Факти за храната. Репички

0
56

Латинско наименование: Raphanus sativus

С приятния си лютив вкус и хрупкавата си текстура, репичките се нареждат в топ класацията за любими пролетни зеленчуци. Историята на този малък симпатичен зеленчук е много по-древна, отколкото можем да си представим.

Полезните свойства на репичките са описани в китайски текстове, датиращи 2700 години преди Христа. В Египет зеленчукът е бил основна част от земеделието на страната. Гърци и римляни са ги хапвали с мед и оцет. През 16 век репичките достигат Англия, Германия, Мексико и Пуерто Рико, където са използвани и с лечебни цели. Тогавашните лекари са смятали, че зеленчукът повлява добре камъни в бъбреците, кожни проблеми и стомашни неразположения. Колониалистите традиционно са носели със себе си семена от репички, за да могат да се справят с болестите на Новия свят.

Днес по нашите земи репичките са интегрална част от пролетните салати. Важно при купуването им е да следим за размера на репичките. Ако са твърде едри, е възможно да са кухи или безвкусни. Дръжките и стеблата също могат да се консумират – особено добре се съчетават със спанак. Преди консумация е важно да ги измием добре и да следим за свежестта им.

Здравословни ползи от репичките

Репичките са прекрасен източник на витамин С – в една порция се съдържат 25% от препоръчителния дневен прием. Този важен нутриент подпомага изграждането на тъкани и кръвни телца и предпазва костите и зъбите ни здрави. Витамин С успешно пречиства тялото от свободните радикали, като така намалява нивата на оксидативния стрес. По този начин естествено се повишава имунитета и се подобрява цялостната функция на организма.

Фолиева киселина, фибри, рибофлавин и калий, както и добри количества мед, витамин В6, магнезий, манган и калций се срещат в репичките. Фибрите са ключови в състава на зеленчука – те поддържат храносмилаталната ни система в добра форма и помагат на отделителната да изхвърли всички ненужни отпадъци. В допълнение, репичките са естествени диуретици и могат да подпомогнат проблеми с пикочо-половата система.

Зеленчукът може също да регулира кръвното налягане, да облекчи запушения нос и да ни предпази от болести на горните дихателни пътища (най-вече астми и бронхити). Репичките имат антибактериално, противогъбично и дотискикиращо действие и съдържат съединение, които облекчават обриви, сухота на кожата и други раздразнения.

Консумирането на репички подпомага премахването на билирубин – жлъчен пигмент, чиито високи нива предизвикват жълтеникави оттенъци на кожата и очите. Това състояние се получава, когато твърде много от пигмента се натрупа в жлъчката преди черния дроб да успее да го усвои.

Детоксикиращите свойства на зеленчука пък се дължат на съдържащите се в него индоли и флавоноиди, като зеаксантин, лутеин и бета каротен. В репичките се среща и специфичното съединение сулфорафан, който е доказан инхибитор на рак на простата, дебелото черво, яйчниците и гърдите.

Хранителна стойност на 100 грама свеж зеленчук

  • Калории – 16
  • Мазнини – 0 гр
  • Холестерол – 0 мг
  • Натрий – 39 мг
  • Въглехидрати – 3 гр
    • От които фибри – 2 гр
  • Протеин – 1 гр
  • Витамин С – 25%
  • Калций – 2%
  • Желязо – 2%

Забавни факти

Гръцката дума за репичка raphanus се превежда като „бързо никнещ“ и се свързва със способността на този зеленчук да покълва и расте с изключителни темпове. За да може редовете с репички да са лесно разпонзаваеми градинарите садят заедно с тях и по-бавно растящите моркови и цвекло.

 

СПОДЕЛИ
Предишна статияВкусният живот без лактоза
Следваща статияСалата с домати и Сиренека
LifeStore
Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име