Хималайската сол – розовото бяло злато

0
531

Със сигурност сте чували за хималайската сол. И има защо! Тя е нерафиниран и непреработен продукт – за разлика от „нашата“ готварска сол, която е обработена, пречистена с вредни химикали и лишена от хранителните си съставки. Ето защо хималайските розови кристали бързо станаха любими на здравните специалисти и на хората, хранещи се здравословно.

Розова, а не бяла?

Хималайската сол на цвят е розова – в различни нюанси на розовото. Това оцветяване се дължи на желязото в скалата, от която се добива солта. В състава ѝ, освен желязо, влизат още сяра, калий, калций, магнезий, натрий. Натрият е в значително по-малко количество, отколкото в обикновената готварска сол, поради което в организма не се задържа вода.
Розовата хималайска сол съдържа 84 микроелемента в същата пропорция като при клетъчната течност и кръвната плазма на човека.

Кристална структура?

Хималайската сол е най-чистата сол на планетата и се среща изключително рядко. Образувала се е в резултат на специфични геоложки процеси в Хималаите преди повече от 250 милиона години. Тогава слънцето изсушило първите земни океани, светлинната енергия на солта се заключила в кристалната решетка и се консервирала. Когато кристалната сол се разтвори във вода, кубичната структура на решетката се разпада и съхранената в солта енергия се освобождава.

Начинът на добиване на хималайска сол е съвсем прост – тя се изкопава, измива се на ръка и се изсушава на слънце.

Разликата с другите видове сол?

Кристалната структура е уникална за хималайската сол. Нито един от другите видове каменна сол не я притежава. Затова елементите от тяхната структура не са достъпни за клетките в организма и на практика са безполезни. В хималайската сол кристалът е обединил ценните минерали и микроелементи, а геоложкото налягане ги е йонизирало. Така те са в състояние да преминат през клетъчната стена и да бъдат лесно усвоени от човешкия организъм.

Какви са лечебните свойства на хималайската сол?

Можем да ги характеризираме с една дума: безспорни. И все пак, ще конкретизираме.

  • Хималайската сол пречиства организма от токсини и свободни радикали;
  • намалява вредния холестерол, разрежда кръвта, регулира кръвната захар;
  • регулира кръвното налягане и предпазва от инфаркт и инсулт;
  • подобрява усвояването на хранителните вещества;
  • осигурява допълнителна енергия и издръжливост на организма;
  • укрепва имунната система и помага в борбата с вируси, бактерии, настинки, грип;
  • влияе благоприятно върху кожата и кожните заболявания, забавя стареенето;
  • неутрализира дисбаланса на pH;
  • подпомага нервната и двигателната система на организма;
  • подобрява устното здраве и хигиена;

Готвене с хималайска сол?

Хималайската сол може да замени обикновената готварска сол при приготвяне на всякакви ястия – сурови и готвени. Използва се в кулинарията по същия начин, както обикновената сол, но е с по-високо минерално съдържание. Защо не опитате още сега?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име