Факти за храната. Сини сливи

0
361

 

Въпреки че се смята, че това дърво с вкусни плодове произлиза от Китай, има сведения, че Александър Македонски е отглеждал сини сливи по Средиземноморието през 65 г. пр. Хр. Сливите са част от Rosacea семейството, от където идват и прасковите, кайсиите, нектарините и бадемите.

Гладката ципа на сливите (която е богата на антиоксиданти) идва в различни цветове – то тъмно синьо, през жълто и зелено до червно. Месестата, сладка сърцевина също варира в цвета си – обикновено е жълта или наситено червна.

Някои сливови дървета носят плод, други – не. Можем да ги разпознаем по цветовете. Тези на плодоносните са бели и ситни, докато декоративните дървета цъфтят с малко по-едри и розови нюанси. От плодоведете на дървото се правят алкохолни напитки, сладка, сосове, сокове и ошаф. Сушените плодове могат да се добавят към основни ястия и печива.

Разликата между пресните и сушени плодове е не само във вкуса, но и в хранителните стойности. 1 ч.ч. свежи сушени сливи съдържа 78 калории. Същото количество от сушения плод съдържа цели 418 калории. Пресните плодове са около 4 пъти по-бедни на захари, за това е добре да се консумират в ограничени количества.

Сливовите и кайсиеви костилки съдържат вещестото амигдалин, което се използва за изработката на много обсъжданото противораково лекарство Лаетрил. Медикаментът е забранен в САЩ през 1963, но се използва нелегално и много пациенти си го набавят от Мексико. Изследвания сочат, че лекарството има потенциал да намали разпространението на раковите клетки, но не води до пълна ремисия.

Ползите от сините сливи

Плодовете съдържат големи количества антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и намаляват оксидативния стрес – виновникът за множество съвременни заболявания. В допълнение, консумацията на сини сливи подпомага образуването на червени кръвни телца, заради високото им съдържание на желязо. В плодовете има също и значителни количества витамини К и А и аминокиселини. Витамин С също е съставна част от плодовете на сините сливи.

Свежите и сушените плодове са известни като добри лаксативи, основно заради съдържащите се в тях сорбитол и исатин, които облекчават запека. Доброто състояние на дебелото черво е съществено за изхвърлянето на излишния холестерол през отделителната система. Последно, но не и по важност, фибрите в сините сливи са прекрасна храна за добрите бактерии в стомаха, а всички знаем колко са важни те.

Хранителни стойности на 100 грама сурови сини сливи

  • Калории – 46
  • Мазнини – 0 гр
  • Холестерол – 0 мг
  • Натрий – 0 мг
  • Въглехидрати – 11 гр
    • От които фибри – 1 гр
    • Захари – 10 гр
  • Протеини – 1 гр
  • Витамин А – 7%
  • Калций – 1%
  • Витамин С – 16%
  • Желязо – 1 %

Забавни факти

Ученият Лутър Бърбанк е създал някои интересни кръстоски между синя слива и кайсия. Едната се нарича pluot (plum + apricot) и е 60% синя слива и 40% кайсия, а другата – aprium (70% кайсия и 30% синя слива).

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име