Неслучайно Наполеон е отделил 70 000 акра земя за засаждането и отглеждането на цвекло. Благодарение на неговата далновидност Франция не е страдала от недостиг на захар по време на войната. От тогава до наши дни цвеклото се отглежда в разнообразни вариации и цветове и се използва за различни цели. Захарното цвекло, например, е един от най-популярните естествени подсладители. Това вкусно кореноплодно може да се влага и в салати, супи и основни ястия.
Цвекло - какво да изберете и как се приготвя
Сезонът на цвеклото продължава от юни до октомври. Ако се снабдявате с него от магазина, следете за твърдостта му. На пипане зеленчукът не би трябвало да се усеща като гума. Добре е листата му да не са отрязани. При правилно съхранение в хладилник (със стеблата) цвеклото издържа до 2-3 седмици.
При варенето на кореноплодното е добре да оставите 2-3 сантиметра от стеблото, тъй като то придава приятния червен цвят на ястието. За да подсилите червения нюанс, можете да добавите във водата и лъжица оцет. Най-лесният начин за белене на цвеклото е след неговото пълно сваряване. След обелването можете да премахнете и стеблата.
Здравословни ползи
Червеното кореноплодно съдържа повече захар от всеки друг зеленчук. За сметка на това, е бедно на калории, мазнини и холестерол. Цвеклото е чудесен начин да си набавите необходимите фибри, витамин Ц, магнезий и фолиева киселина, която е особено важна за вътреутробното развитие в първите три месеца от бременността. Чрез редовното хапване на цвекло ще снабдите организма си и с калий, който участва в изграждането на мускулите и подпомага дейността на сърцето и с манган, който поддържа функциите на мускулите и нервите, заздравява костите, регулира кръвната захар и стимулира имунната система.
Бетаинът – основната аминокиселина в цвеклото, защитава тялото от рак на стомаха и дебелото черво, като възпира формирането на канцерогенни клетки.
Хранителна стойност за 100 гр. цвекло:
- Калории: 43
- Мазнини: 0 гр.
- Холестерол: 0 мг.
- Натрий: 78 мг.
- Въглехидрати: 10 гр.
- Фибри: 3 гр.
- Захар: 7 гр.
- Протеини: 2 гр.
Какво казва науката за консумацията на цвекло
Според проучвания на американски учени цвеклото, заедно с броколите и пипера, са сред зеленчуците с най-високи нива на антиоксидантна клетъчна активност. В допълнение, същото изследване показва, че червеното кореноплодно има един от най-високите капацитети на абсорбиране на свободни радикали.
Друго проучване измерва изключително високи нива на желязо в листата на цвеклото – по-високи дори от тези на спанака. Цвеклото е богато и на фитонутриенти, които имат детоксикиращи, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Редовното му консумиране намалява риска от инфаркт.
Не на последно място, изследвания сочат, че цвеклото е най-добрият източник на лутеин и зеаксантин, които са жизненоважни за здравето на очите. Сокът от кореноплодното пък, увеличава кръвопотока към мозъка и по този начин възпира дегенерацията на фронталния лоб.
Здравословна рецепта с цвекло: Топла салата с кореноплодни
Източници:
What Are Beets Good For?