Факти за храната. Тахан

0
164

[fb_button]

Добилите популярност през последните няколко години тахани заемат все по-голямо място на трапезата ни и това съвсем не е случайно. По своята същност това са пасти, направени при смилането на сурови или печени ядки и семена. Тахан може да се направи от една ядка, например лешников тахан, а може и да съдържа няколко основни съставки (тахан от сусам и ленено семе).

Въпреки че повечето от нас свързват тези пасти основно с познатата ни от детството тахан халва, те намират голямо приложение в кулинарията. От тахани могат да се правят не само разнообразни десерти, но и сосове, дипове и любимият ни хумус. Без значение как ще изберете да ги консумирате, тези вкусни природни храни със сигурност имат място във вашата кухня. Ето защо:

Богатство от разновидности

Дори да не сте фенове на класическия сусамов тахан, можете да избирате между десетки други разновидности. Лешников, фъстъчен, орехов, бадемов, слънчогледов са само част от таханите, на които можете да се насладите. Сред това разнообразие със сигурност ще намерите паста, която отговаря на вкусовите ви предпочитания.

Лесен начин да си набавите протеини

Ако сте изключили животинските продукти от менюто си, знаете колко е важно да си набавяте необходимите протеини през растителни храни. Таханите са един от най-достъпните източници на белтъци – независимо от суровината, в 100 гр тахан се съдържат средно 20 гр протеини. За разлика от ядките, консумацията на тахан не изисква предварителна подготовка (накисване), което ги прави още по-лесни за хапване.

Богати на фибри, антиоксиданти и мастни киселини

Какъвто и тахан да изберете, той ще осигури на организма ви множество полезни хранителни вещества. Всички видове ядкови пасти са богати на фибри, антиоксиданти и мастни киселини. Това ги прави изключително полезни за храносмилателната и имунната системи. От друга страна, таханите имат изявено противораково действие. В зависимост от суровината, от която е направен таханът, той ще ви осигури и други благини, като витамин Е, магнезий, калций и фолиева киселина.

Бърза и питателна следобедна закуска

Една лъжичка тахан по избор с една лъжичка мед е най-бързата и питателна следобедна закуска, която можете да си направите. Освен вкусна, тази паста е и засищаща – осигурява ви необходимите калории, за да сте продуктивни до края на деня и задоволява вкуса ви за нещо сладко. Да не забравяме, че от тахан можем да си направим и домашен течен шоколад.

Как да изберем тахан?

Сред богатството от тахани на пазара е лесно човек да се загуби. Разбира се, можете да изберете продукт според настоящите ви здравословни и хранителни нужди. Най-добрият вариант, обаче е да разполагате с няколко тахана, които да редувате – приемането на храни на ротационен принцип ви осигурява богатство от вкусове и нутриенти, а и гарантира оптималното ви здраве.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име