Храни с глутен – подробен списък и важни съвети

0
10953

Защо толкова често в общественото пространство се споменават храни с глутен и какъв точно е проблемът с тях? Дали това не е поредната световна тенденция и се вдига излишен шум или наистина има нещо по-сериозно?

За някои хора глутенът може да се окаже проблемен при наличие на глутенова непоносимост, алергия към него или цьолиакия. Последният термин характеризира автоимунно заболяване с подчертан наследствен характер и се среща по-често при деца. Другите разновидности се обособяват от това, че е налице някаква непоносимост към глутена, която се изразява в развитие на възпалителна реакция и рефлектира осново върху храносмилателните функции.

Най-често срещана в световен мащаб е глутеновата непоносимост. Поне един човек на всеки 150 души развива тази алергична реакция, а цьолиакията засяга 1 на 133 души.

Да си припомним какво е глутен

Всъщност знаете ли, че глутенът е доста сложен протеин, който трудно се обработва от ензимите в организма? На практика той не разполага с ценни хранителни свойства, а единствената му роля е на слепващ агент, който придава еластичност на тестото, тоест той е само спойка.

С оглед на това коя непоносимост е присъща за дадения човек се предприемат различни мерки, но винаги в основата лежи промяната  на хранителния режим и избягването на храни с глутен. С помощта на специализиран кръвен тест може да се установи дали е налице глутенова непоносимост и да се дадат препоръки за храненето според резултатите.

Виновникът има свойството да се захваща за стените на кръвоносните съдове, което може да повлияе на нивата на холестерол, както и да обърка нормалните храносмилателни процеси или да наруши баланса на чревната флора.

Защо някои хора не консумират храни с глутен

Това е въпрос, на който вече отговорихме по-общо. Но нека допълним няколко важни неща.

Основните източници на опасния протеин са храни, които ви заобикалят от всички страни и във всички магазини. Той се съдържа в почти всички храни, които е вероятно да консумирате много често – всеки ден по няколко пъти дори. Пример за такива храни са зърнените закуски, овесът, бялото прашно, бульоните, различните видове нишесте, които се влагат в много колбаси, сосове и сладки храни.

Добрата новина е, че има алтернативи на тези храни и те са храни с глутен. Най-важно е да бъдете внимателни, когато пазарувате, защото консумацията на храни с глутен може да ви извади от строя и да се върнете към този начин на хранене, който не е благоприятен за вас.

Тоталното премахване на храни с глутен от ежедневното меню е първата и най-важна стъпка, която ще трябва да предприемете при диагностицирана непоносимост. Това обаче не трябва да ви притеснява, защото има много по-пълноценни храни, които не съдържат глутен и освен това имат добри хранителни стойности, могат да се приготвят по различни рецепти и не са рискови за вас.

Дори произходът на думата глутен ни насочва към неговото предназначение.

В буквален превод от латинското gluten – лепило, той намира приложение в кулинарията поради това, че е евтин и достъпен, но в никакъв случай полезен.

Това, че глутенът попада сред топ 3 на алергените в днешно време и може да ви „зарадва“ с главоболие, непрестанна умора и активизиране на автоимунни процеси го прави достатъчно опасен.

Но защо е станал такъв? Може би вината е на производителите и корпорациите, които постепенно през последните 50-60 години прибягват до генно-модифицирани организми, регулирани по изкуствен път и ги влагат в плодовете, зеленчуците, брашната и по-голямата част от пакетираните храни в магазините.

Какво е решението тогава?

Ако се съмнявате, че е възможно да не понасяте глутен, пробвайте да изключите от менюто си всички храни с глутен. И понеже това може да е доста дълъг списък, ние решихме да ви предложим един такъв, оформян и подготвян така че да бъде полезен на хората с глутенова непоносимост или алергия.

Списък на храни с глутен, които да избягвате

Някои храни тук може да ви изненадат, докато други са съвсем очаквано в списъка.

Започваме с широко разпространеното бяло брашно тип 500, както и 1150 и 1050, пълнозърнестото брашно и брашно грахам.

Преминаваме към пшеницата, овеса, булгура, ечемика, след това към подправките като бульони, бакпулвери, черен и червен пипер.

След тях се нареждат зърнените закуски и царевичните пръчици, както и продукти, които са приготвени с помощта на модифицирано, хидролизирано или друго нишесте, кетчуп, горчица и други.

Няма как да пропуснем колбасите – те са едни от най-разпространените храни с глутен, любими на много българи. Те съвсем не са подходящи за каквато и да е диета или хранене, което да се счита за здравословно.

За почитателите на сладкото имаме лоша новина – шоколадът също носи в себе си глутен, като някои от съставките му може да подразнят и друга алергия – към мляко или ядки например, водейки до кръстосана реакция. И тук можем да ви предложим цяла феерия от сладки без глутен, така че не се отчайвайте.

Други храни с глутен, които често го съдържат и може да не е упоменат в съдържанието или на опаковката:

  • Бира – всички видове без изключение
  • Дресинги
  • Карамел
  • Крутони
  • Кус кус
  • Малцови напитки
  • Мюсли
  • Печени ядки
  • Синьо сирене
  • Соев сос

В случая говорим само за храни с глутен, но е редно да се споменат и козметични продукти за тяло, лице, ръце, които трябва да са обозначени като „без глутен“ в случай, че нямат.

А безглутеновите храни?

Няколко кратки примера за продукти и храни без глутен, с които може да започнете да се храните:

  • Брашна без глутен – брашно от елда, лимец, тапиока, нахут, киноа, кокосово, царевично и бадемово брашно. За повече детайли относно безглутеновите брашна вижте статията ни за брашно без глутен, както и асортимента ни брашна без глутен;
  • Безглутенови зърнени продукти – ориз, царевица, киноа, елда, нахут, амарант. За повече идеи вижте предложенията за безглутенови зърнени храни;
  • Зеленчуци – тук изборът е огромен: аспержи, авокадо, броколи, зеле, моркови, маруля, лук, репички, спанак, краставици;
  • Плодове – портокали, праскови, сливи, малини, ягоди, банани, пъпеши, кайсии и ябълки

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име