Факти за храната. Рукола

0
63

Ботаническо име: Eruca sativa

Руколата се отглежда заради специфичните си ароматни листа от векове, особено в района на Средиземноморието. Ето защо това зеленолистно е съществена част от класическата италианска кухня.

Въпреки на пръв поглед невзрачния си вид, руколата участва в множество салати и основни ястия, заради свежестта, която придава на всяко ястие. Младите, по-бледи листа има деликатен вкус, подходящ за свежи салати и приготвяне на песто. По-старите, тъмни листа се характеризират с по-остър специфичен вкус, който се съчетава добре с пици, супи и яхнии.

Полезни свойства на руколата

Руколата, като типичен представител на кръстоцветните, е силен антиоксидант и има силни детоксикиращи свойства. Тя е отличен източник на фибри, витамини А и К, фолиева киселина, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий и манган.

Руколата предоставя на тялото добри нива на протеини, тиамин, рибофлавин, витамини В5 и В6, цинк и мед. Особена важност има витамин В5 за понижаването нивата на лошия холестерол. Флавоноидното съдържание на растението има множество ползи за тялото – то предпазва артериите от запушване, намалява кръвното налягане, подобрява циркулацията на кръв, понижава вътрешните възпаления и подобрява дейността на кръвните телца.

Хранителни стойности на 100 гр свежа рукола

  • Калории – 25
  • Мазнини – 1 гр
    • От тях наситени – 0 гр
  • Холестерол – 0 мг
  • Натрий – 27 мг
  • Въглехидрати – 4 гр
    • От тях фибри – 2 гр
    • Захар – 2 гр
  • Протеин – 3 гр
  • Витамин А – 47% от препоръчителния дневен прием
  • Калций – 16% от препоръчителния дневен прием
  • Витамин С – 25% от препоръчителния дневен прием
  • Желязо – 8% от препоръчителния дневен прием

Научни данни

В изследване от 2009, отнасящо се до превенцията от поява на изва, учените откриват, че руколата има благоприятно влияние върху храносмилателния тракт. Смятат, че това се дължи на множеството ѝ антиоксиданти. Други научни трудове сочат ползата от руколата за кожата, белите дробове и тъканите в устната кухина.

Растението е едно от зеленолистните, което противодейства успешно на вредите от тежки метали в тялото. Особено дорбо въздействие руколата има върху черния дроб. Не на последно място, тези малки листенца извеждат пестицидите и хербицидите от тялото.

Забавни факти

В текстове от Древен Рим руколата се описва като мощен афродизиак, особено когато се комбинира с други растения като копър, маруля и лавандула.

Източник: Mercola.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име