Ферментирали броколи

0
135

Всички знаем какви са ползите от консумирането на ферментирали храни – високите им пробиотични нива осигуряват на стомаха ти здраве и щастие. Ако ти е омръзнало от домашни туршии, днес ти предлагаме рецепта за ферментирали броколи. Крайният резултат е вкусни зеленчукови цветчета с нежен вкус, който пасва перфектно на различни салати и основни ястия.

Необходими съставки:
  • 1 голям стерилизиран буркан
  • 500 гр броколи, начупени на цветчета
  • 1 ¾ ч.л. хималайска сол
  • 5 зрънца черен пипер
  • 2 дафинови листа

За допълнително овкусяване:

  • 1 цяла скилидка чесън
  • Стрък розмарин
  • ½ ч.л. семена от фенел
Начин на приготвяне:

В купа смесваме всички съставки. За оптимални резултати можеш да оставиш броколите да престоят в солта 15 минути – така те се дехидратират преди самата ферментация.

Слагаме всички съставки в буркана, като внимаваме да не останат въздушни балончета в него. За целта добавяме броколите постепенно и от време на време притискаме цветчетата с дървена лъжица.

Когато бурканът е пълен, добавяме вода, така че броколите да се покрият. Важно е парченцата зеленчук да бъдат във вода през цялото време, така че можеш да добавяш допълнително течност в процеса на ферментация. Покриваме буркана с кърпа или слагаме капака без да го затягаме плътно.

Самата ферментация отнема 7-10 дни. Всеки ден проверяваме броколите и ги притискаме с дървената лъжица, така че да са покрити с водата и да няма излишен въздух в буркана. Когато ферментацията започне, при притискането от дъното на буркана ще излизат въздушни мехурчета.

Около петия ден можеш да опиташ броколите на вкус. Ако са твърде солени, остави ги за още ден два от оказаното време за ферментация. Колкото повече време прекарват в буркана, толкова по-мек ще е вкусът им.

Веднъж щом ферментацията приключи и вкусът е добър, затвори буркана плътно и го съхранявай в хладилника. Ако са плътно затворени, броколите ще издържат в хладилника с месеци.

Можеш да ги консумираш като гарнитура, да ги добавяш в салати или основни ястия.

Желаем ти здрав апетит.

Рецепта и снимка: Onegreenplanet

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име