• Вход
  • Регистрация

При всяка поръчка над 100 лв. избери безплатен продукт.

Хранене с устойчив характер - пет лесни идеи с мисъл за бъдещето и природата (част 1)

„Устойчиво ли е това производство, този добив, това потребление?“ Тези въпроси са все по-важни, когато става въпрос за земеделие и за това как се храним. В селското стопанство концепцията за устойчивост се прилага към производството на храни или други растителни или животински продукти, като се използват специфични земеделски техники и практики. Те са насочени към опазване на природните ресурси и имат минимално въздействие върху околната среда. Устойчивото земеделие ни дава възможност да произвеждаме здравословна храна, без да се компрометира способността на бъдещите поколения да правят същото. И в това се крие идеята на храненето с устойчив характер, за което искаме да поговорим днес.

Макар и това да се оказва рядко дискутирана тема, има все повече български проекти и производители, които мислят в тази посока и реализират устойчиви решения.  А как може самите вие да вземете такива за своята трапеза, своята диета и начин на живот – вижте на следващите редове.

Устойчив начин на живот и хранене – защо това е важно

Замисляли ли сте се, че това, което решите да поставите в чинията си, представлява част от вашия личен отпечатък върху околната среда? Най-малко три пъти на ден правите избор как да си осигурите енергия и хранителни вещества. И този избор може да предизвика по-леко или по-тежко въздействие върху околната среда. 

В съвременната селскостопанска система растителните храни се отглеждат с използване на синтетични пестициди и торове и изкопаеми горива, които увреждат почвите и насърчават отглеждането на монокултури. Тези растения служат за храна на животни, които често са съсредоточени във ферми, където животните живеят кратко и мизерно, а оборският им тор е концентриран. Всичко това води до по-голямо замърсяване на почвите, водните басейни и въздуха. 

Освен всичко това, в рамките на глобална икономика и международна търговия и верига за доставки, храната често пътува на големи разстояния, за да стигне до чинията ви. Във връзка с това е установено, че около 40% от цялата храна, която произвеждаме, бива неоползотворена – изхвърлена, негодна за консумация или развалена, както и други варианти. Знаейки, че на все повече места по света има хора, които нямат пряк достъп до топла храна и чиста вода, това е абсолютно разхищение и загуба на ценни природни ресурси. 

Така представени фактите не изглеждат много окуражаващо, нали? Всеки от нас обаче може да промени това, като открие правилните методи за опазване на околната среда, избор на продукти произведени в устойчиви производства и програми, които спомагат за опазване на природните ресурси. 

Как може да допринесете още днес за по-добър живот и съхраняване на това, с което разполагаме в околната среда, почвите и водите? Представяме ви…

Пет лесни идеи с мисъл за бъдещето и природата

Избягвайте силно преработените храни

Ако хранителен продукт е преминал през много етапи в производството, с много съставки, идващи от всички краища на света, въглеродният отпечатък е в пъти по-висок за този продукт поради пътуванията, производството и дистрибуцията. Едно сравнение, което можем да представим, е с така нашумелите протеинови барчета, които имат дълъг списък от съставки с различен произход и от друга страна - шепа ядки, които произхождат от един източник с минимална обработка.

Изберете питателни (пълноценни по съдържание) храни

Те са по-устойчиви от гледна точка на производство, тъй като за целта се използват по-разумно ресурсите като вода, суровини от фермата, почва. Такива храни са пълнозърнестите, зеленчуците, плодовете, варивата, ядките и семената. 

Използването на тези ценни ресурси за производство на храни с лошо хранителен състав и ниско качество обаче не е устойчиво (например ако се произвеждат газирани напитки, сода, чипс, бонбони, сладки изделия и други). В този случай се пропиляват ресурси за нездравословни храни с лош състав, които иначе биха могли да се използват за производство на полезни хранителни продукти.

Отгледайте сами нещо – у дома или на село

Това може да са билки в саксия, домати на вътрешен двор или каквото искате на терасата ви. Гарантираме ви, че ако не сте го правили, това ще е едно ново и много удовлетворяващо занимание. Едно от най-приятните неща, които може да направите в живота си, е да отгледате сами някаква храна, която после да сложите на трапезата за семейството си. Така ще се запознаете от близо с множеството фактори, участващи в израстването на растенията, вниманието, необходимо за успешното отглеждане на храната и колко несигурен може да бъде процесът. 

Предполагаме, че тези прозрения вероятно ще повлияят на начина, по който купувате, използвате и изхвърляте храната занапред.

Избягвайте преяждането – кажете "не на безразборното хранене"

Това е може би най-сериозният въпрос за устойчивост от всички, защото производството на храна, която се консумира в излишък за тялото, може да доведе до затлъстяване и други здравословни проблеми. Ако искате да разберете колко калории са ви нужни на дневна база, потърсете калориен калкулатор и ще видите според възрастта, ръста, физическата активност и други фактори какви са подходящите калории за вас.

Освен количеството им, важен е и произходът им – хапвайте пълноценни храни, плодове и зеленчуци богати на антиоксиданти, ядки, по-малко млечни продукти или никакви (тази индустрия има огромен въглероден отпечатък) и спортувайте. 

Избягвайте да купувате пресни храни извън сезона им (обикновено вносни)

Храните, които пътуват на дълги разстояния, обикновено не могат да се нарекат „устойчиви“. Когато купувате плодове през зимата от далечни страни, които са доставени по въздух или вода, въздействието върху околната среда е по-голямо, тъй като е трябвало те да бъдат транспортирани от друга страна до вашата. 

Използвайте консервирани храни

Консервираните храни, които са леко преработени, като тези в консерви, изсушени и замразени, са по-устойчиви варианти за консумация извън сезона, в сравнение с продукти, които се отглеждат в отопляеми оранжерии или се доставят от далечни места (въздушният транспорт е най-лошият вариант). Консервирането на храни е практика, която хората следват много отдавна като средство за оцеляване.

Помислете за органични храни

Регламентите за органичните храни значително редуцират употребата на синтетичните пестициди, които могат да се използват в растениевъдството, и поддържат по-устойчиви почвени практики, като използването на покривни култури, компостиране и оборски тор.

Според някои изследвания био храните, както още се наричат, могат да имат по-висока хранителна стойност от конвенционалните храни. Причината: При липса на пестициди и торове, растенията засилват производството на фитохимикалите (витамини и антиоксиданти), които засилват устойчивостта им към вредители.

По-малко храни в опаковки

Опаковките (кутии за зърнени храни, отделни чаши и кенчета, фолио и други) могат да окажат огромно въздействие върху устойчивостта, тъй като опаковките са изключително много и не се рециклират достатъчно. Избирайте за себе си храни, които са минимално преработени, с еко опаковка или биоразградима – много продукти в млечната индустрията, напитките и други вече имат такива опаковки.

И все пак, дори когато имате много такива, не ги изхвърляте в общия контейнер, а ги занесете за рециклиране. Използвайте жълтите и зелените контейнери за разделно сметосъбиране и така ще подпомогнете по още един начин по-устойчивото си поведение върху околната среда.

Ограничете броя на пътуванията за пазаруване на храна

Проучванията показват, че пътуването, за да купите хранителни стоки, може да бъде много вредно за въздуха. Затова опитайте да ограничите броя на пътуванията и съкратете броя посещения на магазина. Например, вместо да пазарувате всеки ден по малко, направете списък предварително и с него отидете в един магазин или най-много два.

Също може да съчетавате пазаруването с други ангажименти или да пазарувате, като се придвижвате с колело, електрическа тротинетка, градски транспорт или просто пеша.

Намалете консумацията на месо

Изследванията последователно показват, че животинските храни имат много по-голям въглероден и воден отпечатък от растителните храни. 

Това е така, защото в съвременното селско стопанство ние отглеждаме растения, за да се храним с животни, които са неефективни конвертори на растения в храна. Можем да ограничим влиянието на посредника (животните) и да ядем тези растения директно.

И тук слагаме финал на първата част от темата, която ще продължим да развиваме отново в нашия блог. 

Междувременно може да разгледате някои от продуктите, които препоръчваме. Те се намират в края на статията и са в съзвучие с концепцията за устойчив начин на живот, хранене и купуване.

Кратък речник на термините в статията

Монокултури - Монокултурата в земеделското стопанство представлява практика на отглеждането на една култура, използваща по-голямата част или цялата земя. Този метод на земеделие е особено популярен в индустриализираните региони по света. Тази стратегия е от полза за земеделските производители, тъй като им осигурява по-ниски разходи, но когато се отглежда един сорт, това може също да застраши реколтата от по-голямо повреждане.

Пример за опустошението, което може да причини монокултурното земеделие, е царевичната болест от 1970 г., която унищожава над 15% от царевичните култури в Северна Америка. Това се случва поради факта, че 70% от реколтата е от един сорт отглеждан при изключително висок добив, което прави царевицата по-податлива на вредни организми.

Въглероден отпечатък - общото количество емисии на парникови газове, произтичащи от производството, употребата и края на експлоатационния живот на продукт или услуга. Той включва въглероден диоксид - газът, който най-често се отделя от хората - и други, включително метан, азотен оксид и флуорирани газове, които улавят топлината в атмосферата, причинявайки глобално затопляне. Обикновено по-голямата част от въглеродния отпечатък на хората идва от транспорта, жилищата и храната.

Устойчиво производство - създаването на стоки и услуги, използващи процеси и системи, които имат следните характеристики:

  • Не замърсяват околната среда
  • Осигуряват пестене на енергия и природни ресурси
  • Икономически жизнеспособни
  • Безопасни и здравословни за работниците, общностите и крайните потребители
  • Социално и творчески възнаграждаващи за всички работещи лица

Използвани ресурси

OECD/FAO (2020), OECD-FAO Agricultural Outlook 2020-2029, OECD Publishing, Paris/FAO, Rome, https://doi.org/10.1787/1112c23b-en.

OECD (2020), Meat consumption (indicator). doi: 10.1787/fa290fd0-en (Accessed on 17 September 2020)


Търсене


Получавай актуални оферти:
Абонирай се за нашия бюлетин!
Бетина Цветкова
27/10/2020 12:31
Плутарх е казал: Силата на словото се състои в умението да се изрази много с малко думи. Тази емоция искам да предам и на вас - нашите прекрасни читатели. Тук съм, за да ви радвам с интересни статии и полезни съвети, появили се благодарение на копирайтърския ми нюх и моята житейска философия - да търсим природните средства за поддържане на добро здраве, което е в основата на пълноценния живот.

ЕКСПРЕСНА И ЛЕСНА ДОСТАВКА

100% СИГУРНОСТ ПРИ ПЛАЩАНЕ

БЪРЗА ПОРЪЧКА БЕЗ РЕГИСТРАЦИЯ

ГАРАНТИРАНО ТОП КАЧЕСТВО

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА


Получавай актуални оферти, промоции и новини, като се абонираш за седмичния ни бюлетин!