Факти за храната. Праскови

0
152

Ботаническо наименование: Prunus persica

Не са много плодовете, които могат да засенчат прасковите. Прасковите са сочен плод, произлизащ от Китай. Те се разпространяват сравнително бързо и сред останалите държави и континенти.

Прасковите съдържат една-единствена, негодна за консумация костилка в средата си. Те спадат към категорията „плодове с костилки”, заедно с други плодове, като сливи, нектарини и дори бадеми.

Разликата между прасковите и нектарините е, че прасковите имат мъхеста кожа. Така или иначе, кожата им е ядлива и вкусна. Нектарините са по-малко податливи на болести. Те представляват кръстоска между праскови и сливи.

ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО

Прасковите имат ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол. Те съдържат много витамини и минерали. Прасковите съдържат 17% от дневната препоръчителна стойност за витамин С на порция.

Подобно на другите витамини, вит. С има голяма полза за здравето, като се бори с инфекциите. Той е антиоксидант, който предпазва клетките от свободните радикали и е необходим за синтеза на съединителната тъкан. Капацитета на абсорбция на радикалите в кислорода при прасковите е 1814 стойност по измервателната скалата. Важно е да се знае, че закупените от магазините праскови в захарен сироп, имат по-малка стойност – 436. Това означава, че всички антиоксиданти в пресните праскови, са практически унищожени при процеса на консервиране.

Витамин А е друг компонент в прасковите. Те съдържат Б-каротин, които се преобразува в ретинол. Ретинолът е от съществено значение за доброто зрение, предпазва от белодробни и устни ракови образувания. Колкото е по-тъмна кожата на прасковата, толкова повече са количествата на витамин А в нея.

 Високото съдържание на полиненаситени мастни киселини в прасковите, поддържат здрави лигавиците и възвръщат еластичността на кожата.

Прасковите съдържат изобилие от минерали. Те съдържат калий – ензимен компонент, който се използва за смилане на храните. Калият помага за регулирането на сърдечната честота и кръвното налягане. Комбинацията от калий и натрий поддържа водния баланс в организма.

Желязото в прасковите подпомага образуването на червените кръвни телца и пренасянето на кислорода от белите дробове в целия организъм. Друга полезна съставка в прасковите са флавоноидите, като ликопен и лутеин. Заедно те предотвратяват макулната дегенерация, раковите образувания и сърдечно-съдовите заболявания. Други два флавоноида са зеаксантин и криптоксантин. Те допълнително защитават организма от свободните радикали, които причиняват редица заболявания и ускоряват стареенето.

В съдържанието на прасковите има още витамин Е, витамин К, ниацин и мед. Имат малки, но значителни количества магнезий, манган, калций и фосфор.

Въпреки това, консумирайте прасковите в умерени количества, защото те съдържат фруктоза. В прекалено големи количества, фруктозата е вредна за здравето.

Хранителна стойност за 100 гр. праскови:

  • Калории: 39
  • Мазнини: 0 гр.
  • Холестерол: 0 мг.
  • Натрий: 0 мг.
  • Въглехидрати: 10 гр.
  • Протеини: 1 гр.

ИЗСЛЕДВАНИЯ ВЪРХУ ПРАСКОВИТЕ

Проведено е проучване за оценка на инхибирането на раковите образувания чрез плодовите екстракти. Целта на изследването е да се идентифицират съдържащите се химиопрофилактични и/ или химиотерапевтични съединения. Учените са установили, че фенолните киселинипроцианиди и антоцианини, и флавоноидът кверцетин в прасковите, ефективно потискат разпространението на раковите клетки.

Според други изследвания биоактивните съединения в прасковите, сливите и нектарините имат способността да потискат диабета, свързан със затлъстяването и сърдечно-съдовите заболявания. Проучванията показват, че антоцианите, хлорогенната киселина, съединенията, производни на кверцетин и катехините в прасковите намаляват „лошия” холестерол, затлъстяването и възпаленията.

Здравословна рецепта с праскови: Салата от домати и праскови с босилек

Необходими продукти:

  • 2 ч.ч. свежи листа босилек
  • 2 с.л. зехтин
  • 4 узрели праскови, нарязани на парчета
  • 4 домата, нарязани на парчета
  • 1 с.л. лимонов сок
  • Сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  1. Оставете една малка тенджера с вода да заври. Добавете босилека към кипящата вода и го оставете за 15 секунди. Изцедете го и го сложете в блендер. Блендирайте до кремообразна смес. Докато блендера още работи, добавете ¼ ч.л. сол и черен пипер.
  2. Разпределете пюрето върху плато. Поставете отгоре прасковите и доматите. Поръсете с лимонов сок, ¼ ч.л. сол и 1/8 ч.л. черен пипер. Гарнирайте с няколко пресни листа босилек.

ЗАБАВНИ ФАКТИ ЗА ПРАСКОВИТЕ

 Родом от Китай, прасковите са били отглеждани там от 1000 г. пр. н.е. Прасковите се разпространяват в Европа, благодарение на древните персийски маршрути за пренос на коприна. Точно за това римляните ги наричали „персийска ябълка”.

Испанците занесли прасковите в Южна Америка, а французите в Луизиана. По време на своето второ или трето пътуване до Америка, Колумб дал на колонизаторите праскови. По този начин те щели да се радват на вкусния и сочен плод в новия си дом.

Nasheto_predlojenie

Зехтин био екстра върджин
Зехтин био екстра върджин
product_197
Зехтин Extra Virgin с босилек
Хималайска сол розова фина
Хималайска сол розова фина
БИО Черен пипер (смлян)
БИО Черен пипер (смлян)

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име