Факти за храната. Спанак

0
184

[fb_button]

Спанакът – може би най-известният зеленчук в света, благодарение на Попай Моряка. Ние също обичаме да си го хапваме (пресен или сготвен), но не заради мускулно-увеличаващите му свойства. Това зеленолистно със свеж вкус има множество други здравословни ползи. Ето само част от тях.

Всички растения съдържат в себе си съединения, наречени гликоглицеролипиди, които участват активно в процеса на фотосинтеза. Според скорошни научни изследвания гликоглицеролипидите, специфични за спанака, заздравяват обвивката на чревната лигавица. Това означава, че тези от нас, които редовно хапват спанак значително намаляват риска от развиване на синдром на пропускливите черва, а така се предпазват от вътрешни възпаления и дегеративни процеси.

Възпалителните процеси, особено на храносмилателната система, намаляват при редовната консумация на спанак. Антиоксидативните си качества растението дължи не само на флавоноидите, но и на каротеноидите си. Едни от най-изявените борци с оксидативния стрес са епоксиксантофилите неоксантин и виолаксантин. В комбинация с бета-каротена и лутеина, те играят ключова роля в борбата със свободните радикали.

Като се има предвид, че спанакът е отличен източник и на други антиоксидативни вещества (витамини С, Е, А, магнан, цинк и селен), не е учудващо, че зеленолистният зеленчук се препоръчва като предпазно средство срещу различни заболявания, причинени от оксидативен стрес. Кръвоносните ни съдове, например, са силно засегнати от високите нива на свободни радикали в организма и тяхното наличие може да доведе до проблеми като атеросклероза и високо кръвно налягане.

В скорошно проучване учените са наблюдавали ефектът, който различни зеленчуци (спанак, броколи, цвекло, обикновено и брюкселско зеле и други) имат върху намаляването риска от рак на простата. Само спанакът демонстрира завидна защита срещу повторното развиване на агресивни ракови образувания. Учените автори на изследването не са наблюдавали кои са специфичните съединения, които придават тези качества на спанака. Въпреки това, предишни научни доклади са установили, че спанакът е богат на анти-ракови каротеноиди, известни като епоксиксантофили.

Световната здравна организация поставя спанакът в списъка с най-полезни зеленчуци, като той води класацията по богатство на различни нутриенти. Зеленолистното съдържа разнообразие от витамини и минерали, важни фитонутриенти и флавоноиди, които драстично намалят нивата на оксидативния стрес. Изследователи са наблюдавали над 12 различни вида флавоноиди, които се срещат в спанака. Всички те имат силно противовъзпалително действие и функционират като анти-ракови агенти. Това провокира учените да изработят специални екстракти за изследователски цели. Екстрактите от спанак успешно са забавили развитието на ракови клетки при пациенти с рак на стомаха и кожата. Изследване от 80-те години показва връзка между редовната консумация на спанак и намаления риск от рак на гърдата.

Не на последно място, две от разновидностите на каротеноиди, специфични за спанака (лутеин и зеаксантин), играят ключова роля за здравето на ретината и макулата. Това кара учените да смятат, че редовната консумация на спанак може да ни предпази от различни очни заболявания, особено от старческа дегенерация на макулата.

Високите нива на витамин К, които спанакът набавя на тялото са важни за поддържането на здравата костна система. Витамин К1 предотвратява свръхактивността на остеокластите – клетките, които отговарят за чупливостта на костите. В допълнение, пробиотиците в стомашния тракт преработват К1 до К2, който активира остеокалцина – основният неколагенен протеин в костите. Остеокалцина закотвя калциевите молекули в костите, като така подобрява здравината им. Не на последно място, спанакът е богат на други нутриенти, които подобряват състоянието на костната система като калций и магнезий.

Нутриционистите съветват спанакът да се консумира след кратка термична обработка. Поставете свежите листа във вряща вода за 1 минути – така ще извлечете от тях киселините, които не са полезни за организма ви. Краткото време на верене не нарушава хранителните стойности на растението и го прави подходящо за консумация дори от хора с чувствителен стомах.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име