Фузили със сос от тиква Orgran

0
207
Рецепта за фузили с тиква

Какво по-есенно от тиквата! Това кремаво ястие с тиква, праз, лук и безглутенова паста фузили с киноа на Оргран е много ароматно и питателно. Чудесно решение за кратките студени дни, когато нещо ярко в чинията, сготвено с малко усиля, след изморителен ден ни вдига настроението.

У нас тиквата традиционно се ползва за сладки ястия. В Латинска Америка, от където произхожда, е основно в солени ястия. Тази рецепта е интерпретация на рецептата на Gennaro Contaldo – изключително талантлив и харизматичен италиански готвач, преливащ от страст към храната. Той също е известен като ментор на Jamie Oliver.

Рецепта за 2 порции – 30 мин.

  • Зехтин
  • 1 пакет фузили с киноа (250 гр.)
  • 500 гр. тиква, нарязана на кубчета по 1 см.
  • 1 бр. праз, лук на колелца
  • 2 – 3 скилидки чесън нарязани на ¼
  • 1 бр. прясна люта чушка на ситно или 1/3 ч.л. лют пипер (по избор)
  • 1 – 2 стръка пресен розмарин или ½ ч.л. сушен
  • Сол и пипер на вкус

В предварително нагорещен тиган, на среден огън, сложете щедро количество зехтин, така че добре да покрие дъното. Не се притеснявайте, така правят навсякъде по Средиземноморието. Като зехтинът е загрял, сложете праза и го гответе за около 3 – 4 мин., докато омекне. Разбърквайте го периодично. Добавете чесън и чили за 1 мин., след което сложете тиквата и разбъркайте всичко. Сложете пресен розмарин отгоре. Ако ползвате сушен, го поръсете. Покрийте с капак.

Сварете пастата според инструкциите, като я оставите леко ал денте, за да не се разкашка като се съедини със соса.

След като е готова пастата, добавете 2 – 3 с.л. от водата, в която е вряла, към тиквата. Останалото изцедете добре. Добавете изцедената паста в тигана с тиквата и разбъркайте на висока температура, докато сосът се сгъсти и не остане вода.

Най-добре се насладете незабавно. Върви добре гарнирано с малко пресен копър, розов пипер и веган пармезан на ВиоЛайф, който вкусно контрастира с тиквения сос, правейки ястието още по-приказно.

Предишна статияНастинка или грип – лечение и средства за превенция според състоянието
Следваща статия5 вдъхновяващи здравословни рецепти според вашата зодия
Николета Колева
Аз съм професионален готвач, специализиран в приготвянето на веган и вегетариански ястия. Интерсът ми към здравословното хранене започва още в гимназията. От престоя ми 5 години в Азия ме насочи към кулинарията като кариера. Работила съм в ресторанти в Тайланд, Малайзия, Индонезия, Тайван и Китай. Сертифицирана съм в "Radiantly Alive's Living Food Chef Certification Course" за гурме сурови ястия и продължавам да преоткривам изкуството на приготвянето на храна. Моята страст е да споделя знанията и уменията си с кулинари-любители и да покажа на хората, че вкусните и здравословни ястия могат да бъдат лесни за приготвяне. В блога на Lifestore ще представя различни рецепти, с които бих искала да вдъхновя читателите да се наслаждават не само на хапването, но и на приготвянето на храната.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име