение на времето. Така те ни осигуряват минерали и други ценни вещества като хуминова киселина, които носят редица ползи за човешкото здраве.

Хуминовите киселини са важни, защото помагат да се осигурят хранителни вещества за корените и луковиците на растенията. Обяснението е в окисляването, то придава на хуминовите киселини отрицателен заряд. На свой ред те привличат положителни йони, например, калций и желязо, за да се свържат с тях в т.нар. “катионообменен капацитет”. Благодарение на тези няколко стъпки растенията разполагат с ценни вещества необходими за растежа и развитието им, които след това се превръщат в храна за тях.

Хуминова и фулвинова киселина - какви са техните ползи

Преди много години, когато полезните изкопаеми все още не са се просмуквали в морските води, почвата е била изключително плодородна. Хуминовите отлагания възникват в резултат от разлагането на буйната древна растителност. Тези хуминови отлагания съдържат фулвинова киселина, която представлява хуминова киселина с по-ниско молекулно тегло и по-високо съдържание на кислород.ю

Като компонент на почвата, фулвокиселината се отделя при разлагане на органичните вещества. По време на процеса се отделят милиони полезни микроби, засилващи здравословните компоненти на хуминовото вещество. Фулвиновата киселина се счита за едно от най-активните химически съединения в почвата, тъй като съдържа разнообразни полезни хранителни вещества. Съединението съдържа разнообразие от мастни киселини, кетони, флавоноиди, витамини и минерали.

С високо съдържание на много хранителни вещества, антиоксиданти, електролити и аминокиселини, хуминовата и фулвиновата киселина могат да се използват за подпомагане на имунната система, подобряване на детоксикацията и защитата на организма от вируси и бактерии. 

Подобряват здравето на червата и имунната функция

Съединенията, открити във фулвиновата киселина, са важни за функционирането на храносмилателния тракт, а също така повишават способността на полезните бактерии“ да колонизират в червата и да образуват здравословна среда в микробиома. Всеки човек се нуждае от здрава храносмилателна система, за да има силен имунитет и нормален хормонален баланс. Всичко това е от решаващо значение за контрола на теглото, справянето с патогени, ежедневния стрес, както и за поддържането на нормални репродуктивни функции.

Има някои доказателства, че консумацията на фулвинова и хуминова киселини може да помогне за намаляване на храносмилателните разстройства и други проблеми, включително:

  • Симптоми на бактериален свръхрастеж в тънките черва (SIBO)
  • Възпалителни чревни заболявания
  • Бактериални инфекции (на дихателните пътища и други)
  • Грип и настинка

Също така хуминовите киселини могат да образуват защитно покритие върху чревната стена, като по този начин предотвратяват дразнене, диария и стомашни язви. Пероралното приложение на хуминова киселина може да насърчи апетита и да предотврати желанието за повръщане. В случай на остър гастроентерит хуминовата киселина спира диарията за няколко часа. В случай на свръх киселинност хуминовата киселина намалява, а в случай на хипо киселинност увеличава производството на стомашна киселина.

Противовирусно действие

Систематичните изследвания за антивирусния ефект на хуминовите киселини започват, когато случайно се оказва, че някои торфени препарати показват лечебен ефект срещу болестта шап. По-нататъшни проучвания доказват, че хуминовата киселина блокира синтеза на вирусна РНК и ДНК. 

Хуминовите киселини показват селективен блокиращ ефект срещу следните изследвани вируси: 

  • Herpes simplex
  • Coxsackie A9
  • Influenza A
  • Rhinovirus 1B
  • Cytomegalovirus
  • HIV-1
  • HIV-2

Антибактериално действие 

Антисептичният ефект на торфените препарати е известен от хиляди години, има данни за това още от древен Египет. По време на Първата световна война най-добрият метод за лечение и зарастване на раните е била торфената превръзка. По-нататъшни проучвания доказват, че реалният антибактериален и фунгициден ефект е свързан именно с хуминовите киселини. Много от микробите са проучвани, за да се разгледа тяхната устойчивост на хуминова киселина. Резултатите показват, че следните микроби се оказват чувствителни към хумати:

  • Staphylococcus epidermidis и Staphylococcus aureus, 
  • Streptococcus pyogenes
  • Salmonella typhimurium
  • Proteus vulgaris
  • Enterobacter cloacae
  • Pseudomonas aeruginosa

Детоксикация

Хуминовите киселини имат определено детоксикиращо действие срещу различни клетъчни токсини, микотоксини и тежки метали. Натоварването на организма с токсини зависи от дозата, от времето и от състоянието и функционирането на стомаха и чревния тракт. 

Хуминовите киселини като силни химически адсорбенти са способни да инактивират токсините. 

Много токсични молекули са изследвани при тестове върху животни, където хуминовите киселини се оказват ефективен инактивиращ фактор. 

Хуминовите киселини имат още една забележителна способност, която не може да се наблюдава при която и да е друга органична хелатообразна молекула. А именно: те образуват по-силни комплекси с токсини с по-голямо молекулно тегло. 

Токсините от тези силни комплекси не могат да се усвоят в чревния тракт и естествено се елиминират от тялото. Този начин на действие няма вредни странични ефекти за организма, точно обратното - освобождава го по естествен и безопасен път от токсични вещества, които иначе може да се натрупат в тъканите и органите ни.

Засега не толкова известни, но с потенциал това да се промени, хуминовите киселини са още един ценен дар от природата, който можем да приемем, за да подобрим здравето си. Затова ние създадохме за вас Acti Humic Acid - естествена хуминова киселина с антивирусно, антибактериално и имуностимулиращо действие.

Използвани ресурси

  1. Winkler J, Ghosh S. Therapeutic Potential of Fulvic Acid in Chronic Inflammatory Diseases and Diabetes. J Diabetes Res. 2018;2018:5391014. Published 2018 Sep 10. doi:10.1155/2018/5391014
  2. Christl I, Metzger A, Heidmann I, Kretzschmar R. Effect of humic and fulvic acid concentrations and ionic strength on copper and lead binding. Environ Sci Technol. 2005 Jul 15;39(14):5319-26. doi: 10.1021/es050018f. PMID: 16082962.
  3. Christl I, Milne CJ, Kinniburgh DG, Kretzschmar R. Relating ion binding by fulvic and humic acids to chemical composition and molecular size. 2. Metal binding. Environ Sci Technol. 2001 Jun 15;35(12):2512-7. doi: 10.1021/es0002520. PMID: 11432556.
  4. Buffle J, Zhang Z, Startchev K. Metal flux and dynamic speciation at (bio)interfaces. Part I: Critical evaluation and compilation of physicochemical parameters for complexes with simple ligands and fulvic/humic substances. Environ Sci Technol. 2007 Nov 15;41(22):7609-20. doi: 10.1021/es070702p. PMID: 18075065.
  5. Swidsinski A, Dörffel Y, Loening-Baucke V, et al. Impact of humic acids on the colonic microbiome in healthy volunteers. World J Gastroenterol. 2017;23(5):885-890. doi:10.3748/wjg.v23.i5.885
  6. Winkler J, Ghosh S. Therapeutic Potential of Fulvic Acid in Chronic Inflammatory Diseases and Diabetes. J Diabetes Res. 2018 Sep 10;2018:5391014. doi: 10.1155/2018/5391014. PMID: 30276216; PMCID: PMC6151376.

Търсене


Получавай актуални оферти:
Абонирай се за нашия бюлетин!

Рейтинг на продукта
напиши отзив
Все още няма отзиви за този продукт...

Свързани продукти

Lifestore
06/09/2021 11:18
В Lifestore работят доказани професионалисти в областта на алтернативната медицина, нутриционистиката, диетологията и здравословната кухня. Рецептите, които пишем, са изпробвани, диетите - безопасни, а статиите на тема здраве и храни са базирани на научно обосновани факти. За всичко, което ви интересува, можете да ни питате в коментар под статиите или в чата - ние сме насреща!

ЕКСПРЕСНА И ЛЕСНА ДОСТАВКА

100% СИГУРНОСТ ПРИ ПЛАЩАНЕ

БЪРЗА ПОРЪЧКА БЕЗ РЕГИСТРАЦИЯ

ГАРАНТИРАНО ТОП КАЧЕСТВО

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА


Получавай актуални оферти, промоции и новини, като се абонираш за седмичния ни бюлетин!