БРОЙ ПРОДУКТИ | {{cart.qty}} |
ОБЩО | {{cart.subtotal| number: 2 | currency:'лв':false}} |
{{discount.name}} | -{{discount.attributes.price| number: 2 | currency:'лв':false}} |
{{cart.message}}
|
|
{{cart.total| number: 2 | currency:'лв':false}} |
При всяка поръчка над 100 лв. избери безплатен продукт.
Не са много плодовете, които могат да засенчат любимите на всички праскови. Прасковите са сочен плод, произлизащ от Китай. Те се разпространяват сравнително бързо и сред останалите държави и континенти.
Прасковите съдържат една-единствена, негодна за консумация костилка в средата си. Те спадат към категорията „плодове с костилки”, заедно с други плодове, като сливи, нектарини и дори бадеми.
Разликата между прасковите и нектарините е, че прасковите имат мъхеста кожа. Така или иначе, кожата им е ядлива и вкусна. Нектарините са по-малко податливи на болести. Те представляват кръстоска между праскови и сливи.
Прасковите имат ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол. Те съдържат много витамини и минерали. Прасковите съдържат 17% от дневната препоръчителна стойност за витамин С на порция.
Подобно на другите витамини, вит. С има голяма полза за здравето, като се бори с инфекциите. Той е антиоксидант, който предпазва клетките от свободните радикали и е необходим за синтеза на съединителната тъкан. Капацитета на абсорбция на радикалите в кислорода при прасковите е 1814 стойност по измервателната скалата. Важно е да се знае, че закупените от магазините праскови в захарен сироп, имат по-малка стойност – 436. Това означава, че всички антиоксиданти в пресните праскови, са практически унищожени при процеса на консервиране.
Витамин А е друг компонент в прасковите. Те съдържат Б-каротин, които се преобразува в ретинол. Ретинолът е от съществено значение за доброто зрение, предпазва от белодробни и устни ракови образувания. Колкото е по-тъмна кожата на прасковата, толкова повече са количествата на витамин А в нея.
Високото съдържание на полиненаситени мастни киселини в прасковите, поддържат здрави лигавиците и възвръщат еластичността на кожата.
Прасковите съдържат изобилие от минерали. Те съдържат калий – ензимен компонент, който се използва за смилане на храните. Калият помага за регулирането на сърдечната честота и кръвното налягане. Комбинацията от калий и натрий поддържа водния баланс в организма.
Желязото в прасковите подпомага образуването на червените кръвни телца и пренасянето на кислорода от белите дробове в целия организъм. Друга полезна съставка в прасковите са флавоноидите, като ликопен и лутеин. Заедно те предотвратяват макулната дегенерация, раковите образувания и сърдечно-съдовите заболявания. Други два флавоноида са зеаксантин и криптоксантин. Те допълнително защитават организма от свободните радикали, които причиняват редица заболявания и ускоряват стареенето.
В съдържанието на прасковите има още витамин Е, витамин К, ниацин и мед. Имат малки, но значителни количества магнезий, манган, калций и фосфор.
Въпреки това, консумирайте прасковите в умерени количества, защото те съдържат фруктоза. В прекалено големи количества, фруктозата е вредна за здравето.
Проведено е проучване за оценка на инхибирането на раковите образувания чрез плодовите екстракти. Целта на изследването е да се идентифицират съдържащите се химиопрофилактични и/ или химиотерапевтични съединения. Учените са установили, че фенолните киселини – процианиди и антоцианини, и флавоноидът кверцетин в прасковите, ефективно потискат разпространението на раковите клетки.
Според други изследвания биоактивните съединения в прасковите, сливите и нектарините имат способността да потискат диабета, свързан със затлъстяването и сърдечно-съдовите заболявания. Проучванията показват, че антоцианите, хлорогенната киселина, съединенията, производни на кверцетин и катехините в прасковите намаляват „лошия” холестерол, затлъстяването и възпаленията.
Родом от Китай, прасковите са били отглеждани там от 1000 г. пр. н.е. Прасковите се разпространяват в Европа, благодарение на древните персийски маршрути за пренос на коприна. Точно за това римляните ги наричали „персийска ябълка”.
Испанците занесли прасковите в Южна Америка, а французите в Луизиана. По време на своето второ или трето пътуване до Америка, Колумб дал на колонизаторите праскови. По този начин те щели да се радват на вкусния и сочен плод в новия си дом.
Био, натурални и здравословни храни, добавки, напитки и продукти за живот.
Имейл: office@lifestore.bg
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта на ОРС