Храненето според аюрведа

1
172

В блога на Лайфстор сме ти представяли множество концепции за добро хранене – повечето от тях модерни. Днес дойде ред на един древен хранителен модел, който идва от Индия, но е приложим във всяка географска ширина и епоха. Аюрведа е система за традиционна медицина, която обхващва различни аспекти – от храна, през билколечение, до масажни терапии. Основата на доброто здраве според аюрведа е правилното хранене, а какво включва то ще разбереш от днешната статия.

Аюрведа е традиция на хиляди години и би ни било трудно да съберем всичко съществено в един материал. Първото и най-важно нещо, което трябва да знаеш за тази наука е, че тя разглежда човешкото тяло като изградено от петте основни елемента – земя, вода, огън, въздух и етер. На базата на това кои елементи преобладават в тялото, всеки един от нас има специфична конституция или доша и се нуждае от различни стимули. Личната си доша можеш да откриеш като си направиш тест в някой от професионалните аюрведични сайтове.

Основополагащо в тази система е разбирането, че всеки от нас е индивид с различни нужди, които се менят с времето. Целта е да се постигне хармония между физическото, емоционално и ментално здраве. Храненето е ключово за това. Добре знаеш, че някои храни (като шоколада) консумираме, когато сме под емоционален стрес, други (като ядките) предпочитаме, когато имаме нужда от повече концентрация. Аюрведичните специалисти разбират тези взаимовръзки и оставят на индивида достатъчно свобода да избира храната си, така че тя да е подкрепяща. Независимо от конституцията и специфичните ни нужди обаче, аюрведа съветва да спазваме няколко основни принципа в храненето. Ето ги и тях.

Яж само когато си гладен

Това не включва лек глад или прегладняване. Целта е да намерим златната среда – моментът, в който тялото е храносмелило предишното хранене и има нужда от нов енергиен източник. Тук е важно да направим разлика между глада и жаждата. Често просто ни се пие вода. Аюрведа не съветва да се спазва строг режим с хранене в определени часове. Вместо това развиваме способността си да слушаме тялото и да отговаряме на неговите нужди.

Яж бавно в спокойна среда

Храненето на крак се счита за голяма грешка според аюрведа. Идеята е да нахраним всичките си сетива – да се се порадваме на цветовете на ястието, да усетим аромата и текстурата му (за това индийците ядат с ръце), да му се насладим изцяло. Така можем да разберем кога наистина сме сити. Това може да се случи само ако отделим време за храненето, а него правим между другото. Така че следващият път, когато си поръчаш обяд за офиса, не го яж пред компютъра и остави телефона настрана.

Яж точното количество храна

Както казахме, аюрведа не дава точни предписания. В тази наука не се използват конкретни часове за хранене, нито ястията се измерват в грамажи. Важен е индивидът с всичките му особености и момнетни нужди. За това, когато говорим за количиество не можем да ти кажем точни параметри за всяко ястие. Идеята е да започнеш да наблюдаваш кога ядеш повече и кога по-малко и да разбираш защо го правиш – дали тялото ти има нужда от храна или изпитваш емоционален глад. Когато осъзнаеш моделите си на хранене, по-лесно ще можеш да ги промениш.

Хапвай топла храна

Дори през лятото, аюрведичните специалисти съветват да избягваме консумацията на студена храна (с изключение на салатите, които не са фокус в аюрведа). В идеалния случай ястието е прясно сготвено, но може и да е претоплено, стига да не е на повече от 3 дни. Причината за това е, че студената храна охлажда огъня на храносмилането. На съвременен медицински език това означава, че храносмилателните ензими не работят ефективно и това затруднява стомаха и метаболизма.

Яж качествена храна

Тук, разбира се, имаме предвид аюрведичните разбирания за качество. Добре е ястието да е цветно, да съдържа шестте основни вкуса (сладко, кисело, солено, лютиво, горчиво, стипциво) и да не е твърде сухо. Аюрведа не се фокусира толкова върху хранителните групи протеини, фибри, въглехидрати и мазнини. Класификацията тук е друга. В основата са плодовете и зеленчуците, които се водят за чиста или сатвична храна. Набляга се на растителни протеини (леща, боб, грах), а ястията се подправят с раждастични (огнени) подправки, които стимулират храносмилането. Избягват се консервираните храни и месото, макар че то не е напълно изключено и се препоръчва в някои специфични случаи.

Не консумирай несъвместими храни

На базата на шестте основни вкуса и качествата, които всяка храна притежава, аюрведа препоръчва да се избягват някои хранителни комбинации. Плодовете, например се хапват в началото на храненето, а не в края, защотот тяхната сладост ги прави по-трудни за храносмилане. Бобовите никога не се смесват с млечни, защото образуват газове. А закуската от мюсли с кисело мляко се смята за твърде тежко начало на деня, защото киселинността на млякото пречи на ензимите, които трябва да преработят мюслите.

Лечебните растения на аюрведа

Лечебните растения в аюрведа не се ораничават до определени билки. Всички подправки също спадат в тази категория, защото те подпомагат храносмилането. Куркумата, например, е известна с противовъзпалителните си качества и намира множество употреби в кулинарията и медицината. Джинджифилът е ключов, защото неговите сгряващи свойства разпалват вътрешния огън на тялото, който е необходим за преработването на храната. В категория „стимулиращи храносмилането“ спадат и канелата, кардамона, карамфила и множество други.

Билките се използват, за да внесат повече баланс в тялото и ума. Според аюрведа подобното привлича подобно, а противоположностите се хармонизират. За това, когато човек е изнервен и превъзбуден, аюрведичните специалисти съветват успокояващи храни и терапии. Често обаче, състоянията не могат да бъдат сведени до опростени термини като нервност, летаргичност или апатия. Някои проблеми са микс от противоречащи си симпотими. За това в аюрведа адаптогените са много ценени. Това са растения, които имат двойнствен ефект – те успокояват някои системи, докато стимулират други.

Един от най-използваните адаптогени е ашвагандата. Тя намалява нивата на кортизол и така стимулира добрия сън, докато в същото време подпомага имунната система. Използва се и като антимикробно средство, тъй като съдържа множество стеродни лактони. Днес ашвагандата се приема най-често под формата на таблетки, като внимателно трябва да се спазва дозировката.
Не забравяй, че най-важното за твоето здраве е да слушаш сигналите на тялото и да се съобразяваш с тях.
Остани здрав

1 КОМЕНТАР

  1. Благодаря за статията! Връзката между топлата храна и ензимите не ми бе известна до сега, а звучи толкова логично. И задължително ще пробвам Ашваганда.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име