[fb_button]
Независимо дали
постите и се чудите какво да хапнете или просто искате да разнообразите менюто си, тази рецепта е за вас. Не изисква сериозна предварителна подготовка, а крайният резултат е повече от ефектен – визуално и вкусово. Срещаме ви днес с класически френски боб на фурна, който си партнира с прясна мащерка, морковче, домат и вкусен червен картоф. Гарнирайте със свежа салата и единственото, което остава е да възкликнем дружно Oh-la-la.
Необходими съставки
- 2 ч.ч. сварен бял боб, измит и изкиснат
- 2 средно големи моркова
- 1 средно голям лук
- 1 ч.ч. нарязани консервирани домати
- 8 стръкчета свежа мащерка или около 1 с.л. суха мащерка
- 3 големи червени картофа
- Морска сол и черен пипер на вкус
- ¾ ч.ч. зеленчуков бульон
- 3 с.л. зехтин
- 6 ч.ч. наситнена маруля
- 1 малка краставица
- 1 с.л. балсамов оцет
Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 200 градуса. Разпределете боба равномерно в средно голяма тава. Нарежете морковите на тънки ивички и поръсете върху боба. Нарежете лука на тънки ивички и разстелете върху останалите зеленчуци. Залейте с доматите. Поръсете с половината мащерка.
Нарежете картофите на тънки филийки и разпределете върху всички съставки. Добавете останалата мащерка и овкусете със зехтин, морска сол и черен пипер. Залейте с бульона, покрийте съда с хартия за печене, а след това и с фолио.
Пече се за 45 минути. След това фолиото и хартията се отстраняват, фурната се намаля на 180 градуса и се пече до пълна готовност (още около 45 минути).
Оставете да изстине преди сервиране. Гарнирайте ястието със салата от свежа маруля и краставица, овкусени с балсамов оцет. Хапнете с удоволствие.
Желаем ви здрав апетит.
Рецепта и снимка:
Onegreenplanet.org