Факти за храната. Зелен грах

0
276

Ботаническо наименование: Pisum

Зеленият грах произхожда от хималайските равнини на северозападна Индия. Той е признат за една от първите култивирани хранителни култури, заради ранните сведения за отглеждането му. Някои учени твърдят, че древните хора са сушили зеленчука и са го консумирали така в продължение на векове.

Когато купувате или събирате реколта от зелен грах, изберете по-малки по размер грахчета, тъй като те са по-сладки. Може да консумирате и шушулките, като питателна закуска или прекрасно допълнение към зелени салати и варени картофи. Малките кръгли грахчета, могат да се включат в супа или да се направят на пюре.

ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО

Зеленият грах има по-ниско съдържание на калории в сравнение с боба и другите бобови растения. В сто грама от културата има 0.19гр. поли-ненаситени мазнини, 0.07гр. наситени и 0.04гр. моно-ненаситени мазнини. Зеленият грах съдържа здравословни количества фибри, които подпомагат прочистването на отделителната система. Грахът е богат на витамини от група В, включително фолати, необходими за синтеза на ДНК в клетките; играе важна роля за предотвратяването на дефекти на невралната тръба при новородените. Витамин С (97% от дневната препоръчителна доза ) е антиоксидант, известен с положителното си действие срещу инфекциите и осигурява аскорбинова киселина.

Зеленият грах е богат източник на много минерали като калций, желязо, мед, цинк и манган, 45% от дневния прием на витамин К (за една чаша продукт). Витамин К подпомага съсирването на кръвта. Съдържа почти една четвърт от необходимата доза тиамин, витамин А и фолиева киселина. Фитостероловите ß-ситостероли в зеления грах, намаляват нивото на холестерола и подпомагат здравата костна структура. Други предимства от консумацията на грах са: предотвратяване на остеопорозата и ограничаване на заболяванията като Алцхаймер. При съчетаване с другите фитонутриенти като ферулова и кафеена киселина, и катехин, се намалява риска от диабет тип 2.

ХРАНИТЕЛНИ СТОЙНОСТИ ЗА 100 ГР. ЗЕЛЕН ГРАХ:

  • Калории: 81
  • Мазнини: 0 гр.
  • Холестерол: 0 гр.
  • Натрий: 5 мг.
  • Въглехидрати: 14 гр.
  • Диетични фибри: 5 гр.
  • Протеин: 5 гр.

ИЗСЛЕДВАНИЯ ВЪРХУ ЗЕЛЕНИЯ ГРАХ

Един от фитонутриентите в зеления грах, куместрол, е признат за способността му да предпазва организма от ракови образования на стомаха. Изследване проведено в Мексико показва, че ежедневната консумация на зелен грах, заедно с други бобови растения, намалява риска от стомашни тумори, когато се консумират два или повече милиграма куместрол (една чаена чаша съдържа около 10 милиграма).

Учените отбелязват, че загубата на хранителни вещества в пресните продукти по време на съхранение и приготвяне на храната, е по-значителна, отколкото обикновено смятаме. В зависимост от процесите на съхраняване, замразяване и консервиране, могат да се запазят повечето хранителни вещества, но топлинната обработка намалява нивата на витамини В и С. Съветът е, при възможност, зеленият грах да се консумира в пресен вид.

ЗДРАВОСЛОВНА РЕЦЕПТА СЪС ЗЕЛЕН ГРАХ:

Зелен грах и чушки с балсамов оцет.

Необходими продукти (за 6 порции):

Начин на приготвяне:

  1. Поставете зеления грах в дълбока купа.
  2. Запечете бадемите в тиган на средна температура. Добавете ги към зеления грах.
  3. Добавете лукът, чушките, зехтина и сиренето.
  4. Добавете балсамовия оцет и поръсете с черен пипер.
  5. Покрийте с фолио и сложете в хладилник за един час.
  6. Сервирайте!

ЗАБАВНИ ФАКТИ ЗА ЗЕЛЕНИЯ ГРАХ

Цветовете на сладкия грах се дестилират и са в основата на много лосиони за тяло, сапуни, парфюми и др.

Още една рецепта за зелен грах тук

Nasheto_predlojenie

ВЕГАН сирене
ВЕГАН сирене
Зехтин био екстра върджин
Зехтин био екстра върджин
БИО бадем суров
БИО бадем суров
БИО Черен пипер (смлян)
БИО Черен пипер (смлян)

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име