Пъпеш – Факти за храната

0
253
Пъпеш

Пъпеш – един от най-сочните и сладки летни плодове, член на семейството на тиквените растения, заедно с краставицата. Те са широко разпространено в световен мащаб, особено където климата е достатъчно топъл.

Както динята, така и пъпешът има висока концентрация на вода, което означава, че помага на тялото да остане хидратирано, а също така засища по-бързо и за по-дълго време.

Пъпеш – ползи за здравето

Подобно на другите растителни храни, пъпешите имат свой собствен уникален набор от хранителни качества. Те включват фибри, ниацин, витамин В6, фолиева киселина и са един от най-големите източници на витамин А (108% от дневната стойност) от всички плодове, докато държат ниско ниво на съдържание на натрий, мазнини и холестерол. Манганът, който се съдържа в пъпеша, е от съществено значение за поддържане на защитните свойства на организма, добро зрение, здрави мембрани на лигавиците и предпазва от белодробни и устни ракови образования.

Пъпешът е отличен източник на витамин С (98% от дневната стойност), който защитава организма от инфекции. Този летен плод  е отличен източник на калий, който помага за контролирането на сърдечната честота, кръвното налягане, предпазва от инсулт и коронарни сърдечни заболявания. Пъпешът съдържа антиоксидантни флавоноиди, като бета-каротин, лутеин и зеаксин. Каротеноидът се абсорбира в ретината, където помага за защитата от дегенерация на макулата. Флавоноидът криптоксантин предпазва клетките от свободните радикали и в крайна сметка може да инхибира раковите заболявания на дебелото черво, простата, гърдата, панкреаса и белите дробове.

Хранителни стойности за 100 гр. пъпеш:

  • Калории 34
  • Мазнини 0 гр.
  • Холестерол 0 мг.
  • Натрий 16 мг.
  • Въглехидрати 9 гр.
  • Протеин 8 гр.
  • Витамин А 68%
  • Витамин С 61%
  • Калций 1%
  • Желязо 1%

Какво казва науката за консумацията на пъпеш

Според едно проучване, проведено с цел да се оцени супероксида дисмутаза (ензим, който подпомага регенериращите свойства на клетките и намалява щетите от свободните радикали в организма), който в действителност се открива в пъпеша. Резултатите показват, че супероксида дисмутаза има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които се активират при процеса на храносмилане.

Друго проучване установява, че пъпеша е един от плодовете, които са директно свързани с намаляване риска от ракови образувания на гърдата, благодарение на високите нива витамини и минерали.

Здравословна рецепта с пъпеш:  Пъпешов шербет

Необходими продукти (за 6 порции):

  • 1 пъпеш, среден; разрязан на половина, с махнати семена
  • 4 портокала или 2 ч.ч. ягоди
  • 2 с.л. захар
  • 340 гр. многоцветен сладолед
  • За гарниране: клончета мента

Начин на приготвяне:

  1. С лъжица за сладолед направете топчета от сърцевината на пъпеша.
  2. Разделете на парчета портокала или нарежете ягодите. Комбинирайте ги с пъпеша.
  3. Сложете захарта в купа. Навлажнете леко ръбовете на 6 чаши. Потопете чашите в захарта.
  4. Разделете плодовата смес в купичките и всяка покрийте с лъжица-две сладолед. Поставете стръкче мента. Насладете му се веднага!

ЗАБАВНИ ФАКТИ ЗА ПЪПЕШИТЕ:

Името на този плод произлиза от местност в Италия, където семената са били донесени от Армения през 14 век, за да се отглеждат в градината на Папата.

Nasheto_predlojenie

Кокосова захар
Кокосова захар
БИО захар нерафинирана тръстикова
БИО захар нерафинирана тръстикова
Палмовата захар
Палмовата захар
БИО пудра захар
БИО пудра захар

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име