Пъпеш – Факти за храната

381
Пъпеш

Пъпеш – един от най-сочните и сладки летни плодове, член на семейството на тиквените растения, заедно с краставицата. Те са широко разпространено в световен мащаб, особено където климата е достатъчно топъл.

Както динята, така и пъпешът има висока концентрация на вода, което означава, че помага на тялото да остане хидратирано, а също така засища по-бързо и за по-дълго време.

Пъпеш – ползи за здравето

Подобно на другите растителни храни, пъпешите имат свой собствен уникален набор от хранителни качества. Те включват фибри, ниацин, витамин В6, фолиева киселина и са един от най-големите източници на витамин А (108% от дневната стойност) от всички плодове, докато държат ниско ниво на съдържание на натрий, мазнини и холестерол. Манганът, който се съдържа в пъпеша, е от съществено значение за поддържане на защитните свойства на организма, добро зрение, здрави мембрани на лигавиците и предпазва от белодробни и устни ракови образования.

Пъпешът е отличен източник на витамин С (98% от дневната стойност), който защитава организма от инфекции. Този летен плод  е отличен източник на калий, който помага за контролирането на сърдечната честота, кръвното налягане, предпазва от инсулт и коронарни сърдечни заболявания. Пъпешът съдържа антиоксидантни флавоноиди, като бета-каротин, лутеин и зеаксин. Каротеноидът се абсорбира в ретината, където помага за защитата от дегенерация на макулата. Флавоноидът криптоксантин предпазва клетките от свободните радикали и в крайна сметка може да инхибира раковите заболявания на дебелото черво, простата, гърдата, панкреаса и белите дробове.

Хранителни стойности за 100 гр. пъпеш:

  • Калории 34
  • Мазнини 0 гр.
  • Холестерол 0 мг.
  • Натрий 16 мг.
  • Въглехидрати 9 гр.
  • Протеин 8 гр.
  • Витамин А 68%
  • Витамин С 61%
  • Калций 1%
  • Желязо 1%

Какво казва науката за консумацията на пъпеш

Според едно проучване, проведено с цел да се оцени супероксида дисмутаза (ензим, който подпомага регенериращите свойства на клетките и намалява щетите от свободните радикали в организма), който в действителност се открива в пъпеша. Резултатите показват, че супероксида дисмутаза има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които се активират при процеса на храносмилане.

Друго проучване установява, че пъпеша е един от плодовете, които са директно свързани с намаляване риска от ракови образувания на гърдата, благодарение на високите нива витамини и минерали.

Здравословна рецепта с пъпеш:  Пъпешов шербет

Необходими продукти (за 6 порции):

  • 1 пъпеш, среден; разрязан на половина, с махнати семена
  • 4 портокала или 2 ч.ч. ягоди
  • 2 с.л. захар
  • 340 гр. многоцветен сладолед
  • За гарниране: клончета мента

Начин на приготвяне:

  1. С лъжица за сладолед направете топчета от сърцевината на пъпеша.
  2. Разделете на парчета портокала или нарежете ягодите. Комбинирайте ги с пъпеша.
  3. Сложете захарта в купа. Навлажнете леко ръбовете на 6 чаши. Потопете чашите в захарта.
  4. Разделете плодовата смес в купичките и всяка покрийте с лъжица-две сладолед. Поставете стръкче мента. Насладете му се веднага!

ЗАБАВНИ ФАКТИ ЗА ПЪПЕШИТЕ:

Името на този плод произлиза от местност в Италия, където семената са били донесени от Армения през 14 век, за да се отглеждат в градината на Папата.

Nasheto_predlojenie

Кокосова захар
Кокосова захар
БИО захар нерафинирана тръстикова
БИО захар нерафинирана тръстикова
Палмовата захар
Палмовата захар
БИО пудра захар
БИО пудра захар

LifeStore
Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име