БРОЙ ПРОДУКТИ | {{cart.qty}} |
ОБЩО | {{cart.subtotal | number: 2 | currency:'лв':false}} |
{{discount.name}} | -{{discount.attributes.price | number: 2 | currency:'лв':false}} |
{{cart.message}}
|
|
{{cart.total | number: 2 | currency:'лв':false}} |
При всяка поръчка над 100 лв. избери безплатен продукт.
Защо толкова често в общественото пространство се споменават храни с глутен и какъв точно е проблемът с тях? Дали това не е поредната световна тенденция и се вдига излишен шум или наистина има нещо по-сериозно?
За някои хора глутенът може да се окаже проблемен при наличие на глутенова непоносимост, алергия към него или цьолиакия. Последният термин характеризира автоимунно заболяване с подчертан наследствен характер и се среща по-често при деца. Другите разновидности се обособяват от това, че е налице някаква непоносимост към глутена, която се изразява в развитие на възпалителна реакция и рефлектира осново върху храносмилателните функции.
Най-често срещана в световен мащаб е глутеновата непоносимост. Поне един човек на всеки 150 души развива тази алергична реакция, а цьолиакията засяга 1 на 133 души.
С оглед на това коя непоносимост е присъща за дадения човек се предприемат различни мерки, но винаги в основата лежи промяната на хранителния режим и избягването на храни с глутен. С помощта на специализиран кръвен тест може да се установи дали е налице глутенова непоносимост и да се дадат препоръки за храненето според резултатите.
Виновникът има свойството да се захваща за стените на кръвоносните съдове, което може да повлияе на нивата на холестерол, както и да обърка нормалните храносмилателни процеси или да наруши баланса на чревната флора.
Основните източници на опасния протеин са храни, които ви заобикалят от всички страни и във всички магазини. Той се съдържа в почти всички храни, които е вероятно да консумирате много често – всеки ден по няколко пъти дори. Пример за такива храни са зърнените закуски, овесът, бялото прашно, бульоните, различните видове нишесте, които се влагат в много колбаси, сосове и сладки храни.
Добрата новина е, че има алтернативи на тези храни и те са храни с глутен. Най-важно е да бъдете внимателни, когато пазарувате, защото консумацията на храни с глутен може да ви извади от строя и да се върнете към този начин на хранене, който не е благоприятен за вас.
Тоталното премахване на храни с глутен от ежедневното меню е първата и най-важна стъпка, която ще трябва да предприемете при диагностицирана непоносимост. Това обаче не трябва да ви притеснява, защото има много по-пълноценни храни, които не съдържат глутен и освен това имат добри хранителни стойности, могат да се приготвят по различни рецепти без глутен и не са рискови за вас.
Дори произходът на думата глутен ни насочва към неговото предназначение.
В буквален превод от латинското gluten – лепило, той намира приложение в кулинарията поради това, че е евтин и достъпен, но в никакъв случай полезен.Това, че глутенът попада сред топ 3 на алергените в днешно време и може да ви „зарадва“ с главоболие, непрестанна умора и активизиране на автоимунни процеси го прави достатъчно опасен. Други симптоми, които сигнализират за непоносимост към този протеин са:
Но защо е станал такъв? Може би вината е на производителите и корпорациите, които постепенно през последните 50-60 години прибягват до генно-модифицирани организми, регулирани по изкуствен път и ги влагат в плодовете, зеленчуците, брашната и по-голямата част от пакетираните храни в магазините.
Понеже това може да е доста дълъг списък, ние решихме да ви предложим един такъв, оформян и подготвян така че да бъде полезен на хората с глутенова непоносимост или алергия.
Започваме с широко разпространеното бяло брашно тип 500, както и 1150 и 1050, пълнозърнестото брашно и брашно грахам.
Преминаваме към пшеницата, овеса, булгура, ечемика, след това към подправките като бульони, бакпулвери, черен и червен пипер.
След тях се нареждат зърнените закуски и царевичните пръчици, както и продукти, които са приготвени с помощта на модифицирано, хидролизирано или друго нишесте, кетчуп, горчица и други.
Няма как да пропуснем колбасите – те са едни от най-разпространените храни с глутен, любими на много българи. Те съвсем не са подходящи за каквато и да е диета или хранене, което да се счита за здравословно.
За почитателите на сладкото имаме лоша новина – шоколадът също носи в себе си глутен, като някои от съставките му може да подразнят и друга алергия – към мляко или ядки например, водейки до кръстосана реакция. И тук можем да ви предложим цяла феерия от сладки без глутен, така че не се отчайвайте.
Био, натурални и здравословни храни, добавки, напитки и продукти за живот.
Имейл: office@lifestore.bg
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта на ОРС