Факти за храната. Смокини

0
272

Смокинята е едно от най-древните растения. Остатъци от дървото са били открити в Неолитни разкопки, датирани 5000 г преди новата ера. В Библията смокиновото дърво е символ на мира и просперитета. Смята се, че растението произлиза от Западна Азия или Египет и е достигнало Европа едва през 16 век. Испанските мисионери са засадили овошки от смокини в Калифорния през 19 век, където дървото вирее свободно и до днес.

Има голямо разнообразие от видове смокини. Повечето са малки (достигат до максимум 10 м височина) и виреят при сух и топъл климат. Смокините никога не цъфтят, защото цветовете остават вътре в плода, където произвеждат десетки малки семенца, които придават специфичната текстура на плода.

Смокините са сладки и сочни, когато са зрели. Цветът им може да варира от червено, през жълто до лилаво на зелени райета, като всяка разновидност си има специфичен вкус. Преди обаче да достигнат пълната си зрялост, плодовете съдържат субстанция, подобна на латекс, която ги прави сериозни кожни раздразнители.

Сушените смокини понякога се изпичат и се смилат, което ги прави интересен заместител на кафе. Смокиновият прах се влага и в ликьори и тютютни като овкусител.

Плодовете лесно нагниват и е добре да се съхраняват в хладилник (за максимум 3 до 5 дни), ако няма да се консумират веднага. Също като ябълките, смокините са перфектна закуска сами по себе си, но често можем да ги срещнем в различни рецепти. Интересно е, че колко по-зрял е плода, толкова повече антиоксиданти съдържа.

Здравословни ползи от смокините

Смокините са богати на фибри и са добър източник на есенциални минерали като магнезий, манган, калций, мед и калий, както и на витамини К и Б6. Интересно е, че при сушените смокини хранителните стойности са по-високи. Половин чаша пресни смокини доставя на тялото същото количество калций, колкото чаша прясно мляко. В същото време, една сушена смокиня съдържа калций колкото едно яйце. Независимо дали са пресни или сушени, смокините са богати на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали и подобряват цялостното ни здраве.

Плодът доставя на организма високи нива на диетични фибри, които регулират дейността на храносмилателната система. Според едно проучване плодовете с най-много фибри са, както следва ябълки, фурми, смокини и круши и при жените, които ги консумират редовно се наблюдава 34% по-малък риск от развитие на рак на гърдата.

Различини народи по цял свят използват смокините за направата на различни отвари, които лекуват тумори, брадавици и рани. Плодът и листата често се влагат в различни сиропи за болно гърло. Екстрактът от смокиня съдържа вещества, които предпазват сърцето, регулират дейността на бъбреците и черния дроб, намаляват кръвното налягане и прекъсват развитието на някои ракови клетки.

В някои култури листата от смокиня са почти толкова важни, колкото и плода, не само заради употребата им в кулинарията, но и заради множеството здравословни ползи от тях. Смокиновите листа успешно регулират кръвната захар, тъй като съдържат протеини, които намаляват нивата на инсулин.

Важно е обаче да консумираме смокините в умерени количества, защото те са богати и на фруктоза, която може да навреди на здравето ни, ако прекаляваме с нея.

Хранителни стойности на 100 гр сурови смокини

  • Калории – 74
  • Мазнини – 0 гр
  • Холестерол – 0 мг
  • Натрий – 1 мг
  • Въглехидрати – 19 гр
    • От които фибри – 3 гр
    • Захари – 16 гр
  • Протеини – 1 гр
  • Витамин А – 3%
  • Калций – 4%
  • Витамин С – 3%
  • Желязо – 2%

Научни изследвания върху смокините

Според научно изследване някои натурални фитохимикали, извлечени от смокините имат способността да инхибират развитието на ракови клетки.

Според друго изследване разновидност на смокинята, известна като Дотато, съдържа уникални антиоксиданти, които успешно инхибират меланома клетки. Тази специфична смокиня съдържа биоактивни вещества като феноли, кумарини и мастни киселини, на които се дължи ефектът от консумацията й.

В сравнение с други храни смокините са един от плодовете с най-високо съдържание на фенолни антиоксиданти и нутриенти (най-вече фибри). Учените, провели изследването, пишат в доклада си, че смокините могат да обогатят липопротеините в плазмата, да ги предпазят от оксидация и да увеличат антиоксидативните способности на плазмата.

Забавни факти

Имат над 1000 разновидности на смокините, които виреят на всякакъв климат – от дъждовни гори, през тропически континенти, до малки острови. Една от тях се нарича “матапало” и вирее в Испания. Името й буквално означава „дърво убиец“. Тя никне в основата на друго дърво и бавно започва да го обгръща с клоните и корените си, докато накрая не го задуши в прегръдката си.

Източник:

mercola.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име