Факти за храната. Розмарин

0
91

Дървесният леко цитрусов аромат на розмарина се е разнасял из градини, кухни и билкарници още от древността, особено в Средиземноморските страни. Розмаринът е една от онези подправки, които намират хиляди приложения в кулинарията и традиционнито лечение. Растението е много устойчиво и се отглежда лесно, както в градина, така и в саксия у дома. Ако е в саксия, нека е разположено на място с много слънчева светлина, където обаче не е твърде горещо и влажно. Няколко пъти в седмицата е добре да напръсквате с вода.

Когато купуваме розмарин, пресният вариант винаги е по-добър избор, заради по-деликатния му вкус. Пресният розмарин може да бъде замразен за няколко седмици. Ако предпочиташ изсушения вариант, съхранявай го в плътно затворен контейнер далеч от слънчева светлина.

Любителите кулинари могат да си направят зехтин с аромат на розмарин. Два стръка от изсушената подправка се заливат с мазнина и се оставят в плътно затворен буркан на тъмно за две седмици. Зехтинът се прецежда и е готов за употреба. Подходящ е за овкусяване на салати, за приготвяне на основния ястия и супи.

Полезни свойства на розмарина

От векове една от най-разпространените употреби на билката е свързана с подобряване на паметта. Растението съдържа високи количества антибактериални и антиоксидативни киселини. В състава му влизат и някои специфични етерични масла – цинеол, камфен, борнеол, борнил ацетат и алфа-пинен, които са известни имуностимуланти и антисептици.

В 100 грама пресен розмарин се съдържат 16% от препоръчителния дневен прием на витамин А. Нутриентът подобрява отделянето на свободните радикали, защитава зрението, изчиства кожата и играе ключова роля за здравето на респираторната система. Витамин С също се среща в добри количества в растението. Той е особено важен за оптималния синтез на колаген – протеинът, който отговаря за здравето на ставите, кожата, косата и ноктите.

Розмаринът е богат и на желязо и калий. В състава му влизат фибри, мед, калций, магнезий и множество витамини от В-групата. Сухата версия на подправката (като по-силен концентрат) съдържа същите важни нутриенти, но в малко по-големи количества. В 100 грама сух розмарин има 93 калории, 12 гр фибри, 45% от препоръчителния дневен прием на желязо, 35% от приема на калций, 29% от препоръчителния дневен прием на витамин С и 18% от необходимия витамин А.

Хранителни стойности на 2 гр пресен розмарин (1 супена лъжица)

  • Калории – 2
  • Мазнини – 0 гр
  • Холестерол – 0 мг
  • Натрий – 0 мг
  • Въглехидрати – 0 гр
  • Фибри – 8 гр
  • Протеини – 0 гр
  • Витамин А – 1%
  • Витамин С – 1%
  • Желязо – 1%

Забавни факти за розмарина

В Средновековието се е смятало, че билката може да вирее само в дворовете на праведните хора. През 16 век растението се е използвало като защита от чумата. За целта хората са изработвали специални пръчки с накрайници от различни билки, сред които и розмарин.

Източник: mercola.com

Предишна статияФакти за храната. Дайкон
Следваща статияВеган парти кошнички
LifeStore
Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име